Najdi forum

Miran

Lep Pozdrav
V zadnjem času občutim bolečine v vseh delih telesa. na hrbtu, nogi, roki, prsih… bolečina se pojavi na enem mestu in izgine in se ponovi 3x ali 4x potem izgine kot da ni bilo nič in se pojavi čisto na drugem delu.. še najhuje je v glavi ki me boli cele dneve zjutraj ko se zbudim je še v redu po tem se pa samo veča in me seka po glavi vedno v drugem delu čutim tudi tesnobo v prsih in bolečine zato sem bil na preiskavah ščitnice in srca kjer pa niso ugotovili ničesar razen zvečanih bezgavk pri zdravniku mi govorijo da hočem biti bolan in da z mano ni ničesar narobe zato mi je že neudobno hoditi k zdravniku ker so tudi že nesramni…Zanima me ali je res vse samo depresija in če tudi je kako naj si pomagam sam ker se samo še stopnjuje?
Hvala za odgovor
Miran

Spoštovani!

Zgrožen sem nad tem, kar se vam dogaja. Ko skušamo kolege učiti, kako naj pristopijo k bolniku, kako naj upoštevajo bolnika v njegovem delovnem, socialnem in družinskem okolju, se z raznih inštitucij oglašajo samozvani strokovnjaki in poskušajo očrniti družinsko medicino. Žal mi je, da ste srečali kolege v splošni medicini, ki imajo tak odnos do duševnih motenj. Oprostite jim, če le morete. Zase pa upam, da so iz vrst tistih, ki ubirajo svoja pota in se ne zmenijo za prizadevanja našega združenja in katedre za družinsko medicino.

Nobena duševna motnja ni SAMO duševna motnja ali depresija. Tudi to so bolezni in prizadenejo mnogo več ljudi, kot vse druge bolezni skupaj – le, pokazati se jih ne da tako enostavno, kot telesne bolezni. Namesto toliko preiskav, bi vam mogoče lahko malo bolj prisluhnili.

Po opisu sodeč (lahko, da ste veliko znakov spustili) pri vas ne gre za depresijo (ne omenjate nobenega znaka depresije) temveč za t.i. trajno somatoformno bolečinsko motnjo. Res pa so tudi pri tej motnji najuspešnejši antidepresivi, saj zdravila proti bolečinam ne pomagajo kaj prida, prav tako anksiolitiki navadno ne učinkujejo najbolje. Seveda s tem vam ne morem obljubiti, da boste ozdravljeni. Potrebovali bi še podporo pri premagovanju stresa, podporo pri iskanju in razmišljanju o zdravju in ne o bolečinah. Večino tega in še dodatno psihoterapijo pa je moč dobiti pri psihiatru.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close