menstruacija po umetnem splavu
Spoštovani!
Na vas se obračam za mnenje. 6.12.17 sem imela splav s tabletko v 10.t zaradi missed ab. (4 vaginalno, 3×2 bukalno), odpuščena domov, ker bi naj se primerno ščistila(14mm naj bi ostalo), 8.12. sem se vrnila na urgenco z vročino 38,7, mrzlico, brez ostalih simptomov. krvna slika ni pokazala vnetja, hormon bhcg na ta dan nekaj čez 1600. Ugotovili so večjo zadebelitev, kot na odpustu, 22mm, en del še prekrvavljen. Prejela še 2 tableti cytoteca, škatlico Amoksiklava preventivno, in še na kontroli 11.12 dodatni 2 tableti cytoteca (na ta dan je bilo izmerjenih 15mm). Od takrat sem krvavela še zelo malo z nekaj delci, zadnja 2 dni pa čisto nič.
Danes (18.12.) sem imela pregled pri svoji ginekologinji, ki pravi, da je še en del malenkost prekrvavljen (o številkah ni govorila), pa da se njej zdi primerno, za abrazijo ni potrebe (ji zaupam in je zelo dobra ginekologinja, abrazije me je strah-to zdaj sicer ni pomembno, pa vendar), počutje je dobro. Predpisala mi je tablete Dabroston, da izzovejo krvavitev, 10 dni 3x, 5 dni 2x (da bi posledično krvavitev ne imela ravno še letos), vendar pa me malo skrbijo stranski učinki (včasih se tolčem po glavi, zakaj navodila sploh berem, pa vseeno zna biti včasih pomembno). Vzela sem prvo tableto in se mi je kmalu spet pojavila tudi šibka krvavitev.
Sicer sem jo izprašala vse, kar sem tisti trenutek mislila, ampak še kar razmišljam in se mi porajajo nova vprašanja: ker se je krvavitev zopet pojavila, če bo vztrajala dlje časa ali močnejša še preden preneham z Dabrostonom, bi morala obvestiti ginekologinjo? kako je z zanositvijo po prenehanju jemanja, je smiseln daljši premor (zaradi prekrvavljenega ostanka)? Naslednji pregled imam po prenehanju jemanja Dabrostona, oziroma po prvi krvavitvi,kakšne je ponavadi nadaljnja obravnava, če se ugotovi, da je še kaj ostalo? Je test v tem primeru vselej pozitiven?
Hvala in lep dan, Anja
Spoštovani,
zakaj vam je G predpisala progestagen, mi res ni jasno, saj se splav pod vplivom citeteka in mifegina še ni zaključil. Ko se bo zaključil, pa progesterona ne boste več potrebovali. Krvavitev po farmakološkem splavu pač lahko traja tudi 4 do 6 tednov in to je treba vzeti v zakup.
Test po sprožitvi splava je pozitiven, če ostane živega kaj trofoblasta, torej tkiva, iz katerega se v normalni nosečnosti razvije posteljica. zanosili pa boste ponovno lahko, ko bo vse kompletno za vami + 1 ciklus.
spoštovani,
16.5. sem imela splav s tabletkami (8.teden nosečnosti) zaradi odmrlega ploda. en teden sem krvavela normalno, drugi teden zelo blago. krvavitev je nekako trajala do 1.6., 2.6. sem imela kontrolni pregled pri ginekologinji (nekaj rjavega izcedka je še bilo), katera ni našla nepravilnosti, je pa omenila, da sem pred ovulacijo.
včeraj, 8.6 sem ponovno začela blago krvaveti. je to lahko že prva menstruacija ali je lahko kaj drugega? brala sem namreč, da so prve menstruacije po splavu močnejše. je možno, da pride do menstruacije tako zgodaj po ovulaciji?
hvala za čas in odgovore.
