Menstruacija, dojenje, bolezen
Pozdravljeni,
stara sem 25 let. Lani julija rodila sina (zanosila v prvo, nosecnost bp). Dojila sem ga 13 mesecev, torej sem na zacetku avgusta zakljucila z dojenjem. Menstruacijo imam zadnje 3 mesece urejeno, tocno na 30 dni. S partnerjem sva zdaj avgusta zacela delati na drugem otroku. Vem, da je normalno, da ne zanosis takoj v prvem poskusu. Danes, 30. 8. sem dobila menstruacijo (spet tocno). Sem pa sredi cikla (ravno 15. 8.) zbolela (moker kaselj, vrocina, glavobol). Zanima me, ali bolezen ovira ovulacijo? Verjetno vpliva na ovulacijo se dojenje, ki je bilo v tem ciklu. Prepricana sem, da imam zdaj menstruacijo in ne kaksno vmesno krvavitev, ker sem imela tipicne znake pms, ki pa niso bili prehudi. Ali bi menstruacijo dobila tocno, ce ovulacija ne bi bila uspesna?
hvala Vam za odgovore
Spoštovani,
načeloma blažje prehladne in podobne bolezni ne motijo ovulacije in kot vidite sami tudi ne ciklusa in rednost ter predvidljivost ciklusa sama po sebi govori tudi za ovulacijo, kajti ovulacija je tista, ki ciklusu daje takt in ne obratno.
do nekje 6 mesecev po porodu je “kontraceptivni učinek” primerljiv s KT (ki tudi niso 100%), pop 6 mesecih pa kakor pri komu in ni več statistično značilen. Menstruacija je običajno znak, da ni prišlo do zanositve, zakaj ne, pa se iz tega ne da razbrati.