Najdi forum

manično depresivna bolezen

Ali mi lahko svetujete, kako ravnati s človekom (moj mož-star 40 let), ki je občasno zelo depresiven, ob težavah uživa alkohol in kombinacija depresivnosti in alkohola spremeni njegov značaj do nespoznavnosti – je totalno pesimističen, hudoben, nerazsoden , brez volje …. . Ko pade na najnižjo stopnjo, govori o samomoru.
Naj povem, da ima oziroma je imelo v njegovi ožji družini več oseb manično depresivno bolezen in nekaj se jih je končalo s samomorom.
To stanje uničuje naše družinsko življenje, trpita hčerki in vsi, ki živimo z njim.
K zdravniku noče, čeprav vem, da obstajajo zdravila, ki uspešno zdravijo to bolezen.
Ali bi lahko namesto k našemu zdravniku šla oba v kakšno svetovalnico, terapevtsko skupnost?
Kako naj ravnam s takim človekom, ki se ponavadi niti ne zaveda svojega stanja, ki je ravno sedaj izredno kritično?
Ali me lahko napotite na kakšno ustrezno literaturo?

Hvala!

Spoštovana Magda,
žal prave , resne depresivne motnje ne moremo zdraviti le s psihoterapevtskimi sredtvi in so za uspeh nujno potrebna tudi zdravila.Ekscesivno pitje je v bistvu ena od oblik počasnega samomora in se je treba z njim prav tako resno ukvarjati.Odločitev,katero zdravljenje( razpoloženja ali zlorabe alkohola) bo imelo prednost, vam bo svetoval psihiater, ki bo moža videl.Ob mnogih antidepresivnih zdravilih ni dovoljeno uživati alkohola,zato bo moral v tem pogledu rvnati še posebno preudarno.Če se mož na noben način noče oglasiti pri zdravniku, poskusita z obiski v združenju snonimnih alkoholikov (AA).Kot ime pove, bo tam lahko sodeloval povsem anonimno.Za termine srečanj boste izvedli na Poljanskem nasipu 58.

New Report

Close