Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Mandlji in nenehno zatikanje hrane

Mandlji in nenehno zatikanje hrane

Pozdravljeni!

Že ves čas imam probleme z nabrazdanimi oz. hrapavimi in dokaj velikimi mandlji. Trenutno se že nekaj dni trudim, da bi spravila drobcene koščke (verjetno lešnik!) izza mandljev-a neuspešno. S prsti ne dosežem, grgranje vode ali ustne vodice ne pomaga. Občutek pa je neprijeten in moteč.

Kako še lahko pomagam tem delcem na plano, predno se mi vname vse skupaj?

Lep pozdrav!

Čepki v mandljih so celice s površine mandlja, ki se luščijo. To se dogaja na vseh sluznicah in je normalno! V mandljih, ki imajo precej razbrazdano površino se te celice nabirajo in nastanejo čepki, večji čepki, izbokline in podobno. Lahko jih napadejo gnilobne bakterije in potem povzročajo tudi neprijeten zadah in neprijetno tiščanje.
To ni bolezen in operacija mandljev ni potrebna.
Pomaga grgranje 3% vodikovega peroksida razredčenega z vodo 1:1, čepke lahko iztisnete z gladko žlico.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,
Stara sem 33 let. Že približno 10 let imam bele obloge na enem mandlju (mandelj je malce povečan in čisto preluknjan) , katere sem na začetku čistila tudi z zobotrebcem (sicer sem bila zelo previdna, ampak včasih sem se tudi ranila, tako da je pritekla kašna kapljica krvi). Zadnja leta pa čistim (1x na teden) s palčko za ušesa. Včasih ko si poizkušam iztisniti (oz. s palčko pritisnem ob mandelj) bele pikice je palčka tudi svetlo rdeče obarvana. Včasih pa ne. Skrbi me da sem si kaj škodovala s tem čiščenjem. Samo če pa so te pikice tako zelo nadležne oz zadah zaradi njih. Imam tudi refluks in posledično zelo občutljivo grlo, večkrat me zjutraj malo boli grlo (tudi ker ponoči velikokrat diham skozi usta), ki pa se čez dan umiri. Bila sem na orl, ki mi je pregledal grlo in rekel, da imam samo malo vneto grlo – kronično. In pa suho nosno sluznico. Zanima me če je to kaj narobe (oz. najbolj me seveda skrbi ali je lahko rak) , ker je palčka včasih malo krvava?

Hvala za vaš odgovor.

Prestrašena33

Spoštovani,

kri na palčki pomeni, da ste pregrobi. Morda je čas, da prenehate s temi postopki odstranjevanja oblog, saj se odmrle celice tudi same odluščijo.

Zadah je lahko povezan z refluksom, poskusite ga odpraviti.

Za preprečevanje suhe nosne sluznice vlažite zrak predvsem ponoči, zvečer pa namažite na vhoda nosnic nevtralni nosni gel brez eteričnih olj ali bepanthen mazilo. Vzpostaviti je treba prehodnost nosu za dihanje, da boste imeli ponoči zaprta usta. Možno je skrčiti spodnji nosni školjki z radiofrekvenčno elektrodo, za kar se dogovorite z ORL specialistom. Pri pregledu se ORL specialist tudi prepriča, da nimate raka, kar vas skrbi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close