Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija mandlni

mandlni

Spoštovani,

Oprostite, vem, da je bilo že ogromno napisanega o mandelnih in anginah. Veliko sem tudi že prebralo o teh zadevah. Potrebujem samo še eno mnenje strokovnjaka!!
Moj sin je star 5 let in pol. Ima povečane mandle, ki ga ne ovirajo. Bila sva tudi že pri strokovnjaku ORL, ki je dejal, da zaenkrat še ni potrebe po odstranitvi.Zgodilo pa se je naslednje; zadnjo leto je imel že kar 4 krat angino. Niso mu delali nobenega testa za streptokok bakterijo. Prej jih nikoli ni imel (angin). Pediater mi je dejal, da ima “razbrazdane” mandle in da naj poskusiva grgrati žajbelj ali morsko sol. To tudi počneva, že tri tedne, striktno vsako večer.Ukinila sva tudi kravje mleko, ker baje pušča sledi na mandeljnih (slab zadah).Zadah se je res popravil, kaj drugega pa ne.Spet je zbolel. Ne vem več kaj naj narediva. Ali naj s tem nadaljujeva? Zelo velik strah ima sin pred operacijo, meni pa tudi ni vseeno. Ali operacija mandelnov pusti kakšne posledice? To pomeni, ali bo npr. kasneje več kašljal, imel več infektov,… Ne vem? Slišala sem od različnih ljudi, katerim so jih odstranili, da imajo različne težave: več kašljajo, večkrat jih boli žrelo,…Se da to kako drugače rešiti? Brez operacij? Nisem pristaš antibiotikov, če le ni potrebe, zato mi to zelo leži na duši!Kaj se zgodi, da ne daš ven mandelnov, in imaš še vedno pogoste angine? Vem, da postaneš odporen na antibiotike in da jemanje v nedogled ni dobro, ampak vseeno? Mogoče za informacijo, tudi jaz sem imela zelo pogoste angine kot otrok, in jih imam še vedno!!
Hvala za odgovor in še enkrat se opravičuje!
Lep pozdrav,
Liza

Spoštovana!

Če otrok ima pogoste gnojne angine (4-5 krat na leto pa je že pogosto), potem priporočamo odstranitev nebnic. Če ne, obstaja nevarnost, da se angine bodo še naprej povaljale – to pomeni vedno nov infekt v organizmu, vedno nov antibiotik… Tudi s tem se da živeti, vendar obremenjujemo organizem. S druge strani po pogostih anginah nebnice izgubijo prvotno zaščitno funkcijo, pogosto postanejo celo žarišče. Ali in kakšne težave imamo po ev. operaciji, pa je odvisno kako živimo in kako se obnašamo (če bo otrok še naprej dihal skozi usta, bo najveretneje kašljal …).

LP: drIB.

New Report

Close