MATURA
LEP POZDRAV.
OBRAČAM SE K VAM PO NASVET,KI BI MI V TEM ČASU PRIŠEL ZELO PRAV.LETOS ZAKLJUČUJEM ZADNJI LETNIK SREDNJE ŠOLE.ČAKA ME MATURA.PROBLEM SE POJAVLJA V TEM, DA IMAM ŽE OD OTROŠTVA (MOGOČE V SREDNJI ŠOLI ŠE BOLJ) TREMO.BOJIM SE DA SE BOM ZARADI TREME ZMEDLA IN NE BOM POKAZAL TISTO KAR SEM SPOSOBNA.ZA KAR SE BOM TRUDILA ŽE CEL MESEC PRED MATURO.
PROBLEM SE JE POJAVIL ŽE PRI IZPITU ZA AVTO.ENOSTAVNO NISEM HOTELA RESKIRATI DA BI ME V AVTU PRED KOMISIJO POPADLI KAKŠNI ČUDNI NAPADI IN TRESAVICA.ZATO SEM ZAUŽILA APAURIN.NE VEM KAKŠNE VRSTE TABLETA JE TO, (MISLIM PA DA JE EDEN IZ MOČNEJŠIH???).
RECIMO DA JE TABLET POMGAL.VEDNAR KO SEM GA ZUŽILA NASLEDNJIČ ŠE 2X.JE BIL UČINEK ISTI,KOT DA GA NE BI.NE VEM KAJ JE KRIVO ZA TO.
ZAHVALJUJEM SE VAM ZA ODGOVOR. IN UPAM,NA NASVET,KI BI MI NAJLAŽJE PRIPOMORAL K OPRAVLJANJU IZPITOV IN PODOBNIH STVARI.
EMA
Spoštovana Ema,
Kadar medicina preizkuša klinični učinek nekega zdravila je obvezna primerjava z učinkom t.i.placeba, to je tabletke v kateri je le nevtralna vsebina na primer mlečni sladkor.Verjetno ni splošno znano,da v pribljižno v 15-20% tudi taka tableta “prime”, se pravi da testne osebe zabeležijo boljše počutje.Gre torej za prepičanje v učinek, ki se nato dejansko pojavi.Podobno je z vami in vašo tableto.Apaurin res ublaži strah, hkrati pa ” umiri” tudi asociacije in iskrivost v mišljenju, zmanjša sposobnost koncentracije, skratka škodi izpitni pripravljenosti.Če vas vzeti odmerek ni motil, ste torej vzeli premajhno količino, vendar je ta odlično delovala kot placebo.Ob prihodnji preizkušnjah vam svetujem meden ali čokoladen bombon( potreba po “možganskem gorivu”se namreč v takih situacijah zelo poveča, hkrati pa se boste izognili nepotrebni zaspanosti, med vožnjo pa tudi formalnim zapletom( pomirjevala uradno zmanjšujejo sposobnost reagiranja in s tem ogrožajo vožnjo)Pričakovane treme ob maturi se lotite z vedenjskimi principi: s sošolci uprizorite nekakšno generalko ; če ni dovolj enkrat, pa večkrat, vsaj toliko časa, da bo napetost bistveno manjša.
Cau, Ema!
Glede mature, jaz sem jo delala pred 4 leti, sedaj zaključujem fax. Da boš vedela, zaradi mature se ti pa res ni treba posluževat tablet, posebej tako močnih kot je apaurin. Saj si vendar še zelo mlada in ce bos redno uživala apaurin, se bos kasneje težko odvadila od njega. Tudi jaz sem imela veliko tremo pred maturo, AMPAK, vse se prebrodi, ce verjames vase. Ko dobiš tist test pred sabo, pozabis hitro na tremo! Verjemi! Matura ni nek bavbav, ce si drugace normalno izdelovala srednjo šolo, verjetno gimnazijo, in ce si bos se sedaj malo prej pogledala, bos maturo zagotovo izdelala z zelo dobrim uspehom! Tam niso neke blazne naloge, ampak toliko, da pokažeš tisto osnovno znanje. Kar pa se tiče ustnega zagovora, pa so je tam itak tvoja profesorica ki te je ta predmet učila, in verjemi, marsikateri profesor upošteva bojazen dijakov in so zelo razumni! Jaz imam na maturo zelo lep spomin, vsa štiri leta v gimnaziji sem, imela dober uspeh, več dvojk, kot trojk,…redke štirice, skoraj nič petk, pa sem z lahkoto opravila maturo, sedaj pa že dokončujem diplomo pedagoškega faxa. ZATO! Naj te ne bo strah, veseli se mature, sem prepričana da boš z lahkoto opravila te teste. Poglej, če si naredila uspešno vso srednjo šolo, normalno da bo matura zate najmanjši problem!
