Mamica dveh alergikov
Pozdravljeni!
Sem mamica dveh alergikov, zato imam kar nekaj izkušenj z alergijami.
Starejši je star 3 leta, ima hudo obliko atopičnega dermatitisa (od rojstva) in je alergičen na kravje mleko in jajca (oboje od rojstva), sojo (od 18. meseca), zdaj pa so mu ugotovili še alergije na pršice, arašide in živalsko dlako. Vse težave, ki mu jih alergeni povzročajo, se kažejo izključno samo na koži, zato je bil že večkrat tudi hospitaliziran, nazadnje zaradi herpesa (imel ga je po celem telesu). Že od njegovega 3.meseca se držimo diete, pa zaenkrat še ni nobenih rezultatov, vsa zadeva se samo slabša. Zdaj ga vozimo celo na bioresonanco.
Mlajši je star 1 leto in je alergičen (zaenkrat) samo na kravje mleko (od rojstva). Pri njemu se alergija pokaže z bruhanjem in izpuščaji na koži. Ker se držimo diete, drugih težav nima.
Oba namesto mleka dobivata allernovo.
Pišem zato, da bi delila svoje izkušnje (ki jih res ni malo) z drugimi mamicami alergikov, morda lahko celo dam kateri kakšen nasvet.
Lp, Petra
zdravo…..
jaz pa imam 6t staro hči ki je pri 5t med blatom bila sluzasta kri. bili smo v bolnišnici naredili vse teste (bili negativni) zamenjali mleko iz novalaca 1 smo šli na alernovo. hči je kar hitro sprejela, vendar en dan ima krče drugi dan nič in kadar jo muči veliko prdi in ptem je dobro…-zdaj a je to v redi nevemsem pa vse omenila zd. pa nič…..
no mene pa osebno moti ker v odpustnico so napisali da naj jemlje še naprej alernovo in nadaljnih pregledov ni potrebno. no to sem pokazala pedriatinji in pravi na osnovi tega mi nemore napisat recept za to mleko-ki pa ni poceni. zdaj na lastno roko nebi prešaltala nazaj na navadno mleko…nevem, kaj mi priporočaš.
sama pa sem tudi mišljenja da je prišlo do krvavih nitk v blatu; ker tri dni nazaj preden je do tega prišlo je jemala 1teden novala ac-za krče in ji je pomagalo samo je pa težko-trdo kakala. in mislim da se je z tem napenjenjem kakšna žilica poknila…..sem tudi omenila v bolnišnici, vendar niččč.naredili so ji tudi uz trebuha..in vse v redu.
zdaj pa nevem kaj naj nardim z tem mlekom….in znjenimi vetrovi, ki so vsak drug dan
Živjo!
Moja sončka sta oba alergična na mleko. Starejši skoraj ni imel krčev, mlajši pa ful, čeprav sem dojila in bila zato na dieti. Dokler sem samo dojila pa sta kakala cca 1x tedensko, vendar takrat zelo in tekoče, kakšen dan ali dva prej pa ju je tudi precej napenjalo. Krvave sluzi pri nas res ni bilo nikoli, zato težko rečem, imam pa prijateljico (njen sin je star toliko kot moj tamali), ki je pri cca 2 mesecih opazila kri med blatom. Po nasvetu pediatrinje je začela dajati Aptamil ADC in krvi ni bilo več. So pa tudi njej povedali, da ga ne more dobiti na recept, dokler izvidi ne pokažejo alergije:( Mojega starejšega so testirali pri 5 mesecih, pa so bili izvidi negativni, pri 6 mesecih pa že pozitivni, enako pri mlajšemu. Baje so običajno izvidi do 6.meseca negativni, zato tudi neradi testirajo prej.
Veš, krči sami po sebi niso nič nenavadnega in minejo. Mogoče poskusi še enkrat Novalac 1 in če boš opazila kaj nenavadnega, potem gre sigurno za preobčutljivost na kravje mleko.
Aja, še to: jaz dobivam za oba Allernovo na recept (oba imata potrjeno alergijo) in jo doplačujem le polovično. Če jo boš potrebovala, jo imam jaz dovolj, zato jo prodajam po 10€/škatla (kupim jo za 9€). Vem pa, da je to draga zadeva, včasih pustim v lekarni po 300€ naenkrat:((
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Lp, Petra
Zanimivo, kako niste dobili recepta za mleko, ko pa se ve, da ne morejo potrditi alergije pri tako malih. Sploh nisem vedela, kako hvaležna bi morala biti, ker sem pri obeh fantih dobila recept. Pri prvem še ni bilo treba nič doplačati, pri drugem pa polovično, kot navajate vi. V bistvu je alergolog, ki nas je obravnaval, napisal neko mnenje, da z veliko gotovostjo sumi na alergijo na mleko, da je izvedel teste, ki so negativni, a vendar verjame, da je otrok alergičen in to potrebuje. Počakali smo in dobili odobreno.
