mandeljni,žrelnica, sluh
pOZDRAVLJENI!
Sem mamica 6 letne punčke.Zdravnica je predlagala operacijo za adenotonzilektomijo,miringotomijo in ev.vstavitev tc.Mi se kaj dosti na te izraze ne razumemo.Vemo samo, da hčerka nima vnetij ušes, angin in podobno.Je pa ugotovljena lažja izguba sluha do 25 do 30 db obojestransko v govornem področju.Ker je včasih kakšno besedo narobe slišala sem jo tudi prvič peljala k zdravniku.Prvi zdravnik je rekel, da se bo to do 10 leta uredilo.Druga zdravnica pa nam je svetovala to kar sem napisala..Res pa je , da ima mandeljne velike v velikosti lešnikov.
Sploh ne vem kaj naj naredimo.
Bojim se zanjo saj nisem prav lahko prišla do svoje punčke in če res ne bi bilo potrebno se ne bi odločili.Ji lahko to vpliva na sluh v naslednjih letih ?
SLUH W,+R+
TIPANOGRAM: OBOJESTRANSKO TIP B
STAPEDIUS REFLEKSA: SLABO IZZIVNA
Lepo prosim za odgovor
zaskrbljena mamica
Spoštovana!
Najveretneje so priporočali omenjeno operacijo zaradi slabšega sluha. Če nima angin, potem seveda operacija nebnic ni potrebna (nujna). Pomembno je kako diha skozi nos in ali je pogosto prehlajena. Pa še to kako dolgo sliši slabše (ali je to trenutno ali že mesece in leta). V srednjem ušesu se je nabrala sluz zaradi slabe prezračitve nosu in srednjih ušes – če to traja se stanje lahko poslabša ali se lahko “zabrazgotini” in je potem sluh lahko slabši tudi v poznejših letih. Če pa je nos prehoden in diha skozi nos potem lahko človek malo počaka in občasno kontrolira sluh, pa se lahko potem odloči.
(adenotonzilektomija je odstarnitev nabnic in žrelnice, miringotomija je predrtje bobniča, da bi se posrkala sluz iz srednjega ušesa).
LP IB.