MENOPAVZA
Pozdravljeni!
Pišem vam, ker sem bila 15.2.2013 operirana zaradi recidiva Ca ovarija . Naj omenim, da sem stara 25 let.
Prvič sem bila operirana 18.2.2011 zaradi mejnomalignega mucinoznega tumorja na desni strani. Decembra 2012 sem rodila s s.c. in medtem so odvzeli vzorce po trebušni votlini, na videz je bilo vse bp, histologija pa je pokazala recidiv na levem jajčniku. Sedaj so mi odstranili preostali jajčnik, maternico še pustili. Operativna terapija je bila definitivna. Trenutno imam predpisano hormonsko terapijo Livial.
Zanima me ali imate kakšne izkušnje s tem zdravilom? Zanima me tudi glede biodentičnih hormonov oz.kaj vi priporočate, da bi uživala?
Najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni Sancica!
V zdravilu Livial je učinkovina Tibolon, sintetični steroidni hormon, ki zaseda tako estrogenske, progesteronske in testosteronske receptorje. Predpisujejo ga kot hormonsko nadomestno terapijo, kot zaščito pred osteoporozo in lajšanje menopavzalnih težav.
Ne vem natančno zakaj so ga predpisali vam, saj pri karcinomu jajčnika ni dokazanega manjšega tveganja, kot ga ima običajna dvohormonska nadomestna terapija.
Za vse hormone, pa naj bodo sintetični, polsintetični ali bioidentični velja določeno tveganje. Vsi imajo vpliv na hormonsko odzivne tumorje rodil in dojke.
Zavedam se, da je pri vas nadomeščanje hormonov tvegano, a hkrati nujno potrebno. Vaš zdravnik je zagotovo natančno pretehtal tveganja in koristi terapije, ki vam jo je svetoval. Prepričana sem.
Lp.,Sabina Senčar.
Pozdravljeni!
Pogostejši stranski učinki (1 pacientka od 10ih, ki uporabljajo Livial) ima lahko izcedek iz nožnice, bolečine v trebuhu, spremembe v telesni teži in povečano poraščenost. Lahko se pojavi tudi vrtoglavica, slabost, glavobol.
Priporočam vam, da preberete navodila, ki so priložena vsaki škatlici zdravila Livial.
Lp.,Sabina Senčar.
Pozdravljena dr.Senčar,
najprej se vam moram zahvaliti za vse kar ste storili zame.Moj mehur deluje tudi na trampolinu in hormoni so tudi u redu.Nasplošno se super počutim,zaradi vas .In ker sem tako zadovoljna z vami se obračam na vas zaradi mami.
V meni je že pribl.tri leta,niti noče povedati koliko časa je,ker ne želi preveč jamrat.Ampak domači vidimo da ji nekaj ne gre skupaj.Njena teža narašča kljub telovadbam,ima hude vročinske oblive,ponoči ne spi in vrjetno je še marsikaj kar ne pove.Njen imunski sistem mislim da tudi ne deluje prav,ker je nenehno nekaj bolna,čeprav ji njen osebni zdravnik pravi,da je to pač mena in da bo minila.Jemala je že precej nekih dodatkov,po katerih ima nenhna vnetja ledvic.
Poslala sem jo na imunološke preiskava-hormoni in me zanima,če bi še kaj morala dati pregledati.
S-Estradiol…………..16,20 ng/L
S-Testosteron………..0,429 ug/L
S-Progesteron……….0,805 ug/L
S-FSH…………………..57,25 IU/L
DHEA-S………………….7,95 umol/L
Zanima me vaše mnenje .
Najlepša hvala in lep pozdrav
Tanja
Pozdravljeni Tanja32!
Hvala. Vem, da je za vaše odlično stanje v veliki meri odgovoren vaš trud in v manjši meri zdravnik, ki vam je pri tem pomagal.
Laboratorijski izvidi vaše mame potrjujejo začetek menopavze. Ne vem, ali so izvidi taki tudi na račun dodatkov, ki jih jemlje, ker so relativno zelo dobri (glede na prenehanje reproduktivne sposobnosti). Predlagam, da pri osebnem zdravniku pogleda še delovanje ščitnice, saj je v Sloveniji pri ženskah motnja v delovanju ščitnice precej pogost pojav (TSH).
Lp.,Sabina Senčar.