Tudi alergologi izvajajo poskuse. Otroku dajemo mleko po posebni shemi tri dni. Se povečuje količina (sem že natančno pozabila, kakšne so količine – mislim, da prideš od pol čajne žličke do decilitra) takoj, ko se pojavi kaj sumljivega, se preneha. Poskusite otroku dati Novalac, kot so vam že svetovali in če ugotovite, da se poslabša, je verjetno res alergija, potem pa do alergologa in prositi za recept kar naravnost.
Pa čimprejšnje izboljšanje vam želim!
no mi smo še vedno na allenovi.
med tem časom od zadnjega javljenja sem bila v bolnici-se mi je razlil slepič. med bivanjem v bolnišnici sem šla vprašat na pediatrijo(kjer smo bile takrat z tamalo zaradi alergije sprejete)kdaj bodo izvidi, ki jih čakamo….no in potem mi pravi sestra da ni nobenih izvidov, napisano je da je bilo sprejeto blato izvidov pa ni-so se izgubili-mislim ejjjjj. no potem smo se hitro ponovno naročili na pregled v bolnišnici in smo šli v petek na teste krvi. kožni testi niso pokazali nič kri so pa poslali v lj-tako da zdaj še čakam. je pa rekla zd. da če bo kaj bojo poslali izvide na zavarovalnico če ne pa postopoma zamenjamo z navadnim novalacom.
Zdravo!
Upam, da čimprej dobite izvide, pa da bodo negativni;))) Vem, kako je čakanje neprijetno, ko upaš… Pri nas pa je rekla pediatrinja, da tudi če bodo izvidi negativni, ne smemo sami menjavat ali uvajat mleko, ampak moramo iti za 2 dni v bolnico, da tam naredijo še provokacijske teste. Je rekla, da lahko kljub negativnim izvidom pride do nevem kakšnih hudih reakcij:( Nas je čisto prestrašila… Saj potem res ne veš več, kaj naredit:(((((
Skratka – želim vam, da se pri vas vse dobro izteče:))) Pa javite, kako bo…
Lp, Petra
uf smo dobili neg. prvič po 10 letih, prej imeli že 2x provokacijo na poz. izvide. je trajalo par mes. da je sploh hotela poskusit, pol je bil naval ko bi samo jedla mlečne sladkarije, ker mleka noče, skutke pa tudi samo kako žlico pa nič več, enako jogurti. sedaj po par mesecih pa zopet, kdaj hočeš toži me srbi tu pa tu, pa je čudno rapoložena ( ja saj vem puberteta ma ne ,……..) in na koncu pogledam pa da vidiš rdeča špura tu pa tam, pa posip tu pa tam, da o večjih rdečinah in urtikah okrog ust sploh ne govorim in nenadnemu tiščanju na blato, ko bi že morala na WC-ju sedet ko jo potisne. in ja zopet papcamo claritine, ki nam na srečo še vendo primejo v 15 min., in se znova držimo diete pa magari na lastno pest. pa po par tednih zopet poskusi, pa je par dni o.k., pa zopet.
raje ne zgubljam besed. mamo kmalu KO pri alergologu, pa upam d abo hotel nardit tetse, čeprav za njega bi lahko jelda mleko že pri 5 letih pa čeprva je provokacija nadzorovana z placebom pokazala da testi niso lažno pozitivni, ampak ker imamo od zadaj še pršico je bilo vprašanje morda je pršica. ma ja da,…. dokler ni spila 1dl mleka ji ni bilo nič, pol pa v trenutku ko je samo do ust prinesla brizgalko,…….
najbrž bom prosila za napotnico za gastro, zopet………
Tudi jaz sem mamica dveh alergikov. Res smo že skoraj preboleli, pa bi ravno zato rada nekaj mnenj o uvajanju alergena.
Doma smo se pridno držali diete brez mleka pri mlajšem (2,5 let) in brez laktoze pri starejšem (4 leta), ki je prej bil alergičen na mleko, potem je to prerasel in nato razvil intoleranco na laktozo.
Sedaj sta v vrtcu, kjer imata velike skomine po jedeh, kot jih dobijo vsi ostali otroci v skupini. Uklonila sem se pritisku in sem rekla, da pač poskusimo, kako bo. Torej sedaj dobivata vse kot ostali. Pri mlajšem, ki je alergičen, se takoj po zaužitju na koži pokažejo rdeče lise, ki kmalu izginejo, drugače ni hujšega. Opazila sem, da se mu je koža malo poslabšala, a ne prehudo, se sploh ne praska in tudi ni zelo očitno. Ali lahko nadaljuje z mlekom ali je to slabo in bo zaradi tega alergija spet hujša?
