mati – alkoholik
Pozdravljeni,
ker ne vem vec kam se obrniti na pomoc, oz. nasvet, bom poizkusil tukaj. Star sem 23 let.
Tezava pa je taka. Mama je stara 56 let in hud alkoholik. Seveda sama tega ne
prizna. V druzini je zaradi njene zasvojenosti prislo ze do hudih konfklitov, toda
nikoli do fizicnega obracunavanja. Omeniti moram da je bila pred casom ze na zdravljenju v bolnisnici (Japljeva) in pa v psihiatricnem oddelku (Moste-Polje). Neprostovoljno!
V preteklem tednu pa se je njeno stanje se poslabsalo. Iz postelje prakticno ne vstane, hodi samo na malo potrebo. Hrano zavraca, prav tako pa ima povisano
temperaturo in bolecine v poziralniku. Zdravnisko pomoc prav tako zopet zavraca.
Ker njenega pocetja v nasi druzini ne oddobravamo in ji na vsak nacin zelimo
pomagati, bi zelel kakrsnekoli napotke, kako ji pomagati, oz. jo prepricati v zdravljenje, ki ga tudi zavraca, saj po njenem nima nikakrsnih tezav z alkoholom.
Za odgovore se vam najlepse zahvaljujem.
R.
Spoštovani Rok,
najprej se morate v družini dogovoriti, da materi nihče ne bo prinašal alkohola, odstranite tudi vse domače zaloge. Če je materino telesno stanje tako težko, da praktično ne vstane iz postelje, je treba poklicati zdravnika osebnega zdravnika na dom, ta pa bo določil prioriteto zdravljenja, saj je povsem možno, da je potrebno najprej intenzivno, hospitalno zdravljenje telesnih težav. Hkrati obiščite materinega psihiatra, to je tistega, h kateremu se je ambulantno oglašala po odpustu iz bolnišnice in mu poročajte o telesnem stanju. Pri kasnejšemu zdravljenju alkoholizma bo morala sodelovati cela družina, zato se znotraj nje tudi dogovorite za strategijo, da se izognete “potuhi” enega od družinskih članov, ki bo materino motivacijo še zmanjševal, češ da zdravljenje po njegovem ni potrebno.
oglašam se ti, ker sem imela pred dvemi leti tudi jaz takšne probleme glede alkohola. Na koncu tudi jaz skoraj da nisem več vstala iz postelje saj sem imela že močno vnetje mišič pa tudi jedla nisem niČ.Edino kar je bilo so bili obredi pitja ter bruhanja. Hude stvari. Razumem mamo, ki ne more več ven iz alkoholnega brezna pa tudi tebe, ker to gledaš in si misliš svoje. Mene so rešili le s tem, da so me odpeljali na Poljanski nasip, ker je psihiatrična bolnica za odvajanje od alkohola, ker jaz nisem več normalno razmišljala pa tudi hoditi nisem mogla več.Mami želim, da bi tudi ona pristalal na zdravljenju in s tem zaživela v novo življensko obdobje, pa tudi za vas bo posijalo sonce. Za nasvet pokliči g. Jakopiča na tel. 5431212 ali pa v Lj. -Polje kakega psihiatra, ker mama lahko hudo zboli ( ciroza jeter,…) to pa za saboo potegne… imej se lepo pa se še kaj oglasi