Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Maternični vrat, lijak, Gardnerella vag.

Maternični vrat, lijak, Gardnerella vag.

Pozdravljeni dr. Pušenjak,

Tokrat se tudi osebno prvič obračam na vas, saj vam povsem zaupam in ste res eden od redkih zdravnikov, ki ne komplicira.

Trenutno sem v 32 4/7 tednu nosečnosti (prva nosečnost, fantek).
V 22.tednu nosečnosti se mi je pojavilo konstantno otrdevanje trebuha, zato sem odšla do ginekologinje. Pri pregledu, mi je ugotovila, da je MV dolg 28mm in nakazan lijak, isti dan so dolžino potrdili tudi v porodnišnici. Predpisali so mi Estimo 2×2, Boscopan, Magnezij.
Vmes sem imela preglede na 14dni, in pri zadnjem pregledu v 31 6/7 tednu je bila izmerjena dolžina MV 15mm. V porodnišnici imam v tem tednu pregled (32 6/7) in ginekologinja je omenila, da se bo tokrat glede na dolžino MV odločila za injekcijo za razvoj pljučk.

Sedaj me zanima vaše mnenje:
1. Pri kateri dolžini MV bi se vi osebno odločili za injekcijo za razvoj pljučk? glede nato, da bo skoraj že 33.tednov.
2. Pri odvzemu brisa nožnice, so izolirali Gardnerella vul. ++(srednje), ter Lactobacillus gasseri +++(veliko). Osebno do sedaj nisem opazila kakšnega posebnega vonja, razen, da imam že stalno povečan izcedek iz nožnice bolj rumenkaste barve. Ginekologinja mi je predpisala Metronidazol vag. globule. Pri vaših odgovorih sem zasledila, da ne priporočate uporabe v zadnji tretjini nosečnosti. Zanima me vaše mnenje glede uporabe, in kaj bi mi vi svetovali? Začela sem tudi z uporabo Vagisana na 2 dni, saj sem prebrala, da ga priporočate za izpostavitev ravnovesja nožnici.

Upam, da sem bila dovolj jasna in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

Po 32. tednu se za injekcije za pospešeno dozorevanje pljuč verjetno ne bi odločil, dokler ne bi MV povsem izginil oziroma bi ga ne bilo več mogoče izmeriti. Seveda je odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot npr. oddaljenost bivališča nosečnice od porodnišnice ipd. Injekcije namreč ne dajemo več po dopolnjenih 34 tednih, dolžina 10 mm pa je vseeno še neka dolžina, ki mora povsem izginiti, preden se MV začne odpirati. To pa traja in sem skoraj prepričan, da boste brez nadaljnjega dosegli polnih 34 tednov. Glede na prisotnost gardnerele v nožnici pa bi priporočil uporabo mlečnokislinskih nožničnih globul (tudi Vagisan je tak). Metronidazol je tudi ustrezno zdravilo, ker deluje proti vsem anaerobnim bakterijam. Pri tem je lokalna uporaba v obliki globul manj problematična, ker se skozi kožo precej slabo vsrkava v kri.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni.

Noseča sem 33 4/7.

Zaradi krčev in rahlega krvavega izcedka sem šla na pregled v porodnišnico.

Po pregledu zdravnice, sem odprta 3cm, maternično ustje je mehko, zrelo. Želeli so mi dati inekcijo za razvoj pljučk, ki sem jo zavrnila.

Glede na to, da do polnih 34t mankajo trije dnevi, se mi ni zdelo smiselno. Sem se prav odločila?

Iz nožnice mi je vzela tudi bris, če kaj kaže na prezgodnji porod in je bil neg.

Skrvi me, da sem z zavrnitvijo naredila škodo… Jutri na viziti, imam še pogovor z zdravnico.

Upam, da pravočasno vidite sporočilo in me podprete pri moji odločitvi.

Hvala

Lp

če je bil test na prezgodnji porod negativen, mislim, da z zavrnitvijo steroidov niste naredili napake. Seveda 100% varnosti ni ne na eni ne drugi strani, ampak trenutno menim, da steroidi res niso nujni.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close