Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija microtia

microtia

pozdravljeni.
Imamo sinčka starega 9 mesecev, ki se je rodil z microtijo z atrezijo desnega ušesa. Žal v Sloveniji ali sploh v našem zdravstvu sem našla zelo malo informacij oz. bolj rečeno skoraj nič. Pri 3 mesecih smo bili na orl polikliniki v Lj, kjer so ugotavljali sluh drugega ušesa in je vse ok. Vendar glede desnega ušesa še danes ne vemo ali sliši ali ne. Kot starš menim, da sliši, saj se čisto normalno obrača tako levo kot desno in nima težav z zaznavanjem s katere strani prihaja zvok. V Ljubljani nam niso razložili ničesar v zvezi z microtijo. Enostavno so napisali diagnozo in kontrola sluha čez eno leto. Preko interneta sem pa zvedla kar veliko o tej stvari. Zanima me pa sledeče,. Zakaj pride do tega, saj v družini ni imel nihče do zdaj.. ne z moje strani in niti z moževe. A obstajajo v Sloveniji sploh operacije s tega področja? Kajti do zdaj smo našli le podatki o klinikah v Ameriki?? Hvala za informacije. lp

Spoštovani!

Mikrotij, oziroma raznih anomalij v tem podričju je zelo veliko vrst, v sloveniji pa jih je številčno zelo malo. Vzrok se ponavadi ne ve, oziroma se ne najde (znani so pa pri nekaterih genetski dejavniki (če ste našli na internetu, potem sigurno piše tudi o tem). Če ima atrezijo sluhovoda, je pričekovati, da vsaj malo slabše sliši na tej strani (seveda sluh je odvisen od prizadetosti tudi srednjega in notranjega ušesa). Karkoli je prizadet, se v tej starosti ne pomaga z operacijo, čaka se, da otrok zraste in potem se z preiskavami, globinskimi slikanji poiskuša ugotoviti pravo stanje. Dokler se normalno odziva na zvok, ni strahu, da bo imel hujših posledic zaradi tega.
V Sloveniji se ne operirajo te anomalije, ponavadi priporočamo operacijo tam, kjer s tem imajo veliko izkušenj.

LP. drIB.

Hvala za odgovor.
A mi veste povedat kje imajo veliko izkušenj s tem. Namreč mi smo našli samo v Texasu in Californiji. Kaj pa v Evoropi? Žal ne vemo kam se obrnit oz. na kateri naslov, da bi dobili te informacije.
Hvala

Spoštovana!

V Evropi zdravijo micritio, menda uspešno (letno operirajo več kot 200 takšnih bolnikov, kar je za to vrsto patologije zelo veliko) v Parisu, “Little Ear Clinic”.

LP. drIB.

Little Ear Clinic, Paris.

dr.IB.

New Report

Close