Mastitis
Pozdravljeni,
11.8. sem rodila punčko, s katero se polno dojiva do sedaj brez težav. V sredo zvečer sem začutila bolečino v spodnjem delu desne dojke in malo slabšim počutjem (utrujenost, bolečine v kosteh..)
V noči na četrtek sem dobila vročino ki je večinoma vztrajala med 39-40, tudi po lekadolu ni kaj dosti padla. Stanje je bilo isto še v četrtek zato sem šla k osebni zdravnici ki mi je dojko pretipala in predpisala antibiotik flukloksacilin altamedics na 6h.
Punčko sem normalno in zelo pogosto dojila na oboleli dojki. V petek je visoka vročina do 40 stopinj vztrajala, nato pa se do večera umirila ter ponoči in danes padla na 37,5.
Bolečina v dojki je pa še vedno prisotna zelo močna. Ko sem si pod toplo vodo masirala in stiskala dojko je iztekalo mleko kar nekajkrat pa je ven priteklo nekaj gostejšega lepljivega zeleno-rumenega.
Zanima me če je opisano še v mejah normalnega – predvsem ta izcedek, po kolikšnem času bi morala tudi bolečina pojenjati in kakšni so znaki za ponovni obisk zdravnika?
Dojki sta sicer že nekaj časa dojenja popolnoma mehki, brez napetosti, tudi sedaj ob mastitisu ni bilo prisotne rdečine (mogoče čisto minimalno) niti otekline, zatrdlina je pa čisto ob spodnjem delu dojke (kjer se začne – nevem kako naj povem)
Prosim za vaše mnenje in se že vnaprej zahvaljujem.lp
Spoštovani,
za oceno stanja žal še tako natančen opis ni dovolj. Iztekanje gostejše vsebine različnih barv kaže na nek problem, bodisi zastoj mleka v mlečnih vodih ali kakšni žlezi z zakasnelim izločanje ali pridruženo infekcijo. Vsako vnetje pa se v akutni fazi hladi, pogreje pa le tik pred dojenjem. Tudi masiranje dojke mora biti pravilno in iz smeri periferije dojke proti mlečnemu izvodilu (bradavici). Zgleda pa, da je akutna faza problema mimo.
Sem pa šele danes šla podrobneje brati navodila o jemanju antibiotika flukloksacilin in prebrala da se mora vzeti z veliko vode (kar nisem zmeraj), da se po jemanju ne sme lažati (ležala sem 3 dni skupaj zaradi visoke vročine) in da se ne sme jemati skupaj z lekadolom. Meni je pa ob antibiotiku zdravnica hkrati predpisala se lekadol 1000 in ni omenila nic da se ne bi smelo jemati hkrati, pa tudi v lekarni niso nič rekli. Nisem vzela veliko lekadolov pa sem vseeno zdaj čisto v paniki in skrbeh.. mogoče veste kaj o tem?
Hvala
trajanje bolečine je pa žal odvisno od tega, kaj jo povzroča. Če jo zgolj vnetje, potem pojenja oziroma mine, ko se vnetje pozdravi (cca. 2 -3 tedne), če je pogojena drugače (vkleščen živec, psihična/umišljena/fiksirana bolečina ipd.), pa je čas trajanja nedoločljiv.
zdravili se ne izključujeta.