Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Membrana hoan pri dojenčku

Membrana hoan pri dojenčku

Pozdravljeni,
imam 8 mesečnega sina, ki ima že od 5. meseca dalje težko prehoden nos. Diha pretežno skozi usta, oteženo je dojenje in hranjenje, sliši se, kot da bi se mu zadaj nekaj vozilo, z aspiratorjem pa ne potegnemo nič ven. Oteženo dihanje zaznamo ves čas, ponoči je še bolj izrazito, fantek smrči. Pogosto se mu tudi zaleti hrana, slina. Čez dan ni opaziti, da bi ga oteženo dihanje zelo motilo, ponoči se zelo pogosto zbuja (na 1-2h) predvsem odkar opažamo težave. Fantek sicer lepo napreduje, ima čez 9 kg. Redno mu dajemo fiziološko raztopino, kapljicam Operil se izogibamo.
Prejšnji teden smo bili pr otologu, ki mu je v obeh nosnicah predrl membrano hoan. Ker se stanje v tednu dni ni bistveno izboljšalo, smo včeraj zopet obiskali otologa, postopek je ponovil, obakrat je rahlo zakrvavel.
Postopek je za fantka zelo boleč, doma se težko umiri, otolog pa je dejal, da morajo poseg pri nekaterih dojenčkih večkrat ponoviti. Omenil je tudi, da otroci neprehodnost z membrano prerastejo.
Zanima me na kakšen način naj bi otroci to težavo prerasli. Ali je poseg pri tako majhnem dojenčku res potreben ali je vseeno, če počakamo. Če bi bil poseg ponovno potreben in se zanj ne bi več odločili ali ima lahko to kakšne posledice za dečka (kronično vnetje, “okostenelost membrane”, ki zahteva kirurški poseg – otolog je omenil, da so tri stopnje te “zapore”, deček naj bi imel prvo-membrana, ostali dve se rešujeta s kirurškim posegom; če ima eno z drugim sploh povezavo)? Ali naj vseeno poskusimo s kapljicami Operil za otroke, čeprav mu lahko zelo stanjšajo sluznico?
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor!

New Report

Close