Mirena in kondom
Pozdravljeni!
Jemljem tabletke Cerazette, z ginekologom sem dogovorjena, da ko mi zmanjka tabletk, bova vstavila Mireno. Od 6. škatlic tabletk, jih imam v zadnji škatlici še 13, kar pomeni, da bom kmalu konec z jemanjem.
Zanima me koliko časa po vzeti zadnji tabletki mi lahko ginekolog vstavi Mireno oz. koliko časa pred vstavljanjem Mirene ga morem poklicati, da se dogovoriva za vstavitev?
Ali je nujno, da se Mirena vstavi med menstruacijo, jaz namreč zdaj, ko bom končala s tabletkami, ne vem, kdaj bo prišla menstruacija?
Je pri Mireni tudi eden izmed stranskih učinkov pljučna embolija?
Se lahko Mirena uporablja v kombinaciji s kondomi (lahko kondom prepikne nitka od Mirene), otroka si namreč ne želim še enega, in bi rada, da je odstotek zaščite resnično najvišji mogoč?
Hvala!
Za časovno natančno opredelitev kdaj boste vstavili Mireno, se prosim obrnite na vašega ginekologa, verjetno bo počakal na menstruacijo. Ko boste imeli namešćeno Mireno dodatna zaščita ni potrebna, saj je Mirena že sama zelo učinkovita, skoraj tako kot sterilizacija. Nitke bi lahko tudi preluknjale kondom, če bi bile dovolj kratke in štrleče. Da, ta možnost ni izključena.
Pljučna embolija pri gestagenski kontracepciji katerekoli vrste ni ravno realna grožnja, je pa seveda iz drugih razlogov možna v času uporabe Mirene. Za njen nastanek je navadno odgovornih več dejavnikov , ki se v določenem obdobju seštejejo: od genetsko pogojenih motenj strjevanja krvi, do poškodb in operativnih posegov z dolgotrajnim mirovanjem, dehidracijo, uporabo hormonskih kombioniranih kontraceptivov, kajenja….
Pozdravljeni!
Javljam se vam še enkrat…ginekolog mi je vstavil Mireno, sedaj me pa zanima, ali lahko jemljem Deprim forte, naravni antidepresiv na bazi šentjanževke? Na škatlici piše, da naj se tega ne bi jemalo, če pacient uporablja peroralne kontraceptive, kontracepcijske injekcije in vsadke. V lekarni pa so mi rekli, da lahko jemljem Deprim forte kljub Mireni, na navodilih za uporabo Mirene mislim, da ne piše nič o sočasni uporabi tablet na bazi šentjanževke, zato se obračam še na vas, kot na strokovnjakinjo za kontracepcijo. Ali res lahko jemljem Deprim forte, ali mi jemanje teh tablet zmanjšuje kontracepcijsko učinkovitost Mirene. Vem, da Deprim forte gotovo ne gre skupaj s kontracepcijskimi tabletkami, vendar je tam uživanje kontraceptiva skozi usta, Mirena pa deluje lokalno.
Hvala za vaš čas in odgovor, ter lep vikend.
Deprim in Mirena se tudi po mojem vedenju lahko uporabljata skupaj. Celo pravi antidepresivi, ki jih po potrebi predpiše zdravnik se lahko jemljejo sočasno. Problem šentjanževke je bolj v možnem poslabšanju znakov depresije in žalosti kadar jo uporabljamo skupaj s hormonskimi preparati.