Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Maxitrol kapljice v nos pri 7 mesečnem dojencku??

Maxitrol kapljice v nos pri 7 mesečnem dojencku??

Pozdravljeni!
7 mesečna hčerka je že dober mesec dni hripava-ima nekako počen glas. Do pred dvema tednoma,drugih znakov ni bilo. Takrat je imela eno noč povišano temparaturo,pojavil se je izcedek iz nosa. Pediatrinja ni ugotovila ničesar,šli smo na pregled k ORL.
Izvid:
Bobniča cela,siva,z odsevom.
Sluznica v nosu pordela in nekoliko zadebeljena.
Žrelo rožnato.
Tonzili majhni,med lokoma.
Epifarinks prost.
Grlo pregledano z laringoskopom. Poklopec omegast. Vidi se zadnji del glasilk,obe sta rahlo nabrekli.
Aritenoidni predel nekoliko pordel.
Piriformna sinisa sta prosta.
Na vratu ni patoloških rezistenc.
Timpanogram: desno tip B,levo tip A.
DIAGNOZA: rhinopharingitis

Dobili smo navodilo,da nosek spiramo s fiziološko in 1x dnevno v nos damo tudi 1 do 2 kapljici Maxitrol (cel mesec,do naslednje kontrole).
Skrbi me,saj na kapljicah piše,da niso primerne za otroke do 12 leta,gre za antibiotične kapljice s kortikosteroidi.
Posvetovala sem se s pediatrinjo,ki pravi,da ne bo večje škode če jih uporabimo,pa tudi ne večje škode,če ji ne uporabimo. Da pa kvečjemu en teden. Isti nasvet sem dobila v lekarni. Klicala sem tudi ma ORL in vprašala,zakaj je 7 mesečna hči dobila tovrstno “zdravilo”,pa sem naletela na užaljenost in ostala brez konkretnega pojasnila. Zato,ker so se pač tako odločili oz. po mojem vztrajanju,da dobim odgovor zato,ker je vidna sprememba na ušesu (ob pregledu mi je bilo rečeno,da ima hči zamašeno uho, v smislu,ko se ti zamaši zaradi dviga na višjo nadmorsko višino??). Vprašala sem,če gre za bakterijsko okužbo,pa nisem dobila odgovora,ker to ni bilo preverjeno. Mi je pa pediatrinja povedala,da na krvnem izvidu,ki smo ga delali dobra dva tedna pred tem (na sistematskem ob starosti 6 mesecev),ni bilo vidno,da bi bila kakšna bakterijska okužba.
Izcedek iz nosa,ki se je pojavil takrat ob vročini,je že izginil. Ko nosek čistimo s fiziološko,ne pride kaj dosti ven,tudi ko posesamo z baby vacom. Se pa občasno,predvsem ponoči med spanjem sliši neko piskanje,ko hči spi,včasih tudi,da diha malo bolj skozi usta. Dudo normalno uporablja,tudi doji se povsem normalno in pri tem diha skozi nos. Je normalno ješča,živahna,nima izcedka (nikoli v tem času ni imela gnojnega). Naj še dodam,da hči veliko poliva že od rojstva,v zadnjem času požira nazaj. Partner ima tudi astmo in nekaj alergij,upam da,če bi šlo za kaj od tega,da bi to na ORL opazili.
Sprašujem se,ali je uporaba Maxitrol kapljic smiselna in čemu je namenjena? Skrbi pa me,da ne bi z neuporabo kapljic stanja poslabšali,da ne bi šlo kaj na ušesa.
Rada bi se prav odločila in hčeri po nepotrebnem ne povzročala škode.

Že vnaprej najlepša hvala za Vaš odgovor in nasvet.

Zelo veliko zdravil, ki jih uporabljamo v pediatriji, ima opozorilo za varno rabo po neki določeni starosti. Tako naj bi npr. tudi pogosto uporabljan Operil, ki rešuje dihanje malih otrok pri prehladu, uporabljali šele nad 2. letom starosti. Kar ne pomeni, da je zdravilo škodljivo, pač pa bolj to, da ni testirano za mlajše starostne kategorije, kar je razumljivo iz etičnih razlogov. Izkustveno (torej po uproabi pri mlajših, kot določa navodilo) pa ni težav.
Kombinacijo steroida in antibiotika bi sama predpisala tako malemu dojenčku le izjemoma, torej skoraj nikoli. Dejansko ne vem, pri katerem stanju je uporaba tega zdravila boljša kot navadno izipiranje nosu ali uporaba vazokonstriktornih kapljic (Operil, Olynth).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najprej se Vam res lepo zahvaljujem za odgovor.
To,zakaj zdravila niso primerna za tako male otroke, je kar nekako logično in razumem. Kdo pa bi želel,da je njegov dojenček poskusni zajček. Ampak kortikosteroidi so v vsakem primeru sporni in vidim,da imam prav,ko menim,da mora biti njihova uporaba res smiselna.
Zaenkrat kapljic hčeri še nisem dala in mislim,da ji jih tudi ne bom. Nosek spiramo s FR,to je zaenkrat to. Še vedno je hripava,občasno se sliši piskanje ob dihanju,čeprav se mo zdi,da kar normalno diha skozi nos,kakšnih drugih simptomov pa tudi že prej ni imela.
Ali menite,da bi kakšne druge kapljice (manj škodljive)lahko nadomestile Maxitrol? Ali obstaja kakšna alternativa,ki je manj sporna in bi učinkovala podobno? Kaj naj bi z jemanjem Maxitrola pri hčerinem zdravstvenem stanju dosegli?
Ali nas lahko zdravnik zaradi neuporabe oz. neupoštevanja navodil odslovi?
Upam,da se bo stanje do naslednje kontrole že izboljšalo,ker sem sedaj že odločena,da ji teh kapljic ne bom dala.
Hvala še enkrat.

Če se stanje izboljšuje, nos postaja bolj prehoden, je potrebno samo čiščenje s fiziološko raztopino.
Drugega zdravila, ki bi zdravilo nosno sluznico, ni. Vsekakor se izogibamo lokalnemu dajanju antibiotikov (kapljic), še bolj pa kombinaciji, če ni ptorebna. Će je stanje takšno, da otrok potrebuje antibiotik, mora ta biti sistemski (torej sirup, tablete), lokalno dajanje antibiotikov pa ne oz. čim manj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close