Spoštovani,
težko bi pričakoval menstruacijo manj kot 8 dni po ovulaciji, zato to skoraj zagotovo ni menstruacija. kaj in zakaj se je pojavila, bi pa težko ugibal. Vsekakor zaradi tega ni potrebno kaj posebnega ukreniti. Če bi ta krvavitev trajal dalj kot 8 dni, pa se ponovno oglasite pri ginekologu.
spoštovani,
hvala za odgovor.
isti dan sem klicala ginekologinjo, katera je povedala, da je to menstruacija. ker še vedno krvavim (od 8.6.), vmes je bilo prisotnih tudi nekaj koščkov in menjavam vložke na 2 uri, me je začelo skrbeti. s partnerjem sva imela pred krvavitvijo spolne odnose, saj je ginekologinja dala zeleno luč. glede na to, da so krvavitve še vedno prisotne in dokaj močne me zanima kaj bi lahko bil vzrok ter kako me lahko ginekologinja pregleda, če krvavim? ali se obrnem na ginekologinjo ali na ukc, kjer so opravili splav?
sicer se dobro počutim, nimam vročine ali bolečin.
Spoštovani,
krvavitev ni ovira za pregled, se pa takšnemu pregledu primarni ginekologi izogibajo, pa ne vem točno zakaj. Mogoče zaradi dela, ki ga imamo včasih po pregledu krvaveče ženske s čiščenjem opreme. Ne vem. Če je pregled možen na urgenci, bi bil možen tudi v običajni ordinaciji, ampak če vaš ginekolog ne želi, pač pojdite na urgenco. Medicinskega razloga za izogibanje pregledu vsekakor ni.
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Moram pa dodati, da sem včeraj 2x klicala na urgentno ginekološko kliniko in me niso želeli sprejeti, češ da je takšna krvavitev normalna ter naj se oglasim, ko bom zamenjala 5 vložkov v eni uri.
Skratka, očitno bom morala počakati na svojega ginekologa, da se vrne z dopusta.
Lep dan želim
Spoštovani,
ne vem sicer s kom na urgenci ste se pogovarjali, domnevam pa, da s sestro, ki nima niti približno enakih strokovno-etičnih meril kot smo jim podrejeni zdravniki. Če se sestra zmoti ali da slučajno napačna navodila, jo boste zelo težko držali za besedo, še zlasti, če se pogovori ne snemajo. zato je navodilo z urgence v bistvu zavajajoče. Odločitev o obisku urgence je vaša in zgolj vaša in od vaše dobre volje in prijaznosti je odvisno, če ste tja poklicali za nasvet, v kolikor se z njim ne strinjate, pa vas nihče ne more odkloniti, če se tam oglasite osebno. Prijazno bi seveda bilo tudi od vas, da to storite ob “krščanski uri”, recimo med 9. uro dopoldne in 21. uro zvečer, ker dežurni ponoči dejansko niso tam zato, da rešujejo situacije, ki ne ogrožajo življenja, ampak nekateri pacienti se tudi na to ne ozirajo(žal). Vsekakor po tako dolgi krvavitvi zaslužite obravnavo in menim, da ne rabite čakati na svojega ginekologa.
