Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Merjenje nuhalne svetline

Merjenje nuhalne svetline

Pozdravček iz gorenjske,

dekleta, zanime me, ali ste se med nosečnostjo odločile za merjenje nuhalne svetline, ki pomaga pri ugotavljanju stopnje tveganja Downovega sindroma.
Jaz sem ta ultrazvok opravila, potolažili so me, da je zelo majhen procent tveganja. Čeprav me je kljub temu vso nosečnost skrbelo.
Prijateljica za ta ultrazvok ni vedela, sedaj je v četrtem mesecu nosečnosti in pravi da je že prepozno, pa tudi če bi bilo kaj narobe splava tako ali tako ne bi šla delat.
Kakšno je vaše mnenje o tem?
Špela

Večina mojih

Hi
Pri merjenju nuhalne svetline so mi pred dvema letoma odkrili hude nepravilnosti na plodu in sledila je amniocenteza in na koncu splav ( baje bi se zgodilo neizbežno tudi samo po sebi). Ne sprašuj kako sem preživela.
V drugem poskusu sem šla prav tako na merjenje in še na trihormonski test ( na lastno željo). Vse je bilo OK, vseeno pa so mi rekli, da je 85% da bo vse OK tudi v REsnici. Aleluja imam danes Zdravega Mihca. Bala sem se do konca.
Simona

Pozdravljene!

Meni je v Mb porodnišnici, kar sam od sebe, naredil ginekolog, ki pa ni preveč izkušen z merjenjem NS. Meril mi je trikrat in meritve so bile 0,5, 0,7 in 2,8! Mene je zgrabila panika že ko sem videla, da je meril trikrat. Na straneh dr. Pušenjaka sem sprožila pravo paniko, tako, da so mi v MB opravili trihormonski test kot testni pacientki kar brezplačno. Dr. Pušenjak je rekel, da je to brez veze saj je podatek THT le 60%, merjenje NS pa 80%, relevantna v tem primeru, bi bila le amniocenteza. No THT je pokazal možnost 1:3800, tako da so me izključili iz rizične skupine. Je pa grozno, ko slišiš da je še vedno 40% (!!!) možnosti za nepravilnost.

Grozno je bilo čakati na rezultate testa in potem sem se sekirala do konca nosečnosti (čeprav sem stvar navidezno potisnila v najm. kot možganov). Ne boste verjele, še ko se je Tilen rodil in bil star že dva dni nisem verjela, da je vse vredu z njim … verjela sem v zgodbo, da je vsak dojenček svoji mamici najlepši …. in seveda mislila, da jaz sigurno ne vidim…Ko ga je pogledala predstojnica oddelka in mi rekla: “No pa je vse vredu” sem ji vprašujoče odgovorila “Je, a ne?!”

Toliko o tem! Torej če dvomite si dajte pregledati NS (v MB so mi sicer rekli, da to naredijo vsaki nosečnici in če je vse vredu sploh ne povedo, da so meritev izvedli), ampak resnično izkušenemu zdravniku in če ste še vedno v dvomih in je NS na meji, naj vam opravijo amniocentezo, ki je 99%.

Pozdrav,
Miša

Jaz sem se prvič odločila za trojni kromosomski test, ker sem bila prepozna za merjenje nuhalne svetline. V tokratni nosečnosti pa seb zagotovo naročila za merjenje nuhalne svetline. In držala pesti, da bo vse vredu. V nasprotnem primeru je namreč možnost izbire prav žalostna – prekinitev nosečnosti ali rojstvo prizadetega otroka. Upam, da ne bom nikoli ugotovila, kaj je hujše.

Lep pozdrav!

jaz ne verjamem, da v MB test naredijo vsaki pacientki, ker je to nemogoče. jaz sem šla lani oktobra in sem plačala 12 tisoč. vsak ginekolog nima licence za to, itak delajo test samo na 3 mestih v Sloveniji.
je pa neodgovorno od ginekologov, da ne opozorijo pacientk, da to (samoplačniško do 35 let) obstaja, pa tudi nosečnice bi se lahko malo bolj pozanimale.
no v glavnem, simona, zate sem vesela, da je vse ok.

Tudi jaz najbolj ne verjamem tega, toda tako mi je bilo rečeno in tako so rekli tudi moji kolegici, ki je želela merjenje NS pa je bilo že prepozno (19 teden). Mislim, da zdravniki, ki se želijo specializirat za to področje, pač vadijo ta pregled tako, da ga naredijo skoraj vsaki pacientki.

Pozdrav,
Miša

Jaz osebno se nisem odločila za merjenje, ker bi bila potem samo živčna. Tako ali tako pa vprašanje kako bi se potem odločila, če bi slučajno izvedela, da je možnost, da je kaj narobe.
Mislim, da je mladih mamicah tako malo možnosti te napake pri otrocih, da je samo več strahu, ko čakaš rezultate, kot kaj drugega.
To je pač moje mnenje.

