Spoštovani,
Imam melazmo, tako mi je rekla dermatologinja, ko sem bila na pregledu oktobra. Pa sem tudi takrat potem zanosila ter sem sedaj ravno po porodu, in me zanima kaj priporočate da bi se to čimbolje odpravilo, saj se mi je začela že pred 4 leti, kot le ena rjava pikica na obrazu, ki pa je prerasla, da sem sedaj taka, da imam pod očmi vse rjavo ter nos, čelo…ampak tako izgleda zeeeelo grdo, ker ni enakomerno, ter okoli oči pa ni nič rjavo. V tej nosečnosti se mi je vse to še povečalo, bi rekla kar čez noč in noben puder tega ne zakrije, pa itak se ne mislim samo zaradi tega še pudrat… Skratka ali piling, laser mi odsvetujejo, ker naj bi bilo po njem še slabše, to drži? Kaj je pa mikrodermoabrazija? Naj povem še to, da sem v tej nosečnosti sprva dobila tudi “napade” podkožnih mozoljev, ki pa so tam nekje v polovici nosečnosti izginili, pravijo da, če imaš še aknasto kožo, da ne smeš takšnih posegov delati??? Koliko časa po porodu res ni priporočljivo nič na koži “delati”, saj mi pravi moja splošna dr,. da se mi bo telo “hormonsko čistilo” še pol leta, res?! Ter še to, pred nosečnostjo sem v 4 mesecih imela 3x alergijo na barvo las (blond) in to zaporedoma, zadnič celo v mesecu ko sem potem zanosila…pa me sprva zanima, če je ta alergija lahko pol tudi kaj na plod vplivala ali je le to lokalno, saj sem imela kožo vneto le na glavi, vratu??? Ter kam in kako bi šla lahko na teste, da preverim na kaj sem alergična? Sem to omenila moji dr., pa pravi sicer, da itak ni potrebe po testih, saj se ve da sem na barvo alergična, samo jaz bi rada vedela kaj več, na kaj točno sem… Hvala Vam vnaprej za vse vaše odgovore,lp.
Spoštovani!
Kar nekaj težav in vprašanj.
Najprej melazma. Melazma je motnja v pigmentaciji, ki nastane predvsem zaradi dveh dejavnikov: ženskih spolnih hormonov in UV žarkov ( sonce ali solarij..). Zato jo najpogosteje vidimo pri ženskah v nosečnosti ali po nosečnosti, kot tudi pri uporabi kontracepcijskih tablet, vendar se lahko pojavi pri vsaki ženski ( tudi če ne jemlje tablet in ni noseča). redkeje jo vidimo tudi pri moških. Mehanizem nastanka je zelo zapleten in ne bi izgubljal časa, je pa treba vedeti, da je melazma kronična motnja. To pomeni,. da ko se enkrat pojavi, se rada ponavlja.
Dermatologi, ki se ukvarjamo z melazmo, jo lahko zelo dobro izboljšamo, a če boste ponovno izpostavljeni UV žarkom, se bo pigment povrnil !!! Zato je prvi pogoj dobrega uspeha terapije, dobra zaščita pred soncem!!
Priostopi zdravljenja so različni in jih individualno prilagajamo od pacienta do pacienta. Sam najpogosteje uporabljam kombinirano zdravljenje, ki se je pokazalo kot najbolj uspešno in sicer je sestavljeno iz laserske terapije ( ki jo opravljamo približno 1x mesečno), kislinskih pilingov naraščajoče koncentracije ter konzervativne terapije ( pacient prejme za domov zdravila v obliki krem, ki jih uporablja redno zjutraj in zvečer – podobno kot negovalno kozmetiko).Dobra stvar omenjenih terapij je, da ugodno vplivajo tudi na akne ( kar je pri vas razvidno iz napisanega) kot tudi do določene mere na “pomlajevanje kože” :))
Vendar bi pri tem bi opozoril na POMEMBNA dejstva. Niso vsi laserji primerni za terapijo melazme!! Nepravilna uporaba lahko res poslabša stanje (kar žal opazujemo vsakodnevno, ko pacienti prihajajo s poslabšanjem po raznih nestrokovno opravljenih terapijah – pri kozmetičarkah ali celo pri zdravnikih, ki niso dermatologi ..) Prav tako je tudi pomembna izbira vrste kisline in koncentracije pri pilingu. Na spološno velja, da začnemo z nižjimi koncentracijami in manj agresivnimi kislinami (npr. 35% glikolna kislina, Jessnerjeva solucija…) kar postopno zvišujemo do visokih koncentarcij – ob sprotnem prilagajanju, glede na uspeh.