Pozdravljeni. Februarja sem imela splav s tabletko zaradi neuspele nosečnosti. M so od takrat dalje redne, na 28 dni, trajajo kot običajno 5 dni. Krvavitve so zmerne, kot pred splavom. Me je pa kmalu po splavu začelo “špikati” na desni strani, nekje v predelu jajčnika. Sprva, prvi mesec, so bile te bolečine zelo hude, zato sem odšla na pregled. Ginekologinja je z vaginalnim UZ pregledala jajčnike in maternico in vse je bilo BP. Ker bolečina ni prenehala, sem bila prejšnji mesec ponovno na pregledu. Tudi tokrat vse BP. Bolečina pa je še kar prisotna. Ponavadi se pojavi proti večeru, v mirovaju. Vedno na istem mestu. Je trgajoča, ostra, pekoča, zelo moteča (sploh med obračanjem, tudi ponoči), a ni nevzdržna. S partnerejem se še naprej trudiva zanositi. Imava redne odnose, med odnosom bolečine ni. Poleg tega pa se mi zdi zelo zanimivo, ker so se mi po splavu popolnoma spremenili simptomi prihajajoče menstruacije. Pred splavom so bile dojke vedno zelo zatečene in boleče, tudi prvi dan M je bil vedno boleč, zdaj, po splavu, pa so dojke pred M vedno zelo mehke, neboleče, sploh ne vem kdaj bo prišla M, ker ni nobenih znakov, nobenih bolečin, vse kar je, je povišna temperatura (oblivanje) v času od ovulacije do menstruacije. Je to normalno, ali gre morda lahko za pomanjkanje kakšnega hormona? Hvala in lep pozdrav, N.
nobena od omenjenih sprememb ni nenormalna in ne pomeni, da je karkoli narobe. Sprememba pač, brez posebnega pomena.
Pozdravljeni,
18.6 sem imela splav s tabletkami zaradi odmrlega ploda (9.teden nosecnosti). Po tem so bile blage krvavitve, nic hujsega, nato pa obcasni rjavi izcedki, kasneje pa kaksen dan ponovno sveza kri…vse do 14.6 ko sem imela ponovno pregled pri ginekologinji in je videla, da je ostalo se slabih 2cm tkiva. Predpisala mi je Primolut nor (10 dni 2x na dan), kar naj bi sprozilo nato mocnejso menstruacijo z upanjem da se izloci ostanek tkiva in abrazija ne bo potrebna. Kaksne so vase izkusnje o omenjenimi tabletami oziroma kako uspesna je ponavadi omenjena metoda izlocanja preostanka tkiva? Kako je nato z abrazijo? Po resnici povedano se jo bojim da bi nastale kaksne dolgotrajne posledice. Sedaj z jemanjem tablet nimam se nobenih “tezav”, ze tri dni le kaksen rjav madez cez cel dan.
Hvala za idgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
hm??? Tak režim predpisovanja progesterona se sicer res uporablja za tako imenovano “kemično abrazijo”, ki pa v bistvu ni pravi izraz, ker ne velja za vse situacije in tudi za ostanke po splavu ne. Velja izključno za primer odebeljene, samo estrogensko spodbujene maternične sluznice pri ženskah v klimakteriju ali s kakšnimi drugimi hormonskimi motnjami, ki zaradi tega nimajo ovulacije. Ostanke po splavu ali po porodu se bodisi odstrani kirurško, s pravo abrazijo ali pa se da sredstva za krčenje maternice (pogojno se lahko da tudi PGE1 – isto zdravilo, ki se ga da za izločitev nosečnosti pri farmacevtskem splavu). Zato res ne vem, kaj se bo oziroma je zgodilo po prenehanju uporabe Primoluta Nor.
hm? missed ab. = stanje, ko v maternici vidimo odmrlo nosečnost. “Stanje po” pa običajno opisuje zaključen primer, ko se npr. takšna nosečnost izloči. Kaj konkretno zdravnik s to diagnozo misli pri vas, pa ne vem, zlasti pa ne razumem, zakaj bi vas po zaključeni zgodbi pošiljali od zdravnika do zdravnika. Domnevam, da gre za missed ab. ne za stanje po missed ab??? Za kaj več bo treba situacijo opisati malce bolj podrobno.
