menstruacija pri jemanju KT
17 dan jemanja kontracepcijskih tabletk (Diane 35) sem zvečer bruhala (jemljem jih zjutraj) in mi je bilo naslednje 4 dni slabo in so vsi naredili paniko ,da sem noseča ! Danes je že 3 dan od kar sem vzela zadnjo tabletko (v petek… danes pa je ponedeljek) in še nisem dobila menstruacije ! Po kolikem času po prenehanju jemanja tabletk moraš dobiti menstruacijo ? Ta mesec sem prvič jemala KT in jemala sem jih redno vsak dan !
Hvala
Draga Lilly,
Glede na “pravilo 7 dni”, ki pravi, da po zaporednem vzetju 7 tabletk traja “varnost” še naslednjih 7 dni tudi če nobene tabletke ne vzameš velja, da ste bili v času “slabosti” še zaščiteni. Krvavitev pa se običajno pojavi v teh 7 dneh pavze. Novo tablico priporočam pričeti 8. dan (po 7 dneh pavze) po zadnji tabletki.
Draga Lina,
v praksi ni čisto tako, oziroma je tako le, če do “prve pozabljene tabletke niste še zaporedoma vzeli vsaj 7 tabletk”. Po 7 vzetih tabletkah je tako kot med pavzo 7 dni, ko ne vzamete nobene tabletke in ste vseeno varni! Da pa ne bi zdaj kar pozabljali tabletk brezbrižno! Ne gre le za možnost zanositve, ki je po eni pozabljeni tabletki v praksi res minimalna temveč bolj za druge, spremljajoče težave, kot so vmesne krvavitve, izguba pregleda nad “použitimi” tabletkami in splošna zmeda, ki potem lahko nastane.