Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Maternični vložek

Maternični vložek

Spoštovani.

zanima me, če lahko grem na poseg za vstavitev materničnega vložka 1 dan po zadnjem dnevu menstruacije? Prvi dan je bil četrtek. V petek, ko bi lahko šla, je bila krvavitev močna, sem klicala v ambulanto in so mi rekli naj pridem zadnji dan ali predzadnji dan menstruacije, ne pa drugi dan menstruacije. No zadeva je taka, da je bil tokrat ciklus krajši – navadno traja 5 dni, sedaj je 4. dan in ni sledu o menstruaciji – včeraj je še bila krvavitev. Mogoče bo še kak izcedek – predvidevam… Jutri – ko je ambulanta znova odprta, najbrž menstruacije ne bo več. Zaradi mojega obiska ginekologa, sem v službi naredila celo zmedo, saj bi mogla bit dežurna plus edina v službi – vsi ostali na dopustu, zato sta mogla 2 sodelavca odpovedati svoj dopust… zelo rada bi prišla do tega materničnega vložka. Nisem pa predvidevala, da bo menstruacija, ki vedno traja 5 dni + kak dan izcedka, tokrat trajala 3 – 4 dni. Tudi za naprej ravno zaradi razmer v službi zelo težko splaniram svojo odsotnost točno v času menstruacije, saj imam težave s ciklusm, zaradi česar bi tudi dobila maternični vložek. Naslednjič si takšne menjave v službi več ne morem privoščiti.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

seveda se lahko MV vloži tudi 5., 6., 7. in tudi 8. dan ciklusa. Priporočilo za zadnji dan M je predvsem zato, da je maternični kanal še nekoliko bolj odprt kot kasneje, ampak to ni črno/bela reč.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani.

No, pa je mimo, torej sedaj imam Mireno. Bolelo je zelo. Še vedno boli in bolečina je locirana v maternici in zadaj v črevesu. Predvsem je to zelo nadležno. Naj bi jutri ta bolečina minila? Ničesar nisem vprašala,  ker je preveč bolelo, vrtelo se mi je, pa se nimam ravno za občutljivo na bolečino.

Še glede krvavitve bi vprašala.  Prejšnji mesec sem dobila izvenciklično krvavitev, blago, 3 dni in nato pravo menstruacijo, ki pa je tudi bila predčasna – 19. dan. Bila je blaga 3 dni in četrti dan izredno močna. Torej brez nekega tipičnega vzorca.  ( 44 let). Dali so mi Dabroston za 14 dni. Nato je krvavitev nastopila 4. dan po prenehanju jemanja tablet. Trajala je 3 dni v normalni ali blažji obliki kot sem vajena. Nato 4. dan nič krvavitve in sedaj, na vstavitvi Mirene, ko je opravila gin pregled,  sem zopet krvavela. Rekla je, da se je vlilo,  ker je razprla … Torej moja menstruacija oziroma krvavitev znova ni bila urejena.  Seveda po vstavitvi mirene je verjetno ta krvavitev še nekoliko močnejša.  (1 VIR 80 vložek do sedaj). To je tisti, ki ga dajo v bolnici. Torej 4 ure približno.

Bo Mirena poskrbela za dvig progesterona in zmanjšala krvavitev?

Torej sedaj je 5. dan menstruacije, ko bi se le ta mogla zaključiti,  ne pa da bi se vlilo iz maternice – še preden je vstavila Mireno. Preverila je z UZ in rekla, da bi se krvavitev nekako po pričakovanjih ( ne vem, če je to videla, ali  predvidevala) mogla ustaviti.

Res nisem bila v stanju, da bi ginekologinjo vprašala o teh stvareh,  zato sedaj tukaj vas ” nadlegujem”.

Ni pa me vprašala kateri dan menstruacije sem.

Imam super ginekologa, vendar imam takšno ” srečo “, da ga vidim zelo redko, ker vedno naletim na vse ostale… in ko vsakemu po delčkih razlagaš svoj primer, se najbrž informacije nekoliko na vsej tej poti izgubljajo. Dokaz zato je, da mi je hotela vstaviti Kayleeno. Čeprav sem prišla s čisto drugo indikacijo kot je kontracepcija. Ali si samo jaz to narobe predstavljam?

Hvala in lep pozdrav.

Edino kar vam na vaš dopis lahko odgovorim je, da morajo bolečine in krči prenehati v 2 največ 3 dneh, sicer bo modro oditi na urgenco ali nazaj v ambulanto, da se preveri položaj materničnega vložka v maternici. Vse ostalo je zdaj po vstavitvi Mirene malce v oblakih vsaj za mesec ali dva, dokler se ne bo dalo ocenjevati njegovega učinka.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close