Menstuacija
Pozdravljeni, vprašanje je od sestre.
Pozdravljeni. Že dolgo imam težave z menstruacijom. Po dolgem casu jemanja kontracepcijskih tablet in glavobolov sem nehala jemati tablete,obicajno zdravnik ve za to. Od takrat je minilo že eno leto in moje menstruacije so malo neredne. Prejsnji teden sem imela menstruacijo,prvi dan je bil 9 septembar ,torej ponedeljak ,trajala je do subote. Nedelja in ponedeljak sta bila normalna,od torka spet kaze kri. Nobenih bolecin nimam. In tako je vsakic ,le da je do sedaj vidno rjav izcedek ,sedaj pa je to kri. Zanima me samo,če je to normalno,ker moj zdravnik pravi,da je kri normalna in da je samo ovulacija. Hvala
Spoštovani,
rahla krvavitev oziroma krvavkast izcedek v času ovulacije je lahko normalen, močnejša krvavitev v obliki čiste krvi pa ne, ampak če se to vedno dogaja v istem delu ciklusa, je zelo verjetno funkcijska, torej ni bolezenska.
Spostovani,
imela sem zadrzani spontani splav. Od ciscenja je minilo 28 dni. Tako sem vceraj bila na wc, po brisanju je bila sveza kri. Imela sem tudi bolecine v trebuhu, rahle kot pred menstruacijo. Predpostavljam zato, da je to prva menstruacija po ciscenju. Zacela sem uporabljati tudi ulozek, nazalost je na tem bila samo le dve kapljice krvi. Menstruacije pa ni.
Me je zelo strah, da nimam neke brazgotine po maternici in ne bom imela vec normalne menstruacija.
Prosim za odgovor.
lp
Spoštovani,
samo brez panike! Počakajte vsaj nekaj dni, da se lahko menstruacija sploh razvije. Po porodu ali splavu prva M ni nujno enaka prejšnjim.
Pozdravljeni,
Rodila sem 10.08.2024 normalni porod z umetnimi popadki, bila sem šivana vaginalno in imela prerez presredka, čišča je trajala točno 6tednov, nato se je takoj po čišči pojavila blaga krvavitev, ginekologinja me je pregledala in pravi da je to prva menstruacija po porodu. Ali je to možno glede na to da polno dojim, ali je morda možnost da se ginekologinja moti ?lepo vas pozdravljam, Rožica
Spoštovani,
iskren odgovor takole, na daljavo, je lahko le “možno je, da se ginekologinja tudi moti”. Zakaj? dojenje res zavira reprodukcijsko hormonsko os da bi se aktivirala preko mehanizma zvišanega prolaktina, ki se sprošča iz hipofize med dojenjem. Dejstvo pa je, da ta mehanizem zavore ni popoln in se lahko reprodukcijska os tudi aktivira kljub zvišanemu prolaktinu. Možno je torej dvoje, 1. da gre res za menstruacijo in 2. da gre za krvavitve iz atrofičnega endometrija ob dojenju. Kako ločiti med obema? Se pogojno da tudi to. Potreben je le UZ rodil in meritev debeline in določitev ustroja maternične sluznice. Če je ta odebeljena, gre verjetno za menstruacijo, če je ta atrofična, tanka, pa menstruacija ni logična posledica, saj je za menstruacijo potreben ves proces odebelitve in transformacije endometrija v sekrecijski fazi, katera traja 12 do 14 dni.
Spoštovani,
vprašanje je bolj ali manj retorično. Zakaj? Domnevam, da vas ne zanima, če smete narediti test nosečnosti temveč, če bo tak test pokazal nosečnost, če se ima zgoditi? Kdo vam pa lahko prepove delati teste kadarkoli, saj jih nenazadnje kupite sami. No, tu je pa žal naravna omejitev, kajti test pokaže nosečnost le, če je presežen prag minimalne količine hormona hCG, ki je značilen za nosečnost. Ta prag se praviloma preseže kak dan, največ dva pred izostankom perila pri tipičnem, 28-dnevnem ciklusu. To pomeni, če test naredite prezgodaj, bo lahko negativen, pa se bo kasneje izkazalo, da je bil negativen zgolj zato, ker je bil test opravljen prezgodaj.