Starejši, ki ima intoleranco na laktozo, pa ima občasno drisko, a sam pravi, da mu ni hudo, da hoče jesti rdeči jogurt (z laktozo), ker mu ni tako hudo, kot mu je dober. Občasno ga malo boli trebuh, a tudi zatrjuje, da mine in da hoče še naprej jesti pecivo (v vrtcu iz navadnega mleka, ne brez laktoze). Če on prenaša težave, če niso prehude, je to vredu? Ali mu resnično škodimo?
Hvala za mnenja in nasvete!
Zdravo!
Mislim, da se niste najboljše odločila…
Za mlajšega: če opažate reakcijo na mlečne izdelke, pa čeprav ne prehudo, to še vedno pomeni, da je alergičen. Če je alergija še prisotna, pa vseeno vnašate alergen, se lahko alergija poslabša (igE se običajno dvigne) ali pa se težave z alergijo razširijo lahko drugam (npr.dihala – astma). Vsaj tako sta nam razložila pediater in alergolog.
Za starejšega: težko rečem, ker nimam izkušenj z intoleranco na laktozo. Mislim pa, da če ima reakcije, pa čeprav ne prehude, da zanj tudi ni dobro, da se ne drži diete.
Glede vrtca je pa pri nas takole: ko je otrok enkrat na dieti (za to hočejo imeti izvid pediatra), mu nočejo samo na željo staršev dati navadno hrano, ampak hočejo ponovno imeti izvid pediatra, da otrok ni več alergik. Pri nas gre vse strogo po pravilih…
Pozanimajte se še pri pediatru, odločitev pa je na koncu samo vaša:-)
Najlepša hvala za tako hiter odgovor!
Pri nas je bilo v vrtcu dovolj, da sem rekla v kuhinji, da bi poskusili z mlekom in videli, kako bo, pa so takoj pristali. Za to, da sta bila na dieti, pa je bilo potrebno zdravniško potrdilo.
Resnično ne želim, da bi se alergija razširila in mali bo vsekakor (žal) spet nazaj na dieti – le da ne vem, kako bom ga zdaj spet dobila nazaj. Verjetno bom morala k pediatru in priznati grehe, pa dobiti novo potrdilo, kar je še najmanj. Hudo mi je, ker fant res želi enako hrano, kot jo dobijo drugi, zdaj pa bo še toliko bolj zmeden in poskušal, ker sem mu enkrat že dovolila. Ja, nič: trdna volja!
Hvala še enkrat!
Za laktozno intoleranco pa se bom pozanimala, ko bom prosila novo potrdilo za malega 😉
Uf, po svojem vam zavidam, pri nas v vrtcu so pa takooo strogi:-(
Moj triletnik je praktično od rojstva na dieti in zaenkrat še ne dela težav glede hrane. Tudi ko vidi, da kdo prinese čokolado ali pa moj mož je mlečne izdelke – nikoli ne komplicira. Vedno mu povem, da on pač tega ne sme, ker vsebuje mleko, on je pa alergičen nanj in sprejema brez vsakih scen (čeprav po moje ne razume drugega kot to, da tega on ne sme). Dermatolog nam je svetoval, da naj poskusimo s kakšno žličko jogurta in čakamo na reakcijo (takoj se mu je poslabšal atopijski dermatitis). Ko sem to povedala pediatrinji in alergologu pa sta bila ful huda name in me čisto prestrašila, češ da sami ne smemo delati nobenih “poskusov”. Saj včasih res ne veš, koga poslušati…
Mlajši sin (star 14 mesecev) je tudi od začetka na dieti. Pri enem letu sem vprašala pediatrinjo, če lahko poskusim z uvajanjem mleka tako, da jaz pojem malo jogurta (sem še dojila). Seveda je rekla da ne, ker je baje lahko reakcija tudi šok:-( Me je res dobro prestrašila in si nisem upala…
Pred 14 dnevi pa je mali izmaknil iz mize jogurt in ga malo poskusil. Vsa v strahu sem čakala na reakcijo, ki pa je ni bilo:-)))) Zdaj mu že sama dam pol jogurta in je vse ok, samo pediatrinji še ne upam povedat…
tiste rdeče lise o katerih pišeš, sedma nebesa, mislim da vem kako izgledajo, nekaj takega (rdečina, v sredini pa skupeh več urtik ki so se povezale v dolge črte) se naši pojavljajo kljub temu da so vsi testi, tako krvni kot pric neg. smo imeli t.i. sliko dermografizma, po celem hrbtu, ritki, kolkih, prsnem košu, začuda obraz izzvezet, srbelo jo je ko hudič, sva vzeli eno tabl. pol pa še kar eno, pri najinih letih je to že dopustno, je pa srbenje popustilo šele uro po pojavu, in šle dobri 2 uri po tem izzvenele lise. sem slikala in nesla zraven na ko k alergologu, da sem mu pokazala da ne bi rekel da si zmišljujem ko pa so vsi testi neg. odgovor, bolje da ti ne pišem. meni da ne gre za alergijo, ampak nek odziv prebavil in žal ta del pa več ni raziskan tako daleč da bi lahko rekel še kaj več. če ni druga, naj v bodoče ukrepamo enako kot vedno do sedaj, tabl. in počakat če bo o.k.meni da je najbrž vzrok tudi v toleranci prebavil do določene količine vnosa mlečnih sestavin.
