metastazi v pljučih
Dve leti in pol nazaj rak na črevesju. Bezgavke nedotaknjene, prognoza odlična. Zdaj 1cm in 2cm metastazi v pljučih. Ostalo zaenkrat zgleda bp. Onkolog pravi, da se metastaz na pljučih ne operira, da bo zdravljena s kemoterapijo. Na netu pa berem, da se tudi metastaze na pljučih operirajo. Ali to pomeni, da so mamine na mestu, kjer se jih sploh ne da operirati in ni upanja? Mami je stara 67 let, brez vsakih težav, metastazi najdeni pri rutinskem pregledu. Lepo prosim, če kdo kajve o tem, da mi javi, tako zelo me skrbi.
Hvala, zaskrbljena hčerka
Opisala, ti bom kaj se je dogajalo mojemu možu. Pred dvemi leti MM, bezgavke negativne. Januarja letos je bil hospitaliziran zaradi avtoimune hemolitične anemije. Pri rutinskem slikanju pljuč so odkrili spremenbo, ki so jo takoj označili kot metastazo. Z bronhoskopijo spremenbe niso dosegli, je bila pa vidna že na sliki izpred dveh let. Nato je mož opravil še punkcijo pljuč in iskazalo se je , da gre za popolnoma nenevarno benigno spremenbo. Ne vem, kakšne preiskave je tvoja mama že opravila in ali je diagnoza že zanesljiva. Nam je bilo rečeno, da se metastaze načeloma enako zdravijo kot rak.
Poznam gospoda z rakom na debelem črevesu, ki so mu ga operirali. Čez nekaj let je imel metastazo na pljučih. Odstranili so mu pljučno krilo in od takrat je že več let bp. Vprašajte torakalnega kirurga, na kakšnem mestu ležita metastazi in če sta operabilni. Pri tako težkih boleznih, kot je rak, je drugo mnenje vedno na mestu. Vso srečo vam želim!
Pozdravljeni,
Pred 3,5 leti so pri partnerju odkrili maligni melanom in ga operativno odstranili. Pri preventivnem pregledu so pred kratkim odkrili metastaze na pljučih (do max 14mm). Trenutno je na kemoterapiji, operacija naj ne bi bila možna. Na onkologiji je težko kaj konkretnega izvedeti… Tisti z izkušnjami – zakaj operacija ni možna? Metastaze naj bi bile predvsem na enem pljučnem krilu, na drugem je ena. Kaj sploh pomeni zdravljenje s kemoterapijo za rakavega bolnika? Vem, da uničuje dobre in bolne celice. Poznam stranske učinke. Zanima me predvsem, če kemoterapija lahko popolnoma uniči metastatske tvorbe?
Hvala za odgovore in pomoč.
LP