menstruacijski ciklus
Lepo pozdravljeni!
Nekaj me zanima, pa da ne tečnarim okoli svoje zdravnice, do katere se sploh ne da priti, bom malo zamorila vas.
Stara sem 23 let. Nikoli še nisem rodila, sem pa imela ciste na jajčniku. Za zdravljenje in sedaj za kontracepcijo imam Diane 35. Zanima pa me sledeče; ali lahko s kontracepcijskimi, temi, tabletami prestavim ciklus za en teden naprej?
Lepo se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Draga Mimi,
Načeloma se krvavitev naprej da prestaviti z vsemi mono-faznimi tabletami, tudi z Diane-35. Enostavno, ko zmanjka tabletk naslednji dan pričnete jesti iz nove tablice. Ko prekinete jemanje, bo prišla krvavitev, torej lahko pojeste brez pavze tudi dve tablici eno za druge do konca ali po želji samo toliko, kolikor želite prestaviti. Boste pač imeli naslednjo krvavitev 6 tednov po prejšnji. Dogodek si seveda skrbno zabeležite v menstruacijski koledarček
Jemljem tablete Cilest. Ginekologinja mi je rekla, da si z njimi lahko ciklus podaljšam za največ 10 dni (10 tablet iz nove škatlice), po tem času pa se pojavi menstruacija v vsakem primeru (tudi če nadaljujem s tabletami iz nove škatlice), ker naj bi se sluznica maternice odluščila sama od sebe. Zanima me ali je to pri teh tabletah res tako ali pa si lahko prestavim menstruacijo za dalj časa?
Najlepša hvala,
Nadja
Draga Nadja,
lahko da je tako priporočil proizvajalec, zato taka interpretacija ginekologinje. Nobene logike ni v tem. Sluznica maternice ne “zna misliti” in ne “ve kaj se dogaja”. Dokler dobiva hormone tretje generacije, ostane blokirana. Lahko pa se res pojavi rjav ali krvav izcedek, ki pa ni luščenje temveč krvavitev iz pretanke sluznice. Verjetno je to to, kar je mislila ginekologinja in da nima smisla predolgo vleči, ker daljše obdobje zelo verjetno ne bo potekalo “brez vložkov, tamponov” in podobnih “dodatkov”.