Želim ti uspešen zaključek, sedaj pa še imaš en mesec, da se sprostis, pa mal pobrskas po knjigah, in potem z veselim nasmeškom odkorakaš v počitnice!!!
Če imaš se kako vprašanje, mi piši na mail…
Velik uspeha!!!
tANJA
Cau, Ema!
Glede mature, jaz sem jo delala pred 4 leti, sedaj zaključujem fax. Da boš vedela, zaradi mature se ti pa res ni treba posluževat tablet, posebej tako močnih kot je apaurin. Saj si vendar še zelo mlada in ce bos redno uživala apaurin, se bos kasneje težko odvadila od njega. Tudi jaz sem imela veliko tremo pred maturo, AMPAK, vse se prebrodi, ce verjames vase. Ko dobiš tist test pred sabo, pozabis hitro na tremo! Verjemi! Matura ni nek bavbav, ce si drugace normalno izdelovala srednjo šolo, verjetno gimnazijo, in ce si bos se sedaj malo prej pogledala, bos maturo zagotovo izdelala z zelo dobrim uspehom! Tam niso neke blazne naloge, ampak toliko, da pokažeš tisto osnovno znanje. Kar pa se tiče ustnega zagovora, pa so je tam itak tvoja profesorica ki te je ta predmet učila, in verjemi, marsikateri profesor upošteva bojazen dijakov in so zelo razumni! Jaz imam na maturo zelo lep spomin, vsa štiri leta v gimnaziji sem, imela dober uspeh, več dvojk, kot trojk,…redke štirice, skoraj nič petk, pa sem z lahkoto opravila maturo, sedaj pa že dokončujem diplomo pedagoškega faxa. ZATO! Naj te ne bo strah, veseli se mature, sem prepričana da boš z lahkoto opravila te teste. Poglej, če si naredila uspešno vso srednjo šolo, normalno da bo matura zate najmanjši problem!
Želim ti uspešen zaključek, sedaj pa še imaš en mesec, da se sprostis, pa mal pobrskas po knjigah, in potem z veselim nasmeškom odkorakaš v počitnice!!!
Če imaš se kako vprašanje, mi piši na mail…
Velik uspeha!!!
tANJAMag Vanja F.Rejec dr.med.psih je pisal/pisala:
>
> Spoštovana Ema,
> Kadar medicina preizkuša klinični učinek nekega zdravila je
> obvezna primerjava z učinkom t.i.placeba, to je tabletke v
> kateri je le nevtralna vsebina na primer mlečni
> sladkor.Verjetno ni splošno znano,da v pribljižno v 15-20%
> tudi taka tableta “prime”, se pravi da testne osebe
> zabeležijo boljše počutje.Gre torej za prepičanje v učinek,
> ki se nato dejansko pojavi.Podobno je z vami in vašo
> tableto.Apaurin res ublaži strah, hkrati pa ” umiri” tudi
> asociacije in iskrivost v mišljenju, zmanjša sposobnost
> koncentracije, skratka škodi izpitni pripravljenosti.Če vas
> vzeti odmerek ni motil, ste torej vzeli premajhno količino,
> vendar je ta odlično delovala kot placebo.Ob prihodnji
> preizkušnjah vam svetujem meden ali čokoladen bombon( potreba
> po “možganskem gorivu”se namreč v takih situacijah zelo
> poveča, hkrati pa se boste izognili nepotrebni zaspanosti,
> med vožnjo pa tudi formalnim zapletom( pomirjevala uradno
> zmanjšujejo sposobnost reagiranja in s tem ogrožajo
> vožnjo)Pričakovane treme ob maturi se lotite z vedenjskimi
> principi: s sošolci uprizorite nekakšno generalko ; če ni
> dovolj enkrat, pa večkrat, vsaj toliko časa, da bo napetost
> bistveno manjša.
