Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Mamografija – izvid

Mamografija – izvid

Pozdravljeni.

V izvidu mamografije je napisano, da je v zgornjem zunanjem kvadrantu desno 1cm velika zgostitev. R2 v roku 4 mesecev se svetuje kontrolna mamografija desno v Cc projekciji z dodatno kompresijo označene zgostitve. Na pregledu pred dvemi leti je bila vidna diskretno zmerno zgoščena sruktura v področju zgornjega zunanjega kvadranta (ni bilo videti patoloških zgostitev ali kalcinacij).

Prosila bi vas za kak komentar napisanih izvidov in pa predvsem ali sedaj počakam 4 mesece na ponovno mamografijo, ali bi bilo bolje to opraviti čim prej. Sem pa v 55. letu starosti. Je zadnji izvid lahko razlog za skrb? 1cm zgostitev se sliši precej zaskrbljujoče 🙂

Hvala.

Normalno je, da ste zaskrbljena, tudi jaz bi bila, a ni kaj drugega kot počakati na ponovno mamografijo. V vsakem primeru se morate udeležiti kontrole čez 4 mesece, kot so vam priporočili, drugače bi vam kompresijo naredili že takoj. Zgostitev v tkivu, še ne pomeni rak dojke. Če se bo zgostitev ob kompresiji razprla, je to dobro.
Kaj lahko naredite do tedaj? Priporočam vam, da opravite metodo BreastScan, ki bo s pomočjo izmerjene temperature povedala, kako je tkivo v tem delu dojke »aktivno«, kakšen je metabolizem celic. Metoda BreastScan se dopolnjuje z mamografijo in če uporabljamo obe, smo pri diagnostiki bolj natančni, kot če uporabljamo samo eno metodo. V primeru, da je izmerjena temperatura v tkivu dojke pravilna, je možnost, da bi bil ta predel rak dojke, majhna in skrb bo do naslednje mamografije tudi manjša. V primeru, da bi bil metabolizem višji, pa vam to omogoča priti do zgodnejše diagnoze, kar je za zdravljenje raka dojke pomembno.

V upanju na najboljše, vas pozdravljam,

pozdravljeni!Dnes sem dobila izvid mamografije in sicer piše!vidni sta deloma maščobno preformirani dojki z areali gostejšega mastopatično spremenjenega rezidualnega parenhima obojestransko predvsem v zgornjih in zunanjih kvadrantih,same zgostitve so obojestransko nakazano nodularno oblikovane,gostejše predvsem v zg.zunanjem kvadrantu levo.prepričljivih mamografsko suspektnih grupiranih mikrokalcinacij ni videti, v primerjavi s predhodnimi posnetki(15.4.2010) na CCprojekcijah ni videti prepričljivih znakov dinamike.MLO posnetek leve dojke v letu 2010 ni bil narejen v tehnično optimalni projekciji,sedaj zgolj na MLO projekciji vtis dokaj medlih nodularnih zgostitev v zgornjih kvadrantih.
posamezne manjše bezgavke obojestransko v senci pektoralnih mišic.
ZAKLJUČEK.,Desno R1,levoR2.glede na OFA ter strukturo parenhima svetujem tudi UZ preiskavo obeh dojk…..Ker imam dokaj velike težave z zdravjem(ankilozirajoči spondilitis)in še kaj, sem močno pod stresom.UZ imam 23 .9.(dokaj hitro)pa vendar ko te nekaj skrbi so dnevi dolgi.Lepo vas prosim za vaše mnenje,po možnosti čimprej!HVALA in lep pozdrav.ps:stara sem 48 let.

nova
Uredništvo priporoča

Se opravičujem, da moj odgovor ni najbolj hiter. Upam, da vam bom kljub temu, vsaj malo olajšala skrbi.
Po izvidu sodeč, se vam ni potrebno bati. Na sedanjih mamografskih slikah, v primerjavi z zadnjimi iz leta 2010, ni videti znakov dinamike, novih sprememb. A ker je tkivo v določenih predelih malce zgoščeno, nepregledno, vam priporočajo opraviti še UZ dojk, da se dodatno prepričajo, da ni za zgoščenim tkivom, skrita kakšna manjša sprememba oz. majhen tumor. Dodatna ultrazvočna diagnostika je v takih primerih kar običajna, zato v miru počakajte na izvide.

