Najdi forum

Ali ima kdo izkušnje z gojenjem Mete? Letos sem si prvič umislila en “grmiček”, ker bi rada pridelala tisti pravi aromatični metin čaj. Ali morda kdo ve, kdaj je priporočljivo trgati liste za sušenje in na kakšen način, da se rastline ne uniči. Ali se to dela sproti, ko raste, ali na koncu vegetacije?

Kaj pa žajbelj?

Hvala!

Poprovo meto sejemo sredi marca v zabojček, na prosto presajamo konec maja.
Kali 12-17 dni; od setve do spravila traja 7-10 tednov. Najbolj ji ugaja polsenčna do senčna lega, vendar ne hladna.Neprimernih sosedov nima.
Presledek med vrstami naj bo 30 cm, med rastlinami v vrsti tudi 30 cm ali več, ker se poprova meta zelo pogosto močno razraste s koreninskimi poganjki. Močno zalivamo. Meta, ki divje raste na rodovitnih bregovih potokov, odlično uspeva na zemlji, obogateni s prstjo, kakršno predelajo deževniki, in z apnom. Konec junija dodamo še 60-80 g/m2 gnojila. Kot rečeno, meti ugaja globoka, rahla, bogata in humozna zemlja, vlažna, toda ne mokra. Potrebno je apno.
Od junija naprej trgamo liste za sprotno uporabo. Poprovo meto uporabljamo svežo ali posušeno, lahko pa jo tudi zamrznemo.

Žajbelj prav tako konec marca sejemo v zabojček, konec maja posadimo na prosto.
Zalivamo redno, vendar po malem. Konec septembra prirežemo rastline na 10-15 cm. Čez zimo pokrijemo z rogoznico. Kali 16-21 dni, od setve do spravila poteče 7-9 tednov. Ugaja mu sončna, topla lega in rahla, dobro prepustna zemlja, srednje apnenčasta. Neprimerninih sosedov nima. Ob presajanju podkopljemo gnojilo in vrtno apno. V začetku avgusta dodamo še 60-80 g/m2 istega gnojila. V naslednjih letih gnojimo sredi maja z 80-100 g/m2 z istim gnojilom. Kakšno gnojilo, bodo najbolje vedeli v kakšnem vrtnem centru.
Od maja do oktobra trgamo liste po potrebi. Vendar razvije žajbelj vso aromo šele v 2. letu.

Obe začimbnici pa tako toplo in nekako trpko dišita, da je kaj, ali ne? Lep pozdrav!

.

Hvala!!

Joj, jaz sem jo pa kupila v majhni posodici in jo imam zdaj na oknu ter sem kar sproti trgala in sušila večje listke že zdaj, v maju (čeprav jih še nisem uporabljala, razen nekaj svežih) – a je kaj narobe s tem?

Samo majhna pripomba. Meta ne raste kot grmiček, ampak kot je napisala Mitka se razrašča s korenino. Žajbelj pa je grmiček. Če boš meto posadila v vrt, jo boš naslednje leto imela na več koncih. Pa ne po ravno po celem vrtu.
LP

New Report

Close