mini abortus
Za tako imenovani mini splav še niste prepozni, v bolnišnicah in pri konecesionarjih to v okviru dogovorov o številu plačanih posegov na letni ravni plača ZZZS (na napotnico), če izvajalca v dovolj kratkem času ne najdete, pa je možno verjetno le samoplačništvo. Vsekakor najprej stopite do svojega ginekologa da preveri, koliko je nosečnost res stara (UZ), tam pridobite napotnico in pokličćite v bolnišnico, kjer vam bodo vse podrobnosti sporočili sproti.
Pozdravljeni!
Sicer še ne vem ali sem noseča, uporabila sva kondom, vendar imam že od drugega dneva po ovulaciji čuden, top, napet občutek v predelu maternice, ki traja že cel teden, test nosečnosti je bil včeraj negativen, menstruacijo pa bi morala dobiti drug teden.
Ker se bojim da v primeru nosečnosti moja ginekologinja ne bo pravočasno dosegljiva saj ima zelo dolge čakalne dobe, me zanima, ali se lahko v tem primeru naročim kje drugje?
Zanima me tudi, kje v Ljubljani delajo mini splav oz. endometrijsko aspiracijo samoplačniško? Slišala sem da se te metode za splav ne uporablja če ženska še nikoli ni rodila – je to res?
Hvala za odgovor že vnaprej!
Odgovor vas čaka v zasebnem predalu portala.
Spoštovani!
s partnerjem sva pri spolnem odnosu imela nesrečo s kondomom. v roku 36 ur sem vzela tableto Norlevo (imava 2 otroka, mala je stara 14 mes in se še doji), ker ne želiva še enega otroka. zadeva pa se vseeno ni iztekla po pričakovanju in test (sem ga opravila 2x, ker še vedno ne morem verjeti, da je res) je pokazal nosečnost.
v sredo imam pregled pri ginekologijnji (danes, v pon in torek je odsotna) in bom šla z napotnico direktno na razgovor v babiško šolo, potem pa na poseg – rada bi, da mi opravijo mini splav (endometrijsko aspiracijo). vendar bom v sredo po izračunu (zadnja menstruacija 15.10.2011) noseča 6 tednov in 5/7. bom takoj prišla na vrsto? je v mojem primeru še kakšna druga možnost glede na dojenje (brala sem, da menda lahko sprožijo splav z nekakšnimi tabletami in kasneje še svečkami)?
gre v teh primerih za poseg, po katerem je potreben počitek? bolniška? (služba, varstvo otrok). kdaj bo dovoljena rekreacija – to bo verjetno povedala ginekologinja na pregledu?
mislim, da je to moja najtežja odločitev v življenju. s tem bom morala živeti vse življenje. ali obstaja kakšna pomoč, če bom imela psihične težave? mi bojo tam to razložili?
prosim za čimprejšnji odgovor. do srede me bo pobralo….
hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
sicer se v takšnih primerih ravna ažurno in tekoče, ampak pojem “takoj” v primeru odločitve za splav, v okviru javnega zdravstva žal ne pomeni v nekaj urah ampak v nekaj dneh. Endometrijsko aspiracijo je načeloma mogoče učinkovito in varno opraviti do 7. tedna, torej do premera GV okrog 25 mm, če se boste ob prvem pregledu pri ginekologu že nahajali na tej meji, pa postopek vseeno ne bo mogoče pospešiti. na poseg vas naročijo in v najboljšem primeru boste na vrsti v enem dnevu, lahko pa se zgodi, da vas naročijo šele v 3 ali 4 dneh. Splav je možen do 9. tedna tudi s kombinacijo zdravil mifepriston/misoprostol, kar je mogoče le v bolnišnicah, ki to kombinacijo naročajo, kajti pri nas ni registrirana in jo zato bolnišnične naročajo lekarne neposredno iz tujine. Postopek z zdravili traja najmanj 48 ur, lahko pa tudi dalj, saj se pri sproženju najprej zaužije eno komponento, 36 ur kasneje dobi še drugo komponento zdravila in šele potem se večinoma v naslednjih 4 do 24 urah nosečnost sama izloči. Postopek je zelo učinkovit do nekje 7. tedna, potem pa tudi a manj in se v cca 5% ne konča ampak ga je treba dokončati še kirurško inštrumentalno. Vsaj drugi del obravnave tudi pri medikamentoznem splavu poteka v bolnišnici v obliki dnevne obravnave. Po splavu posebno počivanje ni potrebno, staleža je nekaj dni, praviloma 2 alil 3, spolne odnose odsvetujemo 14 dni. Psihološka podpora je možna (vsaj v LJ. imamo zaposleno klinično psihologinjo s tovrstnimi izkušnjami), vendar njeno pomoč rutinsko žal ne ponujamo, zato boste morali po njej povprašati kar sami.