V upanju na najboljše vas pozdravljam,

Pozdravljeni,

pred dobrim letom sem imela preventivni pregled dojk. Opravili so mi pregled z mamografijo in bilo je vse ok. Pred štirimi meseci sem na levi dojki otipala zatrdlino. Takoj so mi opravili punkcijo in še mamografijo. Izkazalo se je da je to neke vrste benigna cista. Zdaj jo ne otipam več. Imela sem tudi kontrolo in ponovno me pošiljajo na mamografijo po štirih mesecih
Zanima me, ali je potrebno tako pogosto rendgensko slikanje, ( 3 krat v enem letu in pol ) oz. koliko je to škodljivo?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem
Lp
Dada

Tudi novejše raziskave kažejo na to, da moramo biti pri uporabi mamografije previdni.
Včasih je spremljanje na tako kratka obdobja res nujno, so pa seveda primeri, ko se specialisti prehitro odločijo za tak način spremljanja, zato bi se na vašem mestu (glede na naravo dosedanje diagnoze) še enkrat pogovorila s specialistom o morebitni zamenjavi mamografije z ultrazvokom.
Kot dopolnitveno diagnostiko priporočam tudi metodo BreastScan, s katero spremljate metabolizem celic v tkivu dojke. V primeru, da je metabolizem celic v tkivu dojke pravilen, je možnost razvoja bolezni v dojki majhna. Tudi na ta način, se da razmak med mamografijami povečati.

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala in da bo vaša odločitev o nadaljnih korakih lažja. V tem duhu vas tudi pozdravljam,

Lep pozdrav!
Mene pa zanima izvid mamografije kaj pomeni:
– Dojki sta obojestransko fibrolipomatozno displastično spremenjeni.
– Klasifikacija: BIRADS 1-2, ACR 2.
Svetujem preventivni UZ.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Lep pozdrav.

Izvid sam po sebi ne pomeni nič hujšega, le preglednost dojk in s tem natančnost mamografije, je zaradi gostote še težja.Ponavadi so take dojke vozličaste, tudi ciklično občutljive na dotik. Znotraj takega fibroznega tkiva se lahko pojavijo večje ali manjše votline, ker se lahko nabira tekočina in s tem tudi pojavijo ciste.
Z ultrazvokom bodo tako tkivo lažje pregledali, ker lepo vidi mehkejše strukture v tkivu in eventelne cistice. Glede na rezultate ultrazvoka, vam bodo svetovali tudi mogoče nadaljnje preventivne kontrole. Kot dopolnilo priporočam tudi metodo BreastScan. Več metod namreč dopolnjujemo, višji je procent natančnosti in s tem je možnost, da bi znotraj takega tkiva spregledali majhen tumorček, manjša.

pozdravljeni,
odločam se za redni samoplačniški pregled dojk, pa ne vem, kaj bi bilo zame najprimernejše. Stara sem 48 let, 5 let imam prsne vsadke, pred štirimi leti opravila UZ pregled, težav nimam.
lepo vas pozdravljam

Glede na vašo starost, bi vam svetovala kombinacijo ultrazvoka ter metode BreastScan. Če bi katera od omenjenih metod bila suspektna, se kot dodatna diagnostika opravi tudi mamografija.
Mamografijo se v primeru, da ima ženska vstavljene prsne vsadke da opraviti. Pred pregledom je potrebno nujno opozoriti na vsadke, njihov v tip ter način postavitve v dojko, saj bi zaradi premočnega stiskanja lahko prišlo do poškodbe. Zanesljivost mamografije je v vsakem primeru manjša (še najmanj pri vstavitvi vsadka pod prsno mišico).
Tudi samopregledovanje je zaradi “prestisnjenega” tkiva oteženo, a ga kljub temu priporočam, kolikor je le možno.

I

Pozdravljeni,

začetek meseca sem opravila mamografijo in sem sedaj dobila modro koverto od gin. da naj se zglasim po napotnico za preiskave. pomeni to da je kaj narobe?

Upam na čim hitrejši odgovor. hvalaa.

Pozdravljena,

velikokrat se dogaja, da je potrebno mamografsko sliko dopolniti s ponovnim mamografskim posnetkom ali pa se opravijo še dodatne diagnostične metode, kot so ultrazvok, citološka punkcija ali biopsija tkiva. Diagnostika z mamografijo se tako in tako pričenja šele pri velikosti tumorja okrog 1 cm. Da zraste tumor do te velikosti, pa rabi v povprečju vsaj 3-5 let. V tem obdobju lahko njegovo rast spremljamo s pomočjo metode BreastScan.
Še posebej v primeru nejasnega mamografskega izvida, vam priporočam, da opravite tudi metodo BreastScan, ki uspešno dopolnjuje mamografijo in zvišuje natančnost le te. Kot preventiva, pa se priporoča sledenje temperature ne 1 leto.