skratka:če se pojavi po zavžitju točno določene čokolade, jogurta,….. tega ne konzumirat, sicer pa naj še naprej je mešano prehrano. meni da je nemogoče, po dosedanjih izkušnjah, da bi zavžila nevarno količino mlečnih sestavin. namreč, še kot dojenček, je zavračala vse kar ji po prvotnem stiku z usti ni odgovarjalo.
in še pršice več ne mremo okrivit, saj je še ta test sedaj neg. tisto kar ima poz. pa v tem letnem času ni prisotno.
tolažim se da je to sedaj puberteta in da se sedaj dogajajo stvari ki bodo potem ko bo mimo pokazale ali smo dejansko brez alergije ali bo treba še naprej bit na dieti.
+
reči pediatrinji za napotnico za gastro ali alergologa, kamor pač voziš starejšega. sama sem bila ves čas na dieti, od prvega poroda, vmes sem malo popustila, pri kakšnih sladoledih,…. ma imamo precejšnjo razliko v letih. in ko sem ugotovila da sem noseča sem najprej itak bruhala pa nič takega jedla, pol pa itak več nič ker so mi tak svetovali. in pol še naprej na dieti zaradi dojenja. pri 4 mes. sem dobila napotnico, se naročila pri 7 mes. sva bili pregledani, dali kri, izvidi neg. navodila: postopno, pazljivo uvajanje nove GH, enkao za mleko. sprav sme poskusila jogurt jaz z težavo ma je šlo ni bilo nekih slabosti, ta mali tudi ni bilo nič, pol pa sva začeli z adaptiranim mlekom Novalac 2 (aptaila noče, svetovana pa sta mi bila le ta dva), najprej po malo, ma še nisva prišli dlje od 100ml za zajtrk ali večerjo, pa še to izključno z žitno kašico. težav pa nima. kak polnomastni navadi jogurt poskusi kdaj, par žličk, to je to. ja pa še sirni namaz, navaden od ABC… težave se ne kažejo, tako da upam da jih tudi ne bo.
Meni je pa alergolog večkrat povedal, da kljub temu, če bi bili pric testi (kožni) negativni na alergen, pa negativen izvid krvi – otrok je lahko vseeno alergičen:-((( Če se kažejo kakršnekoli težave ob uživanju alergena, ga pri nas strogo prepovejo (v tem primeru alergija vseeno je, le dokazati je ne morejo)…
ja tudi nam, ma mi hodimo h gastro in k alerglogu. ampak razlika je: vi ste stari šele 3 ali 4 če se ne motim, mi pa bomo 12. za tamalo pa imam še eno KO z dnevnikom. samo da nimam kaj napisat, vsaj sedaj ne, že trkam po lesu. in z ta veliko smo imeli 2x provokacijo (3 leta in 5 let) na poz. teste pa reakcijo šele na 100ml. zato izhajajo iz tega. navodla pa smo dobili že od začetka, če tudi nič ne pokaže in imate težave pol ali ukinite tisto ali pa poskusite čez čas ampak pazljivo in opazovat kaj se bo zgodilo.
smo pa imeli od 3 leta visoko poz. teste na KM na krvi, med tem ko sama alergija na mlečno beljakovina pa neg. in na vprašanje kako je to mogoče, so mi povedali da na vse sestavine mleka ne testirajo, ker nimajo testov oz. ni raziskano.
na obremenitvi z laktozo pa nismo bili ker nima značilnih težav, pa tudi sama dieta je zajemala ukinitev vsega mlečnega brez izjeme.
Joj, pri 12-ih pa še kar na dieti! Revica:-((( Sploh ne upam pomislit, da bo mogoče tudi pri nas tako:-( Mi provokacije sploh še nismo delali, baje še nima smisla, ker imamo še vedno hudo obliko atopijskega dermatitisa in vse, kar paše zraven:-((((
Pri mlajšemu pa čakamo na izvide krvi. Me prav zanima, kaj bo pokazalo… Smo delali “provokacijo” kar doma, ampak nekih težav ravno nismo opazili (mogoče le nekaj drobnih pikic po obrazu, ampak je to lahko od česa drugega…) Držimo pesti in upamo, da bo negativno:)