živjo Tanja!
Najprej najlepša hvala za tsko pobudne besede.Verjamem ti za vse kar si napisala, prav tako verjemem kolegom,ki mi neprestano govorijo,da matura ali nasploh zaključevanje zadnjega letnika ni tako težko kot si ga jaz predstavljam.
Veš, moj problem sploh ni v tem, da se mature bojim.Sama si govorim,da to sploh ni hudo.Pa tudi če je ne bi naredila, se ne bi sekirala.Mam drugi problem.Tudi če sama pri sebi vem,da bo šlo vse ok, moja psiha tega kar ne dojame.Zaradi tega sem potem živčna, srce mi nabija in se ne morem zbrati do tiste ravni, da bi pokazala tisto kar znam.Rada bi da ne bi imela toliko stresnega življenja.Ker če neko stvar obvladam, potem ni razloga, da bi se zaradi tega bala in “tresla”.
Ko vidim druge kako so bolj sprošeni si tudi sama zaželim, da bi imela tako življenje.Kar bi bilo mnogo lažje zame in mogoče tudi za koga drugega.
Imam veliko ciljev, za katere pa imam občutek da je bolje da se jih ne lotim, ker me, prevelik strah, napihovanje da iz muhe naredim slona, ovira pri tem.Vendar to se dogaja kar podzavestno.Jaz tega nočem.Telo se enostavno samo tako odziva.Jaz pa rešitve ne vidim, da bi si pomagala, drugače, kot gibanje v naravi.
Vesela bom vsakega tvojega nasveta.
čav Ema
Ema, ti samo glavo pokonci! Mogoče rabiš nekoga, kateremu bi zaupala te skrbi, mogoče imaš majhen občutek manjvrednosti in pač nimaš dovolj zaupanja vase.Pa to ni nič narobe, tudi meni ga primanjkuje, ampak takšni pač smo in to moramo premagati. Prva stvar je, da tablete opusti! Ker drugače ti bo kasneje žal, poskusi s pitjem čaja Relax (dobiš ga v vseh večjih trgovinah, je sestavljen iz mete, melise, kamilic,…) res deluje pomirjevalno. Pij ga občasno dvakrat do trikrat na dan. mene ta čaj zelo pomirja, če pa te je res tako zelo zelo strah mature, pa vzami urco prej en persen, vendar ti tablete res odsvetujem, ker ti lahko povem iz lastnih izkušenj, da delaš samo sebi škodo. Ne oziraj se na druge, tudi jaz sem dala že pekel skozi, strah me je bilo vsega, tresle so se mi roke, ko sem bila v družbi, ampak zdaj sem že poskusila druge metode. Pozabi na folk, poskrbi za dovolj gibanja, pojdi v naravo sedaj ko so tako čudoviti dnevi, vzami koga s seboj, sšproščaj se, mogoče bi bilo dobro da bi se vpisala v kak plesni tečaj (če ti je), ali aerobiko, tam ti bo zrasla samozavest. Čisto te razumem ko praviš, da to pride samo od sebe in si tega ne želiš, torej podzavestno. To pomeni, da si morala v preteklosti občutiti kak strah, in to sedaj še vedno nosiš v sebi. Ko sem bila toliko stara kot ti, sem bila čisto podobna tebi, ampak vedi, da to mine. Poglej malo naokoli , pojdi v naravo, smej se, bodi sproščena, izkoristi življenje, svoje talente, ker ti si edinstvena, tega ne pozabi, je pa tudi zelo pomembno, če imaš kakšno osebo ob sebi, ki ti je res blizu in ki ji lahko zaupaš. Če imaš fanta, zaupaj se mu, naj ti pomaga pri sproščanju, ali kaka prijateljica. Če teh nimaš (tudi jaz sem se sama prebijala skozi!), pa zdrži , ker ti si zakon! Nihče drug, LEP DAN !!!! P aveselo maturo ti želim!!!!! ČAUČEK