MIKLAVŽ
našla sem recept za krofe, mislim da ga lahko uporabiš za oblikovanje miklavža. preiskusila ga še nisem, je pa v knjigi:Matejina veganska kuhinja
84 dag bele moke (lahko daš tudi moko schar mix za kvašeno testo)
ščep soli
4 žličke suhega kvasa ali 4 dag svežega
2 dcl javorjevega sirupa
5,5 dcl dovoljenega mleka ali voda
naribana lupina dveh limon
1/2 dcl olja
olje za cvrtje
premešaj moko, limonino lupino in sol. v zmes narediš jamico in vanjo zlij 1,5 dcl mlačnega mleka in zdrobljen kvas. kvas ne sme priti v direkten stik z soljo, ker testo potem ne vzhaja.
pustiš vzhajati, kot pri kruhu.
nato dodaj ostalo in stepaj da se loči od kuhalnice.
testo potresi z moko in pusti vzhajati cca.1 ur, na toplem.
testo daš na desko in ga razvaljaš, za krofe 2 cm debelo. izrežeš enakomerne krogece in jih na pomokanem prtiču pustiš vzhajati 20 min.
ocvreš in napolniš z marmelado.
ker se miklavži ne cvrejo, lahko enostavno narediš testo za kvašeno testo in oblikuješ miklavže. potem pa v pečici spečeš
v tej knjigi boš našla še druge recepte (npr. mufini, sladoled, torta, tiramisu, ipd.). recepte prilagodiš na dovoljene sestavine in poskusiš narediti.