mandlji, sinusi
Spoštovani,
sem zdrav moški, star 28 let. Zadnja 3 leta se mi pojavljajo težave v “grlu”. Pred spanjem zelo težko požiram slino, zadnje čase tudi čez dan. V grlu imam konstanten “cmok”, mandlje imam pogosto vnete v katerih se nabirajo bele pikice, ki zelo zaudarjajo (povzročajo mi zadah) in velikokrat imam občutek, da mi iz sinusov polzi po zadnji steni grla gnoj, občasno imam tud tak okus. Pogosto si moram tudi obrisati nos. V obdobju starosti od 4. do 9. let, so se mi pogosto pod očesi naredili mehurčki (kot da bi me pičil komar), ki so v roku 3. ur zginili. Zdravniki takrat niso vedeli zakaj se mi to dogaja, so pa imeli v mislih tudi odstranitev mandljev. To se mi ni dogajalo zadnjih 20 let, lani pa se mi je to zgodilo 2x. Sicer ne vem, če je to povezano, ampak samo kot omemba.
Skratka najbolj me moti, da težko požiram slino in da mi mandlji povzročajo nemogoč zadah. Se iz teh podatkov da potegniti kakšen zaključek? Verjetno pa mi vsekakor svetujete obisk pri ORL? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
LP
Spoštovani!
Za zadah in nabiranje belkastih sprememb v mandelnih ni druge pomoči, kot odstranitev (pa ne zaradi hude bolezni ali nevarnosti, pač pa le zaradi zadaha). Za ostale občutek “cmoka” pa je pomembno, da ne dražite sluznico žrela (dihanje na usta, suh zrak, kajenje, ev. alergija, želodčna kislina, gazirane pijače… ali kaj podobnega).
Lp IB.