Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija MIKLAVŽ

MIKLAVŽ

dragi starši, ali že kaj razmišljate o peki parkeljev za miklavža? če že ima kdo kak konkreten recept se priporočam. hvala

pekarna totaj v mariboru je imela prejšnja leta take brez mleka in jajc, moka je navadna

našla sem recept za krofe, mislim da ga lahko uporabiš za oblikovanje miklavža. preiskusila ga še nisem, je pa v knjigi:Matejina veganska kuhinja

84 dag bele moke (lahko daš tudi moko schar mix za kvašeno testo)
ščep soli
4 žličke suhega kvasa ali 4 dag svežega
2 dcl javorjevega sirupa
5,5 dcl dovoljenega mleka ali voda
naribana lupina dveh limon
1/2 dcl olja
olje za cvrtje

premešaj moko, limonino lupino in sol. v zmes narediš jamico in vanjo zlij 1,5 dcl mlačnega mleka in zdrobljen kvas. kvas ne sme priti v direkten stik z soljo, ker testo potem ne vzhaja.
pustiš vzhajati, kot pri kruhu.

nato dodaj ostalo in stepaj da se loči od kuhalnice.
testo potresi z moko in pusti vzhajati cca.1 ur, na toplem.

testo daš na desko in ga razvaljaš, za krofe 2 cm debelo. izrežeš enakomerne krogece in jih na pomokanem prtiču pustiš vzhajati 20 min.
ocvreš in napolniš z marmelado.

ker se miklavži ne cvrejo, lahko enostavno narediš testo za kvašeno testo in oblikuješ miklavže. potem pa v pečici spečeš

v tej knjigi boš našla še druge recepte (npr. mufini, sladoled, torta, tiramisu, ipd.). recepte prilagodiš na dovoljene sestavine in poskusiš narediti.

hvala, bom že danes imela generalko.

New Report

Close