menstruacija po umetnem splavu
Pozdravljeni!
Tudi sama imam par vprašanj za vas.
5.4. sem imela umetno prekinitev nosečnosti z 4 vaginalnimi tabletami, čiščena nisem bila.
4.5. sem dobila prvo menstruacijo po splavu, ki je bila zelo močna prve dni, vse skup je trajala dobrih 10 dni, od tega je 5 dni bil le rjavi izcedek. Na prvi dan te menstruacije sem tudi pričela jemati KT Belara.
Zdaj sem imela 7dnevni premor, včeraj sem dobila menstruacijo, ampak danes več ničesa ni. Je to sploh bila menstruacija? In ali naj danes začnem z tabletko z novega ovojčka (namreč danes je konec 7dnevnega premora)?
Prejšnji teden v torek, sredo in četrtek sem si vstavljala vaginalne tablete Canesten, zaradi glivičnega vnetja. Ali je možno, da Canesten zmanjša učinek KT (prejšnjo soboto sem imela spolni odnos in me skrbi, da ne bi spet zanosila)?
Lep dan vam želim in hvala za odgovor.
Spoštovani,
vsekakor po 7 dneh premora ne glede na to, koliko in kako traja odtegnitvena krvavitev (to ni menstruacija, ker te med uporabo KT ni!). Ob uporabi kombiniranih KT, kakršne so tudi Belara, so lahko odtegnitvene krvavitve izredno šibke, zato ste lahko glede tega brez skrbi.
Hvala za odgovor na prejšnje vprašanje, bi vam pa rada postavila še enega, ki me bega. Po splavu imam občasno ostre bolečine v spodnjem delu trebuha, mislim, da v maternici. Pojavi se nenadoma, večinoma se pojavlja zvečer ali ponoči, ter traja nekaj sekund in popusti. Glede na to, da sem splav imela pred dvema mesecema, je to “normalno”, se mogoče maternica krči (splav sem imela v 14.tednu)? Ali bi se bilo pametno naročiti na pregled k ginekologu?
Lepo vas pozdravljam.
mislim, da bolečine s splavom nimajo več nobene zveze. Verjetneje gre za druge fiziološke spremembe, kot je npr. ovulacija ali spremembe tik pred menstruacijo.
Pozdravljeni!
Jaz imam pa takole vprašanje. 30.05.2013 sem imela splav s tabletkami v 6. tednu nosečnosti. Krvavitev je bila nekoliko močnejša prvih 4,5 dni, tudi bolečine so bile prisotne kar je normalno. Kasneje se je stanje stabiliziralo in krvavitev je bila zelo šibka,nato rjav izcedek,kateri se je čez dan spreminjal v temnejšo kri. Po 12 dneh sem bila na pregledu pri ginekologu in ultrazvok je pokazal, da nosečnosti več ni ter da abrazija ne bo potrebna. Rekel je, da še bo izcedek trajal morda 14 dni ali morda samo 7 dni, ter da bom kasneje po tem dobila eno močno menstruacijo. Pred tremi dnevi pa sem začela krvaveti, sicer ne pretirano ampak za izcedek je pa to preveč. Kri je sveže rdeča. Bolečin nimam, tudi ostalih problemov ne. Počutim se vredu brez kakršnih koli posebnosti, vendar me kljub temu skrbi. Kaj bi to lahko pomenilo in ali je to morda normalno stanje še zaenkrat? Je priporočljiv ponovni obisk pri ginekologu? Najlepša hvala za odgovor.
Prijazen pozdrav!
Spoštovani,
če ni drugih težav (temperatura, krči, bolečine, izpadanje kosov), pregled pri G ni potreben in lahko počakate. Vzemite torej pojav kot nekaj običajnega po splavu. naslednji ciklus bi že moral biti bolj predvidljiv in podoben prejšnjim.
mar nisem bil dovolj jasen? Če se pojavi kaj od naštetih stanj v oklepaju, bi bil obisk ginekologa primeren. Kako dolgo čakati? Recimo, da 3 mesece.
Pozdravljeni,
obračam se na vas za nasvet. 9.7.2013 sem imela umetno prekinitev nosečnosti. Po inforamcijah, ki sem jih prejela po posegu naj bi prvo menstruacijo prejela nekje od 4 do 6 tednov po posegu (po prvi menstruaciji naj bi tudi imela pregled pri ginekologinji), vendar je do danes (7 tednu) še nisem. Približno 3 tedne imam občasno krče, kot pred menstruacijo, pred parimi dnevi sem opazila kapljico krvi, ter že trikrat so me zelo močno zaboleli jajčniki, tako da se nisem upala niti premikati, vendar je bolečina po pol ure popustila. Zanima me, ali je normalno da še vedno nimam menstruacije? Imam razlog za skrb oziroma ali naj se naročim na pregled? Moja ginekologinja je na žalost do sredine septembra odstna zato do nje ne morem. V kolikor menite, da je pregled priporočjiv bi se seveda naročila na samoplačniški.
Spoštovani,
mislim,da zgolj zaradi odsotne M ni potrebno nujno in samoplačniško k drugemu ginekologu. Težave, ki so minile, bi lahko nakazovale ovulacijo, ki bo po 2 tednih pripeljala do M.
