Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Matični mleček v fiolah-Sensilab in Medex

Matični mleček v fiolah-Sensilab in Medex

Pozdravljeni,

Pred časom sem jemala matični mleček, vendar svež od čebelarja, zato sem malo skeptična do teh “fiol”. Zanima me na kašen način sploh lahko ohrani matični mleček v fiolah svojo učinkovitost, ker povsod kjer sem brala o mlečku piše da je zelo pokvarljiv.

Hčerki sicer že nekaj časa dajem fiole Junior, ima jih zelo rada, vendar vedno ko plačam tistih 12 eur za 10 fiol se vprašam ali ne gre le za marketing.

Prosim za vaše iskreno mnenje.

Hvala.

lep pozdrav,
S.

Spoštovani!

Na tržišču so na voljo različni pripravki, ki vsebuje matični mleček, bodisi sam ali pa v kombinaciji z medom in cvetnim prahom ali z različnimi dodanimi vitamini. Svež matični mleček je po mnenju strokovnjakov najučinkovitejši, kot ste že sama navedla pa je problematična njegova stabilnost. Za zagotavljanje stabilnosti, se svež matični mleček hrani na hladnem (v hladilniku), zaščitenega pred svetlobo. Jesti ga je potrebno s plastično ali leseno žličko, najbolje zjutraj na tešče. Aplicira se pod jezik in počaka, da se raztopi. S tem dosežemo največji izkoristek, saj ga lahko kapilare pod jezikom neposredno vsrkajo v krvni obtok. Kljub njegovi vsesplošno varni uporabi, pa je zlasti pri otrocih vseeno potrebna previdnost pri njegovem uživanju. Načeloma se odsvetuje osebam z znanimi alergijami oziroma preobčutljivostnimi reakcijami na matični mleček oziroma cvetni prah. Priporočeni dnevni odmerki matičnega mlečka v literaturnih virih ne obstajajo, zato je potrebno natančno upoštevati navodila proizvajalcev.

Poleg svežega matičnega mlečka, se zlasti v zadnjem času na tržišču v vse večjem obsegu pojavlja tudi liofiliziran matični mleček, ki je bil razvit prav z namenom zagotavljanja boljše stabilnosti in enostavnejšega shranjevanja pripravkov iz matičnega mlečka. Zaželjeno je bilo načrtovati izdelek, ki bi bil stabilen pri sobni temperaturi skozi daljše obdobje (npr 2-3 leta). Žal pa stabilnostne študije tega ugodnega učinka procesa liofilizacije niso potrdile. Učinek procesa liofilizacije na stabilnost matičnega mlečka so intenzivno raziskovali z določitvijo dveh parametrov, ki sta značilna posledica nestabilnosti različnih pripravkov matičnega mlečka. Analiza je pokazala, da je liofiliziran matični mleček precej bolj nagnjen k nestabilnosti kot sveži, in to celo ne glede na temperaturo shranjevanja.

Moje mnenje zato še vedno ostaja, da je najkvalitetnejši sveži matični mleček, s katerim pa je nujno potrebno rokovati v skladu s predpisanimi pogoji. Po drugi strani, pa liofoliziran matični mleček vseeno zagotovo nudi določeno hranilno vrednost in tu ne gre zgolj za marketing. Vprašanje je tudi ali bi otroci uživali sveži matični mleček. Če ne, potem je jasno še vedno veliko bolje, da uživajo najrazličnejše otrokom prijaznejše oblike matičnega mlečka, kot pa da ga zaradi vprašanja kakovosti sploh ne uživajo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša vam hvala za res izčrpen odgovor!

Lep pozdrav,
Suzana

Pozdravljeni,

Jaz lahko dodam samo to, da odkar moja 5-letna hčerka pije gelee royal junior (v steklenih fiolah), so se angine nehale, v prejšnjem letu je imela 10 angin, povečano žrelnico in stalno velike mandeljne. Sicer je bila žrelnico operirana vendar so se angine ponavljale. Letos konec avgusta sem ji začela dajati vasak dan matični mleček v steklenih fiolah in angine še vedno ni (že trkam v les). Skratka, ko pomislim na teh 12 € mi je čisto vseeno, dokler bo moja hči zdrava.
Srečno
Vesna

Vedno misli na to kar imaš in ne na tisto česar nimaš LP

Hvala za vašo izkušnjo Vesna.

Jaz sem v lanskem letu hčerki več kot 3 mesece dajala Gelee royal junior oz. polovičko Super…in tudi moja izkušnja je ta da ni bila skoraj nič bolna, v primerjavi s prejšnjimi leti (neprestane angine in viroze).

