mere ploda v 32. tednu nosečnosti
Pozdravljeni,
lepo bi prosila za komentar – mere ploda so sledeče:
tedni amenoreje: 31t + 5 dni
določena gest. starost po UZ: 32t + 6 dni
GV/TT/BPD: 79
HC: 288
AC: 296
FL: 61
ledvici: bp
posteljica: zadaj
plodovnica: primerna (AFI 15)
RI = 0,64
vodilni plodov del: glava
ocenjena teža ploda 2130 g
RR: 123/83
urin: vedno bp
V 28. tednu sem imela na tešče izmerjen sladkor v krvi 4,7.
Naj še povem, da je to moja druga nosečnost in da sem se do sedaj zredila za slabih 9 kg, v zadnjem mesecu manj kot pol kilograma (jih je pa kar nekaj ostalo od prejšnjega poroda).
Ginekologinja je komentirala, da so načeloma vse meritve uredu, le jetra ploda so malo povečana in zato je obseg trebuščka nekoliko večji od pričakovanega. Naj pa se ne vznemirjam preveč, ker to najverjetneje le pomeni, da plod “dobro hranim”.
Kaj pa na meritve rečete Vi? Predvsem me zanima komentar glede obsega trebuha. Bi to vseeno lahko nakazovalo na kakšne napake ali ni nobenega razloga za skrb?
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor!
ne vem, meni se meritve ne zdijo nič posebnega, so znotraj razpona normalnih vrednosti, zato se ne bi poglabljal v razloge. Tale zgodba o plodovih jetrih je bila popolnoma odveč in nepotrebna.
mere so v redu, obseg trebuha je sicer nekoliko manjši, je pa skupna teža ploda povsem normalna za to trajanje nosečnosti.
od omenjenih mer zgolj AC (obseg trebuha) res presega povprečje pri 32 tednih za cca. 2 tedna, kar ni nič kritičnega. V takšnem primeru se predlaga preverjanje možnosti nosečnostne sladkorne bolezni in če te ni, ni razlogov za pretirano zaskrbljenost.
premer pri normalnem obsegu glavice ni pomemben, saj kaže zgolj na obliko glave, o velikosti pa odloča obseg, ne premer.
Spoštovani,
kaj lahko rečem? Plod je za cca 2 tedna “predebel”, pa tudi posteljica je malo zadebeljena, ostale mere pa so v redu. Plod torej izkazuje določene znake pospešene rasti v smislu povečane ponudbe hranil v okviru nosečniške sladkorne bolezni.
Pozdravljeni,
prosila bi Vas za mnenje glede meritve ploda…
tedni: 32 1/7
BPD: 8.66
HC: 29.52
AC: 27.66
FL: 6.57
TEŽA: 2057g
CK: 3,6 cm
tedni: 35 2/7
BPD: 9.01
HC:30,79
AC: 30.42
FL: 6.60
TEŽA: 2453g
CK: 1,5 cm
PDP je 12.1.2015, drugače je vse ok, fant pridno brca:).
Zanima me pa predvsem če je teža ok za te tedne in ali je normalno, da se MV v treh tednih toliko skrajša?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Spoštovani,
teči sta v redu, dolžina MV po 34. tednu nosečnosti pa nas ne zanima več oziroma, če se krajša, je to prej dober znak, da bo porod potekal gladko in hitro.
so 🙂
spoštovani,
pojem “večji” mi žal nič ne pove, ker večji je lahko že tak na 51. ali 52. percentili, kakšne pa so percentile za vaše trajanje nosečnosti pa nimam pri roki, ampak je to običajno podano zraven vseke meritve (percentile so od 1 do 100). Moteče oziroma problematične so vrednosti nad 95% ali pod 5%, vse ostalo razumemo še kot normalno oziroma, če je npr. neka mera pod 10% ali nad 90% to vzamemo kot morebitno opozorilo, da je potrebno plod ponovno preveriti čez 3 tedne.
če pomembno izstopa obseg trebuha ploda, potem velja pomisliti na možnost nosečnostne sladkorne bolezni in čeprav je ta bila npr. pri 24 tednih izključena, to ni gotovo in bi bilo OGTT bodisi za ponoviti ali pa nosečnost kljub negativnemu testu obravnavati kot diabetično.
Pozdravljeni,
Sem v začetku 32.tedna nosečnosti in danes sem imela ultrazvok. Ginekologinja me je malo prestrašila Oz sem se sama, ker je povedala, da je deklica velika. Poleg tega se ni obrnjena na glavo ampak ima medenicno vstavo.koliko naj me to skrbi? Sej se še da, da se obrne. Kaj pa menite to tem, da bi mi jo potem kasneje pomagali obrniti? Kaj lahko sama glede tega naredim?to je moja druga nosečnost.
Glede mer otroka pa me zanima, ali se vam zdi to veliko:
gv 82mm
Hc 301
Ac 283, ostalega nimam napisanega.
Hvala vam😊
Spoštovani,
gole mere brez pripetih percentil mi kaj dosti ne povedo o relativni velikosti ploda glede na gestacijo. Sicer pa se približno polovica plodov, ki so med 32. in 34. tednom še obrnjeni na zadnjico, spontano obrne na glavico do 37. tedna nosečnosti. Zunanji obrat je možen po 37. tednu, uspešnost takšnega poskusa pa je cca 50%. Sicer pa se veliki plodovi mirno lahko rodijo tudi z zadnjico naprej po naravni poti, saj imajo praviloma obseg trebuha večji od obsega glavice. Na plodovo lego in položaj žal sami ne morete veliko vplivati. Plod si sam izbere takšen položaj v maternici, ki ga najmanj moti.