mastitis-manj mleka
Tako, spet se oglašam. Torej v soboto sem dobila mastitis in do danes, kljub rednemu pristavljanju in črpanju, mi je zmanjkalo mleka. Mleka je bilo iz ure v uro manj, včeraj ni nič več priteklo iz ene dojke, danes pa še iz druge. Bila sem kar šokirana, poslušala več nasvetov o pogostejšem pristavljanju, pitju ogromne količine tekočine, se ne sekirat…, vendar ni nič pomagalo.Tudi Tametil ne.
Nisem si mislila, da lahko tako hitro zmanjka, saj dolgo časa traja da nastane primerna količina potrebna za dojenčka, ne pa da kar usahne.
Sem pa zelo razočarana nad tem forumom, saj sem pričakovala kakšne nasvete, tolažbo, podobne izkušnje, skratka karkoli, dobila nisem nič. V najtežjih urah sem bila sama. Vem, da je minilo samo dva dni, vendar vsaka doječa mama potrebuje pomoč čimprej. Sem videla, da so druge teme kar obiskane,moja pač ne in žal mislim, da ne bom več pisala za pomoč na “DOJENJE”.
Pozdravljeni, čričk!
Žal mi je, da niste dobili osebnega odgovora na forumu takoj, ko ste ga potrebovali. To je včasih zelo težko izvedljivo, saj nisem vedno za račznalnikom. Večinoma zmorem, kdaj drugič ob službi in družini s tremi majhnimi otroci žal ne gre in mora računalnik počakati. Škoda, da se v stiski niste obrnili na telefonske številke svetovalk, navedene zgoraj ob vstopu v forum, La Leche League namreč deluje tudi po telefonu (čeprav vem, da svetovalke tudi na telefon ni vedno mogoče dobiti čisto takoj).
Razumem vaše težave in razočaranje in upam, da ste že kaj bolje.
Ob mastitisu se na prizadeti dojki lahko včasih nekoliko teže sprošča mleko, morda so še vedno prisotni kakšni zamašeni vodi (ki so se vneli ali tudi samo zamašeni, brez vnetja) in dojenček težko potegne mleko iz dojke. To ne pomeni, da je mleko začelo presihati ali da ga je manj. Priporočam, da si preberete ta članek. Zamašen mlečni vod in mastitis:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978089,1978098#msg-1978098 (članek)
Po treh tednih po porodu so hormoni, ki spodbujajo delovanje laktacije, zelo aktivni in tvorba mleka se šele vzpostavlja, zato so vsekakor zelo velike možnosti, da se vse uredi in dojenje nadaljuje.
Da bi ugotovila vaše težave, bi vam morala postaviti še nekaj vprašanj.
– Kakšna je porodna, najnižja in zadnja izmerjena teža vaše deklice?
– Koliko polulanih in pokakanih pleničk na dan je imela deklica pred mastitisom in koliko te dni, ko so težave?
– Kako pogosto se je doslej dojila in koliko časa je sesala na dojki?
– Je bilo sesanje aktivno in je požirala mleko več minut ali je na dojki tudi veliko dremala in sesala brez požiranja mleka?
– Ste pri vsakem podoju dojili na eni dojki ali ste deklici ponudili tudi drugo dojko?
Zdravljenje mastitisa je vsekakor zelo pomembno, vendar je pomembno tudi ugotavljanje vzrokov, da se vam to ne bi ponavljalo. Antibiotiki zdravijo posledice, vzrokov pa ne odpravijo.
Antibiotiki ne zmanjšujejo tvorbe mleka. Kot rečeno, bi lahko šlo za to, da se mleko teže izceja, lahko tudi, da deklica iz delno zamašenih dojk teže potegne mleko.
Vprašanja v razmislek: So dojke napete, trde, vozličaste ali mehkejše in se ne napenjajo? Bi si lahko dojke tudi segrevali in mleko iztisnili iz dojke z roko, črpalko, če je še vedno napeta? V prvem primeru bi šlo za to, da se mleko bistveno hitreje tvori, kot je deklica zmožna posesati iz njih mleka.
Draga čričk, mleka vam zagotovo ni zmanjkalo, to bi bilo 3t po porodu nemogoče, saj se mleko tvori še najmanj 45 dni po tem, ko je mamica povsem prenehala z dojenjem. Če mleka ne čutite, to ni znak, da se ne tvori.
Pravite, da ni nič več priteklo. Kaj s tem mislite? Ob črpanju? Ali se pri pristavljanju deklice ne sproži izcejalni refleks? Morda bi lahko dobili pri zdravniku sprej Syntocinon, ki pomaga sprožati izcejalni refleks in torej laže sproščati mleko iz dojk (kadar so dojke zamašene, je mamica v stiski, preutrujena, v stresu…).
Nasveti o pogostejšem pristavljanju so zelo zelo relativni, tu se povsem strinjam z vami. Odvisno je, ali otrok sesa dobro ali ne. Moj odgovor bi bil zelo odvisen od odgovorov na vaša vprašanja zgoraj, brez podatkov pa konkretno ne morem dati kakšnega uporabnega predloga.
Ogromne količine tekočine ne odmašijo vaših dojk. Tametil pa bi pri zamašenih dojkah, iz katerih slabše teže mleko ali so vodi zamašeni, lahko celo še dodatno otežil situacijo, saj bi se tvorba mleka krepila, iz dojk pa mleko ne bi bilo počrpano oz. jih otrok ne bi dobro praznil – to lahko celo pomeni poslabšanje težav…
Več situacij je, ko mamice dejansko ocenjujejo, da je mleka zmanjkalo, pa potem skupaj ugotovimo, da je vse vsak deloma vredu in da se da tudi po tako težki izkušnji, kot je vnetje dojk (ki zelo boli), dojenje mogoče še nadaljevati, izboljšati. Kako? Odvisno od situacije.
Opravičujem se vam, da ste računali name in vam nisem mogla prisokočiti na pomoč, ko je najbolj bolelo in vas je skrbelo. Na zadnje vprašanje sem žal odgovorila res šele pred dvema dnevoma.
Pozdravljeni,
zadnje 2 dni imam težave z mastitisom – temperatura v prvem dnevu so max 38, čez noč poskočila na čez 39. Dojke so napete, ena malo večja (desna) kot druga. Druga je postala boleča nekoliko kasneje. Dojenčica (stara 8 dni) se trenutno doji, je pa velik zaspanček – je cca vsake 3 ure po skupno 15 minut na obe dojki, nato se zaspi. Ko jo želim odložiti se večinoma zbudi in kaže znake da želi sesat (ko jo pristavim je edini način da se pomiri – vendar parkrat povleče in zaspi). Patronažna in zdravnica sta mi svetovali da dojke praznim ravno toliko kot bi deklica pojedla. Torej če iz ene dojke sesa cca 5 min, si poskusim počrpati cca 15-20ml. Danes zvečer sem pričela opažati da kjub črpalki ne priteče več veliko mleka, dojka pa je še vedno napeta in boleča (sesanje in črpanje samo ne boli). Ali je lahko to posledica zamašenega voda in moram vztrajati s črpalko? Res si ne želim izgubiti mleka. Antibiotikov trenutno še ne jemljem (zdravnica meni da bi počakali do jutri v kolikor je prehodno? Delam pa vse priporočeno – topel tuš pred podojem, obkladki z zeljem med podoji in redno pristavljanje na obe dojki. Ali je dojenje premalo pogosto? Dojenčica je v zadnjih 4 dneh pridobila 200g in je presegla porodno težo.
Hvala za nasvet in lep pozdrav,
Anja