Glede dermaabrazije, ki jo odsvetujem za zdravljenje melazme: Dermaabrazija so razlčične fizikalne tehnike, ki jih dermatologi uporabljamo za luščenje ali “piljenje” kože. Najbolj preprosta in najstarejša je uporaba posebnih “pilic”, “frez” -ročnih ali motornih. Modernejši je pristop z ablativnimi laserji ( Er:yag ali Co2 laser). Pri zgodnjih – začetnih oblikah melazme so sicer lahko uspešne ( pigment se v začetku melazme nahaja le v spodnjih plasteh epidermisa) vendar pri dlje trajajočih melazmah pigment “pade” tudi v dermis in takšna abrazije ne bo učinkovita. Poleg tega pa se po abraziji melazma lahko moično poslabša ali nastanejo nepravilne pigmentacije ( iz izkušenj in tudi sodobne smernice abrazivne tehnike pri melazmi odvsetujejo). Sam jo pri melazmi opravljam izjemoma ( le pri točno določenih pacientih in oblikah melazme, z uporabo frakcioniranega ablativnega laserja !!!)
Kot alternativno terapijo melazme včasih uporabljamo tudi posebne “piling ” maske, ki jih nanašamo dermatologi neposredno na prizadeta področja, po določenem času ( od 8 do 12 ur -pač odvisno od pacienta) si pacient masko sam odstrani, ter sam nadaljuje z uporabo posebnih mazil po posebnem režimu še pribl. 3 mesece. Prednost te terapije je, da je potrebno manjše število obiskov.
Skratka, melazmo znamo dobro izboljšati a tako kot vedno je potrebno najprej opredeliteio vaše stanje in za vas izbrati najboljše zdravljenje. Ne obstaja “najboljša” metoda, ki bi bila “najboljša” za vse, pa čeprav tako zavajajoče oglašujejo najrazličnejši proizvajalci kot tudi “strakovnjaki”.
Glede aknaste kože in posegov spet ni enotnega pravila. Določene posege, ne samo da lahko delamo, so celo zaželjeni, saj bomo z njimi akne lahko izboljšali, drugi pa so lahko kontraindicirani. Kar se tiče melazme, je smiselno začeti s zdravljenjem čimprej!! Glede aken pa je sicer res možno, da se bodo nekaj mesecev ( do 6 ali 9 mesecev) po porodu počasi umirile. V kolikor ne bo videti izboljšanja, pa svetujem, da se z zdravljenjem ne odlaša preveč.
Glede alergij na barvo se strinjam z obema, tako z vašo zdravnico, ki logično sklepa, da poznamo vzrok vašim alergijam ( stik z barvo za lase) kot tudi z vami -namreč v barvah za lase so različne molekule, ki lahko alergijo sprožijo. Posebna vrsta alergoloških testov (epikutani testi) pa lahko nekoliko bolj razjasnijo katere substance so pri vas alergeni in se jih je potrebno izogibati in katere ne ( torej bi teoretično lahko poiskali tista barvila , ki teh snovi ne vsebujejo). Poleg tega, pa se ob takšnem testiranju ugotavlja tudi morebitne alergije na druge snovi ( običajno smo ljudje alergični na več snovi in ne le na eno)…
Upam, da sem van odgovoril razumljivo in ne predolgo.
lp