maternica
Lepo bi vas prosila, če mi odgovorite na vprašanje, kako tvegana je operacija maternice. Ugotovili so,da je moja maternica dvo rogaste oblike in ne hruškaste. S partnerjem sva se že leto dni trudila zanositi, a ni bilo nič. Pri izpihavanju jajcevodev, so ugotovili nepravilno maternico. Eden ginekolog nama je svetoval, naj vseeno zdaj čimprej poskusim zanositi, da so tudi s tako maternico že bili primeri, ko so normalno donosile otroka, drugi pa mi je zanositev odsvetoval, ker je 8x večja možnost splava. Ker grem na operacijo šele čez 3 mesece, zdaj uporabljava mehansko zaščito. Prosim, če mi kaj napišete o poteku in tveganosti operacije, po vašem mnenju. Nisem še rodila, niti imela nobenega splava. Stara sem 34 let.
Na ultra zvoku so ovulacije lepo vidne, mož je že opravil preglede in je vse OK.
Najlepša hvala.
Draga Liza,
Pri pregradah na maternici je verjetnost za splav res 8x večja, operacija pa je skozi maternični vrat v zadnjih letih postala precej preprostejša kot je bila nekoč. Pri dvorogi maternici je še vedno potrebno operirati preko trebuha, torej tako kot pred 10 leti, maternico v celoti prerezati in jo spet sešiti nazaj tako, da po operaciji tvori enotno votlino. Kljub izredno natančni tehniki se po operaciji še vedno pojavljajo zarastline in včasih je kljub operaciji potrebna “izventelesna oploditev” ali ponovna operacija oziroma vsaj laparoskopija. Pri dvorogi maternici je tudi pogosteje kot sicer maternični vrat “manj kompetenten” in v nosečnosti raje popusti kot sicer. Zato je včasih potrebna “cerklaža” kakor imenujemo šiv s katerim “zavežemo” maternični vrat v nosečnosti. Nekateri tak šiv po operacijah, kakršna bi bila vaša, svetujejo celo čimprej oziroma celo “pred nosečnostjo”.
Kaj narediti v vašem primeru torej ni tako preprosta odločitev kot na prvi pogled izgleda in vam ne znam povedati kaj bi bilo za vas najbolje. Pri 34 letih prav veliko časa za “eksperimentiranje” ni več zato predlagam, da se obrnete na strokovnjaka na ginekološki kliniki, ki se ukvarja z zdravljenjem neplodnosti.