Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk mamografija

mamografija

Pozdravljeni.

Mama je bila na mamografiji in je bilo kot vse vredu,čez tri ure pa jo je presenetil klic sestre,da naj pride v torek še enkrat.Ko je vprašala ,če je kaj narobe,ji je sestra odgovorila ,da ona ne sme dajat informacij in da verjetno ni kaj hujšega.Mama je čisto iz sebe,ne more dočakati torka,hkrat pa se ji zdi nedopustno ,da te telefonsko obvestijo,da prideš še enkrat,ne povejo pa zakaj.
Zanima me,če je to praksa,da se kliče pacientke nazaj in v kakšnem primeru to storijo,saj izvid bi pa tak dobila domov čez 14 dni in bi tam pisalo kaj je narobe.

Hvala za odgovor.

Da, to se v praksi velikokrat dogaja.
V primeru, da zdravnik ni zadovoljen z mamografsko sliko, je potrebno opraviti še dodatno diagnostiko. Mamografija žal majhnih tumorjev ne odkriva pogosto, ker so zelo podobni žleznemu tkivu, ki pa ga je še posebej, ko imamo menstruacijo, v tkivu dojk veliko. Tumor, v povprečju, raste do 1 cm kar 3-5 let. Zato se na sliki vidijo razne zgostitve, katere pa je potrebno dodatno preveriti. Lahko se uporabi ponovna mamografije, mamografska povečava, UZ dojke, citološka punkcija ali biopsija. Čeprav bi bilo najlepše, če bi lahko dodatno diagnostiko izvedli takoj isti dan in nam tako prihranili živce, je žal praksa in organizacija pregledov taka.
Kot dopolnilo se tukaj dobro vključuje metoda BrestScan, ki pa ni odvisna od vidnih informacij, ampak meri metabolizem celic v tkivu dojke. Zaenkrat se izvaja samo samoplačniško. V primeru, da je temperatura tkiva pravilno razporejena in primerna letom preiskovanke, je možnost rakavega obolenja majhna. Seveda je potem potrebno opraviti tudi dodatno diagnostiko, da se sum kolikor je le mogoče razjasni. A, če je meritev v mejah normale, je na dodatne preiskave in izvid, vseeno veliko lažje počakati.

New Report

Close