Žal pa imamo še vedno težave s hudo alergijo na pršice in sinusitisi, kjer ne pomaga nič….

Še enkrat se obračam na vas.

Kot sem zgoraj omenila ima hčerka težave s celoletnim rinitisom (dokazana alergija na hišno pršico) in se ji je stanje v tem mesecu kljub zdravilom spet poslabšalo. Ji pa redno dajem matični mleček, zdaj že cca dva meseca….ali ji lahko to škodi glede na to da je alergik? Poleg tega sem si tudi sama nabavila mleček Sensilab 1500 mg in tri dni od kar ga jemljem imam hudo drisko- mislite da je kožno posledica tega? Nimam ne vročine, le drisko in blažji glavobol…Pričelo pa se je cca 6 ur po zaužitju prve doze. Je to možno ali moram vzrok iskat kje drugje?
Hvala za vaš čas.

Spoštovani!

Kar se tiče vašega otroka, bi sam svetoval nadaljevanje uživanja matičnega mlečka, vendar v nizkem, za otroka primernem odmerku (nikakor ne več kot 250 mg matičnega mlečka dnevno). Za nizke odmerke matičnega mlečka je namreč znano, da lahko blagodejno vplivajo na blaženje težav povezanih z rinitisom.

Načeloma vemo, da uživanje matičnega mlečka pri asmatikih, alergikih,… lahko sproži tudi hudo, življenjsko ogrožujočo alergično reakcijo. Zaradi tega smo zlasti pri otrocih, kjer obstaja sum na prisotnost alergije, izjemno previdni glede svetovanja uporabe matičnega mlečka in tudi drugih čebeljih produktov.

Navadno je problematičen zgolj prvi oziroma drugi stik z matičnim mlečkom. V kolikor ob prvem in naslednjem zaužitju ni nikakršnih opaznih težav, potem je verjetnost pojava alergičnih reakcij tekom nadaljnjega jemanja relativno majhna. Ker je pri vašem otroku vse to že mimo, vam svetujem da z uporabo matičnega mlečka vsekakor nadaljujete.

Vam, pa bi svetoval, da vsaj začasno z uporabo matičnega mlečka prekinete. To kar opisujete je lahko znak blage alergične reakcije. Znani so namreč tudi primeri, kjer se po uživanu matičnega mlečka pojavi krvava driska – gre za hujše alergijske reakcije. Glede na to, da reakcija pri vas ni tako huda, vam svetujem da z uporabo prekinete dokler se stanje ne uredi, nato pa ponovno poskusite z manjšimi odmerki – 1500 mg je visok odmerek. Za začetek poskusite raje kar z otroškimi (250 mg). Če gre za pravo alergisko reakcijo, potem se bodo tudi tukaj pojavile težave – v tem primeru vam uporabo seveda odsvetujem. V kolikor pa pri otroškem odmerku ne bo težav, potem ne gre za pravo alergijsko reakcijo. V tem primeru vam svetujem, da odmerek postopoma povečujete. Vsekakor pa kaže, da ste bolj občutljiva, zato bi vam uporabo 1500 mg stekleničk na splošno odsvetoval, uporabljajte raje 500 mg stekleničke.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala še enkrat za vse. Bomo upoštevali.

POzdrav.
mene pa zanima razlika med firmo Sensilab in Medex… trenutno jemljemo od Medex-a ze mogoce 3 tedne in imata otroka rada. imam pa moznost po nizji ceni dobiti od Sensilaba in me zanima če bo kej narobe oz. če se to sme…

Spoštovani!

Načeloma ni nič narobe, če omenjene pripravke zamenjate. Razlika je le ta, da je Sensilabov preparat matičnega mlečka šeenkrat močnejši, ima pa Medexov pripravek dodane antioksidante: vitamin C, E in betakaroten. Ker je Sensilabov pripravek močnejši, posledično to pomeni, da je primeren šele za otroke od dopolnjenega tretjega leta starosti.

Poleg tega so Sensilabovi pripravki zaradi večje vsebnosti matičnega mlečka normalno nekoliko bolj grenkega okusa, kar je včasih lahko moteče. V kolikor imate možnost dobiti Sensilabove pripravke po ugodnejši ceni, seveda lahko mirno poskusite. Če bodo vašima otrokoma všeč lahko z njimi nadaljujete, drugače pa ostanite na že uporabljanih pripravkih.

Lep pozdrav,

hvala lepa za odgovor

New Report

Close