Prosim za vaše mnenje bila sem na manografiji obeh dojk naročili so me čez 6-12 mesecev, posredujem vam opis diagnoze:
V primerjavi s prejpnjimi mamogrami danes ni videti bistvenih sprememb. Dojki sta maščobno preformirani,gostejši, nekoliko slabše pregledni zaradi mastopatično spremenjenega paranhima.
Koža dojk in podkožno tkivo ni videti patološko spremenjeno.
Polimorfnih mikrokalcinacij ali povečanih limfonodulov ni videti.
Mamografska ocena R2.
Sprašujem vas ali je kakšna nevarnost obolelosti raka in kaj pomeni mamografska ocena R2 in ali ni nevarno prepogosto mamografiranje. Hvala za vaš odgovor.

Vaš izvid trenutno ne nakazuje nobenih sumljivih sprememb, ki bi nakazovale rak dojke. Le žlezno tkivo je gosto, nepregledno in zaradi tega diagnostika otežena. Ker radiolog zaradi gostote tkiva trenutno ne more zagotoviti natančnosti ocene, želi opraviti ponovno mamografijo po določenem obdobju.
Res je, da pogoste mamografije niso najbolj priporočljive in res je, da je tukaj potrebna previdnost, o tem nenehno opozarjamo. A o tem, če je v vašem primeru predčasna kontrola res potrebna, bi sama težko ocenjevala. Potrebno se je posvetovati z zdravnikom, ki pozna vašo anamnezo ter ima informacije o dosedanjih izvidih. Če ste v dvomu glede naslednje kontrole, vam priporočam, da se pogovorite se z zdravnikom, preden se naročite na novo kontrolo.

Imam vprašanje, sem malo nervozna…
Moja mama je bila pred tremi dnevi na mamografiji, naročila se je kar tako iz preventive. Povedali so ji, da ko konča s pregledom lahko gre domov in če bo karkoli jo bodo poklicali. Že čez dva dni je dobila tel.klic, da se naj ponovno zglasi na UZ, ki pa ni nič pokazal, baje je vse vredu. Vseeno me pa zanima, zakaj ima kljub temu ponovno mamografijo čez 6 mesecev. Upam, da doktor ni karkoli zamolčal? Hvala za odgovor in veliko zdravja in sreče vsem.

Pozdravljena Serita,

se opravičujem za kasnejši odgovor, nisem bila dostopna do interneta.
Zaenkrat vas naj ne skrbi, očitno na ultrazvoku sprememb niso opazili. Ker pa mamografija kaže določene spremembe (največkrat so to kakšne zgostitve, ki so največkrat samo žlezno tkivo, lahko pa tudi ne – tumorji namreč rastejo počasi (v povprečju 3-5 let do 1 cm), bodo za vsak slučaj mamografijo ponovili.
Priporočam, da mama v tem obdobju opravi še metodo BreastScan, ki bo pokazala kakšna je aktivnost celic v tem predelu dojke. Če bo temperatura pravilno razporejena, bo skrb še dodatno odveč. BreastScan namreč v takih primerih odlično dopolnjuje mamografijo, ker temelji na povečanju metabolizma celic v tkivu dojke in ne na vidnih informacijah. S pomočjo te metode, lahko rast tumorjev spremljamo že prej, ko so z drugami tehnikami še precej nevidni, zato je odlična preventivna tehnika, pa kot sem že omenila tudi odlična dopolnilna tehnika, ko slutimo določene težave ali želimo spremljati benigne spremembe.

