Menstrualni krči
Pozdravljeni,
imam zelo močne menstrualne krče, ki trajalo najmanj 5 dni trajanja menstruacije. Zelo pogosto pa me začne boleti trebuh že kak teden prej. Zaradi tega mi je ginekologinja predpisala kontracepcijske tablete cerazette. Te so mi sčasoma zelo pomagale, menstruacije sploh nisem imela. Ko mi je enkrat zmanjkalo tablet (po enem letu jemanja), sem bila v tujini, zato nisem mogla iti pravočasno po nove. Začudil me je močan telesni odziv na prenehanje jemanja tablet. Počutila sem se, kot da bi prišla v menopavzo, imela sem vročinske vale, počutila sem se zelo nemirno, imela sem zelo neprijetne srčne aritmije, predvsem zvečer in ponoči. Po dvem mesecih sem dobila menstruacijo in čez čas so ti problemi nekako izzveneli. V času jemanja tablet sem poleg tega pridobila več kot deset kilogramov, zato sem tokrat nekoliko zadržana glede ponovnega jemanja istih tablet.
A zdaj imam spet te neznosne krče, ki me psihično in fizično tako izčrpajo, da se en teden počutim kot invalid. Neverjetno sem utrujena in trpim od bolečin.
Zdaj že 3. teden jemljem antidepresive ecytara, zato ne vem, ali bi bilo sploh priporočljivo znova začeti s kontracepcijskimi tabletami.
Prej sem proti menstrualnim bolečinam jemala ibuprofen, vendar sem morala vzeti 4-5 tablet na dan najmanj 5 dni, kar se mi je zdelo preveč, zato sem v lekarni povprašala, ali imajo kaj boljšega, pa sem dobila nalgesin. Te tablete so mi bistveno več pomagale, jemljem do 3 na dan, vendar še vedno trpim zaradi bolečin. Če ne bi ničesar vzela, si sploh ne predstavljam, da bi preživela te bolečine. Že če kdaj malo prepozno vzamem, vem, da bom par ur preležala na postelji in se zvijala v bolečinah.
Stara sem 30 let, nisem še rodila.
Ali imate zame kak dober nasvet, kakšne boljše protibolečinske tablete? Ali naj spet začnem jemati cerazette? Ali je bila moja reakcija ob prenehanju jemanja tablet cerazette normalna?
Menstrualne bolečine so se mi začele proti koncu osnovne šole in so čedalje hujše.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Bolečine, ki jih opisujete so res ohromljajoče.
Ker so količine zdravil, ki jih uživate za blažitev bolečin res velike, mislim, da je čas za diagnostiko vzroka bolečine.
Odzivi organizma na hormonsko kontracepcijo in na prenehanje jemanja, kot jih opisujete, niso neobičajni.
Bolečine, ki jih opisujete pa so neobičajne in vam jih ni potrebno trpeti.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.