mati samohranilka
Pozdravljeni.
Zanima me katere pogoje moraš izpolnjevati, da ti pripada status matere samohranilke.
Konec avgusta mi je potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, teden prej sem že nastopila porodniški dopust.
S partnerjem in očetom mojega prihajajočega otroka nisva poročena in še ne živiva skupaj in vsaj še leto dni bo situacija taka. Ali sem upravičena, da vložim vlogo za mater samohranilko?
Lep pozdrav in hvala za čimprejšen odgovor.
Pika
Za odgovor se obrnite na pravnika. Glede delovnega prava dobite informacije na PIC-u 01/540 19 14.
Med 8.30. in 15.00 se lahko naročite za razgovor.
POZDRAVLJENI!
SEM MATI SAMHOHRANILKA 6 LETNE HCERKE.ZE 6 LET ZIVIVA SAMI. HCERKA JE LETOS PRIČELA HODITI V SOLO, IN NASTAJA PROBLEM GLEDE VARSTVA SAJ BO IMELA POKUH SAM V DOPODANSKEM CASU.JAZ PA DELAM DVOIZMENSKO.ZENIMA ME CE MI KOT MATI SAMOHRANILA PRIPADA DELOVNI CAS SAMO ZJUTRAJ?kaj moram storiti? ZE V NAPREJ SE VAM LEPO ZAHVALJUJEM IN UPAM NA HITER ODGOVOR. LP NINA
Spoštovana!
Zakon (ZDR) žal ne določa, da bi imele matere samohranilke pravico, da delajo samo dopoldne. Lahko bi edino še preverili v kolektivni pogodbi za vaše področje, če je tam kaj določeno. Predlagam, da se obrnete na vašega delodajalca in se z njim pogovorite o možnosti dopoldanskega dela. Upam, da bodo imeli toliko posluha in da bo glede na organizacijo dela to možno.
Želim vam čim boljši iztek,
Jana Metelko, dipl.soc.del.