da, tudi pri doječih je mogoče izvesti medikamentozni splav.
Pozdravljeni,
Zadnji nezaščiten spolni odnos je bil 19.11. Glede na spremembe v telesu, predpostavljam da sem noseča. Kako bi se dalo prekiniti nosečnost (skoraj 2t)? Katere tablete pridejo v poštev? Kje se jih da dobiti? Ali je ‘bolje’ prekiniti nosečnost kot opisujete zgoraj (endometrijska aspiracija)? Bolj se nagibam k tabletam.
In da, bom naredila test, ne vem pa koliko je tako zgodaj ze zanesljiv.
Hvala.
Spoštovani,
najbolje bo, da pokličete v ordinacijo svojega ginekologa in sestri poveste, zakaj nujno potrebujete obisk. Ginekolog bo preveril, če ste noseči, če je nosečnost v maternici in koliko je stara ter vam, če boste tako želeli, izdal napotnico za poseg oziroma postopek medikamentoznega splava v bolnišnici. V lekarni se zdravila za prekinitev nosečnosti ne dobijo. Imajo jih le javne bolnišnice.
Spoštovani,
odgovor vas čaka v zasebnem predalu foruma
Sem vprašal na ginekološki urgenci in samoplačniškega primera še niso imeli. Sicer pa se na napotnico naroči pri socialni službi Ginekološke klinike v Lj. in tam povedo vse, kako, kaj in kdaj (tel.: 01 2315596).
Spoštovani,
odgovor vas čaka v zasebnem predalu
Odgovor vas čaka v zasebnem predalu
Spoštovani,
Stara sem 35 let, kadilka, imam 2 otroka. Sem iz Maribora. Zadnjo menstruacijo sem imela 11.3., test nosečnosti sem naredila 9.4. Clearblue je pokazal nosečnost 2-3 tedne. Danes ( 11.4.) sem bila pri ginekologinji, vendar me ni želela sprejeti in me je naročila 11.5. Takrat bom noseča polnih 9 tednov. Zasledila sem, da kadilkam splava z tableto ne delajo, prav tako bo takrat verjetno že prepozno za tabletko, prav tako bo prepozno za endometrijsko aspiracijo. Verjetno odloča tudi UZ pregled ( vsaj tako je bilo pred 7 leti, ko sem imela splav, ker sem zanosila kljub redni uporabi kontracepcijskih tablet – po ZM sem bila noseča dobrih 7 tednov, po UZ pa dobrih 9 tednov, menda sem takrat ujela, tako so mi rekli v bolnici zadnji vagon in ne zadnji vlak) Kaj se lahko zgodi, če bo ultrazvok 11.5. pokazal odstopanje od števila tednov po ZM? Ali lahko ” odpadem” za splav? To me zelo bega in ne vem kam naj se obrnem. V poštev pride tudi, da minisplav opravim samoplačniško, ( če je le cena sprejemljiva) saj res ne upam čakati do 11.5. ker me bo pobralo od skrbi.
Upam, da nisem bila predolga in lepo prosim za odgovor.
Lep pozdrav,
zaskrbljena