Maternična pregrada
Pozdravljeni!
Februarja 2023 sem bila operirana, in sicer narejen je bil driling jajčnikov, načrtovana pa tudi odstranitev pregrade, ki pa je bila neuspešna. V izvidu je pisalo, da zaradi zadebeljene sluznica težje dostopen cavum uterusa za odstranitev septum in da ostija nista vidna.
Na pregledu po operaciji sem vprašala kako naprej, saj je bilo to načrtovano zaradi prej neuspešnih poskusov zanositve. Ginekologinja je rekla, da bi mogoče vseeno poskusili kako bo kljub pregradi. Po tem sem zanosila dvakrat po naravni poti, a sta se obe nosečnosti končali. Prva zaradi nerazvoja ploda, druga kot prezgodnji porod v 17.tednu kot so mi rekli zaradi slabega MV. Nikoli mi ni omenjala ponovno možnost odstranitve pregrade.
Sedaj sem se prestavila k drugi ginekologinji, ki mi pravi, da bi vseeno odstranila pregrado ambulantno, brez anestezije in širjenja MV, saj bi bilo smiselno odstraniti vse možne vzroke za izgubo nosečnosti v nadaljnje.
Ali se to res ambulantno lahko odstrani brez anestezije in kako je z okrevanjem? Lahko naslednji dan normalno opravljaš vse?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
res je, da se da pregrado operirati tudi ambulantno, je pa v višjem % neuspešna, ker je vidljivost skozi 4mm histeroskop pač slabša kot skozi 8 mm, ki ima 4x večjo površino in 5x večjo svetilnost. Kakorkoli, če ste 2x zanosili, vaš problem do zdaj očitno ni bila pregrada. 1x se plod sploh ni razviijal, v drugo pa je popustil MV, kar bi teoretično celo bila posledica histeroskopije s širjenjem MV. Popustljiv MV pa pomeni, da boste v naslednji nosečnosti potrebovali cerklažo takoj po NS. Jaz bi na vašem mestu pustil vse kot je in zgolj poskušal ponovno zanositi ter bi sveda poskrbel, da se pravočasno naredi cerklažo.
Hvala za odgovor. Se pravi se je v bistvu najverjetneje naredila škoda na MV in je zato popustil, za povrhu vsega pa se niti ni splačalo, ker se pregrade ni odstranilo. Človek ne ve kaj naj potem s to jezo, ki jo čuti glede na grozo, ki si jo doživel. Izgubil otročka, ki si si ga zelo želel, ker se opravljajo posegi, kjer se širi MV ženskam, ki še niso bile noseče ali rodile.
Ali vi tudi opravljate cerklaže in na kakšen način se da priti do vas za ta poseg v naslednji nosečnosti?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
mogoče bi moral reči, da je poseg s histeroskopijo s širjenjem MV LAHKO povzročil popustljivost MV, ni pa nujno, da je to res. Odvisno je tudi od tega, kakšen postopek so pri tem uporabili., Če so MV hormonsko pripravili, npr. če so dan pred posegom dali kak prostaglandin za “zorenje i mehčanje”, potem posegu ne gre pripisati posledic, sicer pa je verjetnost za vzročno povezavo bolj verjetna. Res je tudi, da so nepravilnosti v razvoju maternice (pregrade ipd.) statistično v višjem odstotku povezane tudi z nepravilnim delovanjem MV. Ampak vse to mora vedeti tudi terapevt, ki se loteva pregrade ter o tem pacientko vsaj malo ozavestiti, kajti zrela odločitev glede vsake stvari zahteva uvid tako v prednosti kot slabosti poseganja. Imam pa občutek, da se prepogosto nekateri lotevajo svoje “obrti” povsem mehansko in brez posebnega spoštovanja do narave, ki včasih res ni popolna, ampak zna tudi kaznovati našo predrznost in napuh.
V izvidu piše samo, da je bila opravljena primerna predop priprava, dejansko ne piše v celem izvidu katera zdravila sem prejela tekom cele obravnave v bolnici. Se pa spomnim, da sem bil sprejeta v bolnico dan pred operacijo, in da sem prejela tablete v nožnico s strani lečeče ginekologinje, saj se spomnim, da je bilo zelo boleče in precej globoko. Sklepam da ste to mislili kot hormonsko pripravo Oz.zorjenje MV?
zelo verjetno, ker drugega razloga za vaginalno zdravljenje ne vidim.
po odstranitvi pregrade priporočamo vsaj 2 ciklusa, da se rana prekrije s sluznico. Morebitna škoda zaradi odstranjevanja pregrade ni nikoli izključena, je pa redka. Pogosteje se zgodi, da se ob kontrolnem UZ ugotovi, da pregrada ni bila povsem odstranjena, kar je potem praktično enako kot če bi se jo pustilo pri miru. Zaradi pregrade je deklarativno sicer menda 25% splavov več kot je naravno ozadje, torej vsaj 75% nosečnosti kljub pregradi uspe povsem brez problemov. V načelu je primerno odstranjevati pregrado le, če se pred tem zgodita vsaj dva spontana splava in nikakor ne preventivno, samo zato, ker smo pregrado po naključju odkrili.