Mirena in migrena z avro
Pozdravljeni,
imam nekaj dilem v zvezi s klasično migreno in vas lepo prosim za nasvet.
Napadi migrene z avro me pesijo od 22. leta dalje. Po navadi sem imela 2-3 napade na leto in sprva sploh nisem vedela, zakaj gre in tega nisem omenila osebni zdravnici. V kratkem obdobju jemanja KT so se mi zgostili, vendar sem s tabletkami prenehala tudi zaradi drugih neželenih učinkov.
Pred petimi leti sem se odločila za Mireno (predvsem zaradi bolečih in obilnih menstruacij). IUS mi je res olajšal življenje, v zadnjem letu pa so migrenski napadi zgostili. Končno sem povedala osebni zdravnici in začela pisati dnevnik. Ugotovila sem, da je sprožilec ovulacija, saj me napade med 11-16. dnevom v ciklusu, zadnje tri mesece pa točno 16. dan. Napadi niso hudi, pred očmi se mi bliska 20 minut, nato sledijo 4 ure glavobola. Zdravnica mi je predpisala Relpax, vendar me je malce zmedlo, ker na navodilih piše, da se ne sme vzeti v fazi avre, zdravnica pa pravi, naj ga vzamem čim prej. To tudi storim, kadar me ne napade v spanju in se prebudim ob izzvenevanju avre.
Pred dnevi sem zamenjala Mireno. Ginekologinja me je vprašala, če hočem biti nekaj mesecev brez, a sem odklonila to možnost, saj še vedno rajši prenašam migreno kakor grozljive menstruacije. Razen tega so se napadi zgostili šele peto leto Mirene, tako da je ne morem kriviti za pogostejše napade.
Ali morda predlagate zdravila za preprečitev napadov glede na to, da so ti predvidljivi?
Mirena je tudi za bolnice z migreno povsem primerna izbira kontracepcije in tudi varna. Ob uporabi materničnega vložka seveda jajčnik deluje in lahko doživljate vse s hormonskimi spremembaqmi povezane občutke. Če bi se želeli izogniti ovulaciji, je za vas primerna še tabletka Cerazette.