Mehur, inkontinenca
Spoštovani!
Prosim za nasvet.
Hči je stara 7 let. Doslej ni imela nobenih zdravstvenih problemov, za kar smo zelo hvaležni. Težave imamo samo z lulanjem… deklica do sedaj še nikoli ni uspela ostati suha čez noč in to kljub temu da ni imela pleničke, katero smo pa žal ‘morali’ uvesti nazaj, saj je pozimi ne morem pustiti mokre čez noč. Ona se namreč niti ne zbudi, ko se polula. Več kot pol leta že jemlje minirin, vendar ni nobenega rezultata. Vse skupaj me niti ne bi skrbelo, saj še ima nenazadnje čas, da se to uredi, ampak težava je v tem, da ji urin v manjših količinah uhaja tudi čez dan (pogosto). Ne vem, ali na to nima vpliva ali je enostavno lena za na stranišče, ker se ji to največkrat zgodi, ko se zelo zavzeto igra oziroma nori. Opazila sem tudi, da ko jo tišči lulat, polula izredno malo (od cca pol dl do 1 dl). Hodimo na preglede v bolnico, a žal ni nekega napredka. Čaka nas še, če bo potrebno, nek test (mislim da merjenje pritiska v mehurju ali nekaj podobnega), ki pa je menda zelo neprijeten in bi se ga raje izognila, saj se punca tega zelo boji. Slišala je namreč zdravnico, ko je rekla, da je neprijeten. Bili sva tudi že pri psihologu, ki pravi, da je z njo sicer vse ok. Mi lahko prosim svetujete, kako rešiti težavo? Deklica je že kar malo obremenjena s tem, saj se že več kot leto dni ukvarjamo s tem, rišemo sončke, oblačke, merimo količino polulanega urina, občasno nagrajujemo, žal včasih tudi kregamo, ko je vsega preveč (sploh, ko se recimo niti ne preobleče, kar me resnično jezi). Včasih zna biti res težko. Opažam tudi, da se ona s tem niti ne obremenjuje, razen ko je postavljena pred dejstvo, kar se mi zdi kar pomemben dejavnik, saj menim, da bi morala tudi sama imeti voljo, da bi dosegli nek napredek. Naj še povem, da se je stanje, ko smo ji rekli, da bo v primeru, da bo vsak dan polulana (bilo je obdobje, ko je bila in to precej), v šoli nosila hlačke z alarmom, precej izboljšalo, a ne v celoti.
Hvala za vašo pomoč že vnaprej…
Ali ima predpisan samo Minirin (1 ali 2 listka) ali ima morda tudi Detrusitol?
Dnevno nezmožnost zadrževanja urina je vedno potrebno zdraviti. Nočno lahko zdravi primarni pediater, dnevno pa nefrolog.
Ja, seveda gre za hormon, tisti hormon, ki ga otroci, ki dolgo časa lulajo v posteljo, pač ne izločajo po naravni poti v zadostni meri.Gre za antidiuretični hormon, ki ser ponoči izloča v višji meri (2x ali 3x več kot čez dan) in povzroči, da se ponoči tvori manj urina in s tem zjutraj sicer večje količine urina, vendar zelo koncentriranega. Pri otrocih, ki dolgo lulajo, tega pač ni in se čez noč tvori ravno toliko urina kot podnevi.
V dogovoru z zdravnikom se odmerek Minirina povišan na 2 lista in počaka 2 meseca. če ni odziva, se ga ukine.