Da opišem celo zgodbo. Torej moj prvi dan zadnje menstruacije je bil 28.09.2021. ker sva z partnerjem delala na otroku in začeli so se simptomi( boleče prsi) sem naredila test nosečnosti kateri je pokazal zelo rahlo črtico. Naredila sem se Clear blue (digitalni) kateri je tud pokazal nosečnost. 29.09, sem na spodnjem perilu opazila rahlo rjavkast izcedek..poklicala sem ginekologinjo in šla na pregled določila je nosečnost 4t1d ampak ker je še bilo prezgodaj da bi se karkoli videlo me je na pregled naročila malo več kot dva tedna in predpisala tablete dobroston 3x na dan. 1.11 sem na spodnjem perilo spet opazila rahlo rozkast rjav izcedek in odšla na urgenco..tam so mi naredili hitri nosečniški test in ker je črtica bila zelo rahlo je sklepal da gre za spontani splav da naj preneham jest tablete dobroston in kontrola pri svoji ginekologinji čez 14dni. Ker mi ni dalo miru tablet seveda nisem nehala jemati ker sem se imela nekaj upanja, da mogoče pa le to ni splav. Ginekologinja me je 2.11 poslala na hcg test krvi kateri je bil 80.0. 5.11 sem imela na spodnjem perilu spet rjavkast izcedek in ker je bil glih petek me je poslala na urgenco da me spremljajo naprej v bolnišnici. Tam so me pregledali, videlo se na UZ ni nič razen nekakšni odmevi( to nevem kaj bi naj pomenilo) in preverili spet kri hcg kateri je bil 52.66. rekli so naj nadaljujem z dobroston in v ponedeljek kontrola krvi in UZ. Včeraj sem imela Hcg krvi 27 na UZ se spet nič ni videlo in sluznica je majn zadebeljena. Z dobroston so rekli naj preneham in diagnoza na papirjih piše ( krvavitev v zgodnji nosečnosti neopredeljena+ Kot sem vam zgoraj napisala St.post Missed ab. Ampak mene tera to da jaz ne krvavim niti nimam več dobenega izcedka in bolecin… Sploh Neven kaj si naj mislim ali je dejansko prišlo do splava, ali bo ali je še kakšno upanje…kontrolo pri svoji ginekologinji imam šele 27.11 in tud tisti dan pregled krvi hcg . Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
to je bil zelo zgodnji splav, ki se je zgodil še preden se je sploh lahko kaj videlo na UZ. V prevodu nekateri temu stanju rečejo “biokemična nosečnost” in ker je propadla, je pač splav. Ker je vrednost beta že pod 30 verjetno ne krvavite več in se je že začel nov ciklus.
Pozdravljeni,
19. 9. sem imela splav s tabletko (diagnoza: missed ab. 8 tednov in 6 dni). Krvavela sem 14 dni in 14. dan je bil test nosecnosti negativen. Minilo je torej ze vec kot 5 tednov, jaz pa se vedno nisem dobila menstruacije. Vem, da naj bi bilo normalno vse do 6. tednov, a me zelo skrbi, saj nimam obicajnih bolecin v prsih, kot sem jih imela vsak cikel pred menstruacijo. Prisotni pa so blagi krci in spikanje v jajcnikih.
Imela sem ginekoloski pregled 11 dni nazaj (24 dni po splavu), kjer mi je bilo povedano, da je sluznica nekoliko zadebeljena. Je mozno torej, da je slo takrat komaj za ovulacijo? Ginekologinja je tudi z UZ preverila in potrdila, da ni znakov nosecnosti – naj bi se lepo scistila.
Naj se poudarim, da sem pred nosecnostjo imela vedno redne cikle, na 28 dni. Kdaj bi morala priti M in zakaj niso prisotni “normalni” znaki PMS-ja kot so bolece prsi?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
kaj če bi vseeno najprej počakali, da mine vsaj 6 tednov od PN, da predčasno ne iščemo problemov, ki jih mogoče sploh ni?
narava ni tako natančna kot odhodi in prihodi japonskih vlakov. Približno 6 tednov velja pač počakati, lahko tudi nekaj dni dalj. Seveda je treba na urgenco, če se začne dogajati kaj čudnega, kot so močne krvavitve, ki se ne ustavijo v nekaj urah, temperatura z bolečino v trebuhu ipd. Malo pač uporabite ZKP.