Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Mikrosporija

Mikrosporija

Imam otroka z diagnozo Mikrosporije (na roki in sedaj še v laseh). DO sedaj smo se mazali z Lamisil mazilom, sedaj pa smo dobili predlog uporabe sistemskega antimikotika in celo predlog za bolnico.
Ko berem po medicinskih člankih o sistemskih antimikotih postajam zelo zaskrbljen, saj so stranski učinki lahko zelo hudi in omenja se tudi možnost odpovedi jeter. Našel sem celo posebna opozorila ameriške FDA o posebni pazljivosti pri uporabi Lamisila in Sporanoxa (dva sistemska antimikotika).
http://www.fda.gov/bbs/topics/ANSWERS/2001/ANS01083.html

Dematolog in zdravnica pa kljub temu zelo forsirata sistemski Lamisil.
Našel sem tudi druge medicinske članke, kjer kaže da je najbolj preizkušen in mogoče najmanj nevaren (čeprav še vedno daleč od nedolžnega) – Griseofulvin, ki pa v Sloveniji ni registriran.

Tudi drugače se najde kar nekaj kliničnih raziskav o dobrih učinkih eteričnih olj, vendar nekako ni zanimanj, da bi se to zares uporabljajo.
A lahko kako svetujete, kar ni le generičen napotek na jemanje sistemskega antimikotika, ki konec koncev tudi niso 100% učinkoviti in se podatki o učinkovitosti gibljejo med 60% in 95%?

Pozdrav!

Na kratko: mikrosporija na poraščenem delu brez sisitemskega zdravljenja skoraj sigurno ne bo ozdravljena.

Če bi videli stranske učinke Grizeofulvina, ki ni več registriran pri nas, bi se ga 200x bolj bali kot Lamisila.
Zdravljenje z britjem, mazanjem in uporabo Lamisila je uspešno.
Le v redkih primeri, mislim, da v zadnjih 10. letih v Sloveniji pri največ 2-3 otrocih, so uvedli Grizeofulvin.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Mogoče kaj pozabljam, ampak če gledam medicniske članke ne kaže da bi bil Grizeofulvin bolj nevaren od Lamisila. Kot že povedano – FDA je izdala opozorilo, ki ga omenjam – se vam ne zdi to nekoliko problematično?
http://www.fda.gov/bbs/topics/ANSWERS/2001/ANS01083.html
Znanka je imela otroka, ki je jemal Lamisil tablete 6 mesecev (brez učinka), nato dobil recept za Grizofulvin (nabavljen v Avstriji, ker tukaj ni registriran) in zdravljenje je bilo zuspešno v 4 tednih.
Kolikor vem, se da testirati specifično glivico in ugotviti ali sestavina učinkuje nanjo, kar pa se v praksi ne dela skoraj nikoli?

Novartis je na podlagi tega izdal navodilo zdravnikom.
http://www.fda.gov/medwatch/SAFETY/2001/lamisil_deardoc.pdf
Seveda zdravniki tega ne upoštevajo – ne naredijo testa jeter razen če ni že kakšne indikacija na težave z jetri in ne ustrezno opozorijo pred stranskimi učinki.

Dodatno Lamisil vpliva na razgradnjo nekaterih drugih zdravil, med drugim tudi Ventolin (otrok je lažji astmatik in občasno potrebuje to zdravilo). Kako je s tem?

POzdrav!

Ne bi se spuščal v podrobnosti, ker se boste morali o teh zadevah pomeniti z lečečim zdravnikom, vendar je zanimivo, da niste našli podatkov FDA o Griseofulvinu, poleg tega je zanimivo, kakšne izkušnje je imela znanka…
Verjetno je potrebno zaupati zdravniku, ki zdravi bolnika, v nasprotnem primeru ga je bolje zamenjati.
Doktrina zdravljenja Mikrosporije je v Sloveniji enaka kot v Evropi.
V kolikor ni negativizacije mikološkega izvida po določenem obdobju, potem ustrezna komisija odobri nabavo in uvedbo Griseofulvina, torej odločitev ni odvisna od bolnika, niti zdravnika , ampak konzilija zdravnikov kar govori o tem, kako smo previdni pri tem zdravilu.
Vsekakor pa spremljanje jetrnih testov ni problem, ni pa rutinsko.

Toliko o tem.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Na http://www.pubmed.com se malo pregledal zadeve in našel vrsto resnih raziskav, ki ugotavljajo zelo dobre učinke eteričnih olj Cimeta, Tea tree, Eucalyptus pauciflora, Artemisia nelagrica, Caesulia axillaris, Chenopodium ambrosioides, Cymbopogon citratus, Mentha arvensis, Neem tree in drugih.

Najdejo se tudi nekaj zelo resnih referenc na dober antimikotični učinek ekstrakta iz listov oljke.

Zelo verjetno, da teh stvari verjetno ne poznate, z njimi nimate izkušenj in boste zelo skeptični.
Vseeno pa me zanima vaše mnenje, če bi poskusili mikrosporijo pozdraviti z kombinacijo ustrezne mešanice eteričnih olj, ki so dokazano učinkovita, sistemskim jemanjem “olive leaf” ekstrakta in rednim mazanjem z Lamisil mazilom? Recimo, da si vzamemo 3-4 tedne čase za ta pristop, če pa ne dosežemo pravih rezultatov, pa začnemo jemati sistemski Lamisil. Menim, da to ni nevarno in s tem ne bomo povzoročili škode – infekcijo bomo najmanj zmanjšali, omejili in izboljšali, če ne bo dokončnega učinka pa nam še vedno ostanejo tablete Lamisila, ki bodo verjetno v kombinacijo s tem tudi hitreje učinkovite.
Skratka, kaj menite o takem pristopu? Je lahko kako nevaren v smislu zamika zdravljenja z tabletami Lamisila?

Pozdrav!

KOt ste omenili naštetih snovi ne poznam v smislu učinkovin za zdravljenje mikrosporije.
Kaj boste ukrenili je vaša odločitev.

KOt sem že velikokrat omenil: zdravljenja , ki imajo težo( učinkovitost, varnost, statistična merila, …..) štejejo kot uradni način zdravljenja, posamični uspešni primeri ozdravljenja pa ne.

Tako , da vam pri tej odločitvi ne morem pomagati.

Lep pozdrav

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

To razumem,

prosil pa sem za nek zdrav pogled na to v smislu – ok, kot kažejo resne znanstvene raziskave (clinical trial in in vitro tests), te zadeve delujejo. Ni še dokončno razjasnjeno, koliko je to dokončno uspešno, koristi pa vsekakor.
Mislil sem predvsem za oceno z vaših izkušenj, če lahko nekaj tednov zamude in zdravljenje, ki ni čisto po doktrini, lahko stvar zakomplicira?

Pozdrav!

Sprašujete me stvari, ki niso po doktrini.
Če bi se šel take stvari, bi mi vzeli licenco!

Sprašujete kaj bi pomenilo, če se uradno zadravljenje začne kasneje: možnost je razsoja sprememb, ker gre za nalezljivo bolezen.

Prav tako omenite , da so testi o uspešnosti zanesljivi, istočasno pa omenite, da ne o ozdravljivosti?! Pri mikrosporiji gre za to, da bolezen ozdravimo, ne zazdravimo.

Vsekakor pa svetujem , da se o teh načinih zdravljenja pomenite z lečečim dermatologom.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close