Lp

Draga Janja, tudi jaz sem tako mislila, ampak žal so stvari take, da lahko do napake pride pri nosečnici stai 20 alet ali tisti stari 30 let. Kolikor vem se šele po 35. letu zelo zviša verjetnost kromosomskih napak. Ker je ored enim mesecem znanka, stara 24 let, rodila otročka z Downovim sindromom in s tem povezano hudi srčno napako, pomeni, da leta niso vedno odločilni faktor za kromosomske napake. Se pa popolnoma strinjam s tabo glede nečesa – zdi se mi, da je nesmiselno delati kakršnekoli preiskave, če si npr. vnaprej odločen, da v nobenem primeru ne boš prekinil nosečnosti. Ko sem šla sama na test, sem zdravnici izrazila svoje dvome o tem, kaj potem, če bo kaj narobe. In mislim, da mi je povedala, kar drži – namreč, če si pripravljen sprejeti otroka, kakršen se bo že rodil, potem preiskava ni smiselna, pa tudi, kot je rekla ni porodničarju nič lahko, če vnaprej ve, da prihaja na svet otrok, ki bo tako ali drugače prizadet.Šla sem iz ordinacije, sedela sem v čakalnici in jokala, si nisem predstavljala, da bi prekinila nosečnost niti, da bi bil otrok prizadet. Potem pa sem opravila test. In ga bom spet. Čeprav ti tudi test ne da 100% zagotovila, da je vse o.k., ampak zdi se mi, da je bolje, čeprav se sliši kruti in se najbrž vsi ne bodo strinjali z mano, prekiniti nosečnost, če vnaprej veš, da je z otrokom nekaj zelo narobe.

Obdržati otroka, ali ne.
Pri teh možnostih, so sedaj, je pregled smiseln le takrat, ko se odločiš za splav.
Zato bi bilo dobro, da bi čimveč bodočih mamic odločitev sprejelo že vnaprej.
Moji hčeri obe omenjenega pregleda nista delali, kajti otroka bi vseeno obdržali.
Vedeti za to celo nosečnost, in se vseskozi spraševati ali ne bi bilo bolje narediti splav pa muka.
Zatorej sem za, če se otroka ne obdrži in proti če se obdrži.

lp

Jaz ne bi šla delat tega testa, ker bi otroka v vsakem primeru obdržala. Otrok je moj in mi je namenjeno, da bom njegova mamica, pa naj bo kakršenkoli.

LP in veliko sončka,

Tinka

Zivjo!

Ginekologinja mi je svetovala, naj grem na merjenje nuhalne svetline, da ona to merjenje toplo priporoča. Kljub relativni mladosti sem se brez oklevanja prijavila na merjenje. Šele nekaj dni pred merjenjem pa me je postalo močno strah; predvsem tega, kaj bom naredila v primeru velikega tveganja… Prej na splav niti pomislila nisem in dvomim, da bi tudi kasneje. Pa vendar… Zelo mi je bilo žal, da sem se prijavila, kljub vsemu pa sem na merjenje odšla in vse skupaj se je končalo brez zapletov. Kamen se mi je odvalil od srca…

Po tej plati je bil ta pregled zame zelo stresen, po drugi strani pa bi ga bodočim mamicam toplo priporočila. Predvsem zato, ker imaš ekran cel čas pred nosom in lahko otročička opazuješ. V tem smislu je bil to najin najlepši pregled. Pregled je precej daljši kot pri ginekologu, torej dalj časa opazuješ otročička, ki je že pravi človeček. Tudi zdravnica ti vse razloži do potankosti. Zelo dobro se razloči otročička, saj ima še veliko prostora, je zelo živahen,… tako, da sem bila konec koncev zelo vesela, da sem se odločila za ta pregled!!!

LP, Ana

Pozdravljena, Ana!
Mi prosim lahko poveš kje si ti opravila ta pregled? Če si v Ljubljani, te prosim da mi poveš na koga naj se obrnem. Je dolga čakalna doba ? Koliko stane pregled?
Hvala za prijaznost!
lp,Alenka

Živjo!

Na pregled sem se prijavila v ljubljanski porodnišnici na tel. številko 01/4302800. Glede na to, da me je ginekologinja opozorila na pregled dokaj pozno (12 tednov noseča), sem se prijavila takoj in bila naročena čez 4 dneve. Priporočam pa, da jih čimpreje pokličeš, saj je baje naval dokaj velik. Poveš jim podatke o zadnji menstruaciji in te glede na to naročijo.
Pregled stane okrog 12.000 tolarjev.
Upam, da bodo rezultati spodbudni!!!
Ana

New Report

Close