Pozdravljeni,
imela sam splav s tabletko in po prvem ginekoloskem pregledu je vse bilo vredu.Po tem sta prve dve menstruaciji bile normalne,januarja pa sem vzela jutranjo tabletko in po tem sem imela prvo menstruacijo zelo sibko ( 2 dni ,obicajno pa imam 5 dni),vceraj pa sem dobila drugo menstruacijo, imela sem zelo mocne krce,dones pa je skoraj ni in sem zelo zaskrbljena.Zanima me ali je normalno da se po jutranji tabletki menstralni cikel spremeni?
da, po jutranji tabletki se lahko M zamakne, malo spremeni, izostane ipd, ciklus kot takšen pa se dolgoročno ne spremeni. V dvomu je torej treba še vseeno računati tudi na možnost zabnositve in opraviti kak test ali dva.
pozdravljeni ..
mene zanima kako je z menstruacijo po splavu.. vem, da ni takoj redna. da se lahko spremeni.. ampak jaz sem plav delala 9.decembra.. v prvi polovici januarja menstruacije več nisem imela.. in je še zaj nimam.. strah me je, da bi slučajno ponovno zanosila… ne upam iti ponovno delat testa nosečnosti. zanima me samo, če je to normalno, da tak dolgo ni potem naslednje menstruacije.. hvala ! lp.
ne, po splavu se M pričakuje v 4 do 6 tednih, sploh pa je običajno, da se po splavu, če ni M ponovno naredi test nosečnosti in če je urinski test dvomljiv, se naredi še krvnega. Strah gor ali dol, test je običajni postopek, če M dalj časa izostane. Druga možnost je kar obisk ginekologa, ki lahko polet gestiranja hCG in ßhCG opravi še UZ rodil
Pozdravljeni,
Danes je 6 tednov od splava s tabletami v 10 tednu (diagnoza zamujeni splav – ni bilo srčnega utripa). Splav je potekal normalno tudi doma sem potem krvavela še nekje 5 dni potem pa se je zadeva umirila. Po 14 dneh sem imela UZ ki je pokazal še nekaj v maternici in nekaj na jajčniku (vrjetno ostanek rumenega telesa). Ker nisem imela nobenih problemov (normalen brezbarven izcedek, nobene vročine ali bolečin) so rekli da bi počakali na M da potem pogledamo ali se vse ščisti. Sama sem tudi spremljala hormon z nosečniškimi testi in cca 3 tedne po splavu so pokazali negativno, tudi CB (en teden pred splavom je bila bHCG 21055). Do danes M še ni. Imam pa že en teden rjave izcedke, en dan tudi bolj krvav, sedaj se pa tudi to umirja… Ali je možno da je taka čudna M bila tole, kajti prvi dan izcedka sem imela tudi rahle krče kot pri M? Ali lahko še kak teden ali 14 dni počakam ali je bolje da grem takoj do G? Dogovorjeni smo za UZ takoj po M ampak nekako je ni, oz je bil samo izcedek.
Drugih težav nimam. Nimam vročine se ok počutim…
V prilogi sta tudi sliki UZ (na prvi jajčnik, ki ima vrjetno ostanek rumenega telesa, na drugi maternica).
Spoštovani,
od vsega je najpomembnejše, da v maternici ni več živega tkiva nosečnosti in je zato ßhCG negativen. Kakšna je omenjena krvavitev seveda ne vem ampak v danih okoliščinah ne more biti nič narobe, če se še počaka.
možno je marsikaj, ampak ne bi o tem. Se bo preverilo in ravnalo v skladu z opaženim po M.
Spoštovani dr. Pušenjak.
V 20.tednu (3.11.2014) sem morala prekiniti nosečnost. Teden dni kasneje (10.11.2014) sem bila ponovno hospitalizirana zaradi močnih krvavitev in bolečin v spodnjem delu trebuha ter vročine, 11.11.2014 sem imela abrazijo (do odpusta iz bolnišnice sem prejemala antibiotik intravenozno, zaradi padca hemoglobina Ferrum Lek 2x dnevno). Med drugim sem tudi jemala Bromergon za zaustavitev nastajanja in izločanja mleka. 14.11.2014 sem bila odpuščena z nadaljnjimi navodili.
Do danes je bila čišča rjave barve in je postopomoma pojenjala. Danes se mi je pa pojavil svetlo rdeč izcedek, ne ravno v velikih količinah, vendar dovolj, da sem naredila rahel preplah. Ali je lahko to posledica vsesplošnega počutja, predvsem psihičnega ali je mogoče, da bi šlo tudi za prvo menstruacijo? Pri ginekologinji sem naročena 11.12.2014. Zaradi neljubega dogodka sem še vedno čustveno nestabilna, dodatne težave pa samo poslabšujejo vse skupaj.
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.
Spoštovani,
za prvo M po splavu je še prezgodaj, bolj verjetno gre še za celjenje po splavu, endometritis (vnetje maternične sluznice), kar se praviloma pozdravi samo od sebe s čiščo. Če bi se pojavila tempertura nad 37,5 st. C in slabo počutje, pa bo treba pogledati malo bolje, če je treba še kaj ukreniti. Če potrebujete psihološko podporo, do te oskrbe lahko pridete pri klinični psihologinji. V kolikor ste splavili v Ljubljani imamo za žalovanje po neugodnem izidu nosečnosti posebej izurjeno psihologinjo, za katero potrebujete le napotnico svojega osebnega zdravnika.