Pozdravljeni, naj vam povem celi zgodbo. Stara sem 31 let, v druzini no raka, vendar imam jaz grozen strah. Vsak mesec si tipam dojke, zadnje case vsak dan. Ze obsedeno. V enem letu sem naredila ze 4 krat uz dojk, vedno bilo vse ok. Pred enim tednom pa sem si spet nekaj zatipala, bilo malo bolj trdo vendar ful premakljivo. In sem sla najprej na uz dojk, in se ji zdela ta bulica bekam kao vneto, videla je tudi cisto za kero je rekla da ni nevarna. Me pa je narocila nazaj danes ker me bo pregledal prav specialist in opravil vse potrebno. In ker sem postala cist prestrasena, sem sla vceraj na OI v Lj k kolegu onkologu za prsi. Potipal je in rekel da je to samo zleza in da je vse ok z mojimi prsmi. In ker nisem danes hotela odpovedat pregled sem sla nazaj. Pogledal me je dr. Iztok Takac. Naredil je mamografijo, in napisal sledece:dojki simetricni,mamografskega videta Dy.konture koze gladke, obe prsni misici vidni,levo je vidna aksilarna bezgavk,levo je vidna tudi manjsa peripektoralna bezgavka. V obeh dojkah so prisotne radiop.zgostitve nizke gostote, brez izrazitih jeder.( sklerozantna adenoza). V zunanjem zgornjem kvadratu leve dojke je ovalna radiop.zgostitev, nizke gostote, premera 5 mm, s hali efektom (najverjetneje cista), drugih tumorjev,sumljivih zgostitev ali kalcifikacij ni videti. Mnenje: prisotna je manjsa radiop.zgostitev v levi dojki, najverjetneje cista,in elasticna rezistenca v spodnjem delu leve pazduhe.( bezgavka).priporocan redne mes.samokontrole in kontrolni Uz dojk cez 3 do 4 mes.
Zdravnik je rekel da ni treba punktirati, da je vse ok. Mene pa skrbi cista, kaj ce je rakasta ?? A se z mamograf. ni poskodovalo tkivo? Zakaj potem kontrola ze cez 3-4 mesve, torej ni vse ok?
Zakaj pa je kolega-onkolog rekel da sploh ne potrebujem mamografije. Lepo prosim za mnenje ker sem cist prestrasena. Hvala vam in lep vecer.

Zakaj se je vaš kolega onkolog odločil, da je to le žleza, morate vprašati njega. Sama vam na to vprašanje žal ne morem odgovoriti. Lahko pa vam iz osebnih izkušenj povem, da so si v praksi mnenja specialistov večkrat različna, tako pač to je. Delno to izvira iz dejstva, da rak dojke napreduje počasi. Prva faza rasti (ko je tumor na mamografiji še popolnoma neviden in največkrat tudi netipen), traja približno med 3-5 leti. Te spremembe se lahko vidijo kot zgostitve, ki pa so lahko tudi žlezno tkivo. V vaši starosti je žlezno tkivo v dojki prisotno v veliko večji meri, kot v dojki ženske po izgubi menstracije, zato je mamografska diagnostika še manj zanesljiva, kot kasneje. Ena mamografija ne prinese raka dojke. Prepogosto ponavljanje ter redna uporaba mamografije pri mlajših ženskah, pa lahko dodatno obremeni občutljivo tkivo v dojki.
Manjše, enostavne ciste praviloma niso nevarne, zato zaenkrat ne rabite biti v skrbeh. S pomočjo ultrazvoka bodo samo še dodatno preverili stanje v tkivu dojke in spremljali eventuelne spremembe. To kontrolo zaenkrat vzamite kot kontrolo za “vsak slučaj”. Če želite še dodatno zvišati natančnost, vam priporočam še metodo BreastScan, ki odlično dopolnjuje vse ostale tehnike. Metoda je sama po sebi 90% zanesljiva, ne glede na starost, v dopolnjevanju z mamografijo, natančnost zraste še za dodatnih 5%. Metoda tudi ni invazivna in jo lahko neomejeno ponavljamo.
Če je omenjena bulica premakljiva in občutljiva na dotik, gre res najverjetneje za žlezno tkivo. Dojki ne tipajte vsak dan, zadostuje tipanje enkrat mesečno, po menstruaciji.

Upam, da sem vam s svojim odgovorom vsaj malce pomagala in vas v upanju na najboljše pozdravljam,

Spistovani,

Hvala za vas odgovor. Kaj pa bezgavka ki se omenja, je lahko to limfon? Pa tudi ko mocno potim v podpazduho zatipam kroglice. Bi lahko to bil linfon na bezgavksh pazdusnih?

Hvala in lepo pozdtavljeni.

Če uporabljate deodorante, ki zapirajo potenje, jih vsaj za nekaj časa ne uporabljajte. Drugače pa dvomim, da bi to lahko bil limfom. Pri limfomu bezgavka vztrajno raste in je res velika, tudi do velikosti marelice. Rast bezgavke se lahko dogaja postopoma ali pa zraste zelo na hitro.Praviloma ne boli in ni občutljiva. Ob naslednjem ultrazvoku, bodo seveda pogledali tudi bezgavke. Zaenkrat v izvidu ni zapisano nič takega, da bi vas moralo skrbeti.
Verjamem, da vam je težko, a poskusite vzdržati do naslednje kontrole. Včasih se res preveč obremenjujemo z “možnimi scenariji” in tako še dodatno obremenjujemo telo.

V upanju na najboljše vas pozdravljam in držim pesti, da se bo vse dobro končalo,

New Report

Close