Mami v spomin
Draga moja mami. Ta teden je minilo že pol leta odkar si odšla. Zdi se mi, kot , da se je zgodilo včeraj… Neznansko te pogrešamo. Prav vsak dan mislim nate. Pogrešamo te, pogrešam najine večerne pogovore in sobotne obiske…
Najbrž si vesela, ker se velikokrat oglasim pri tebi in ti prinesem rože. Saj veš aranžirane na “moj” način – tisti, ki ti je bil vedno všeč.
Včeraj se je tvoj mlajši vnuk spomnil nate ob reklami, ki jo je zagledal ob cesti in pravi : *Nekdo tam zgoraj me ima rad* – “Mene ima pa Babi, a ne?!” In ker ni poznal Dedija, je prepričan, da si mu vse povedala o njem in ga ima tudi Dedi rad. Se smejiš, kajne? Kar vidim tvoj širok nasmeh. Starejši pa, saj veš tvoj prvi vnuk… Malokrat te omeni, še vedno mu je ob tem, da te več ni, grozno hudo in se težko pogovarja. Ob svoji postelji pa ima slikico na kateri je še dojenček in stikata glavi…. Ko gre spat, jo skoraj vedno vzame v roke…
V šoli sta oba pridna, saj veš, da imasta “sitno” mami, čeprav mi je mali nedolgo nazaj napisal Priznanje za najboljšo mami. Se spomniš kakšna sem jaz delala zate? Ko sem pospravljala tvoje stvari, sem našla prav vse moje slikice in sporočila, ki sem ti jih kot otrok (pa tudi kot malo “večji otrok”)risala in pisala. Se spomiš tistega, ki sem ti ga napisala, ko sem se prvič kar sama odpeljala v porodnišnico.., ker moj dragi ni imel pravilno položene telefonske slušalke…
Dobro nam gre in imamo se radi. In to je tisto, kar je pomembno. Tisto kar si me učila…
Pogrešam te mami, se ti spet javim…
Mateja, pozdravljena. Šele sedaj sem opazila, da se si se oglasila. Vesela sem tega in hvala za lepe želje. Res je, kar si napisala. Srečna sem nekje globoko v sebi in tega mi nihče ne more odvzeti in pokvariti. In ravno mami me je naučila, kaj je tisto, kar je v življenju res pomembno. Tudi oči, ki sem ga izgubila pred veliko leti, me je učil enako. Ko je mami umrla, je bila zanjo to odrešitev, zato sem se s tem lažje sprijaznila. Jo pa pogrešam prav vsak dan. Pogrešamo jo vsi njeni. Bila je najboljša mami na svetu, vesela sem, da sem ji to velikokrat povedala….
Srečno tudi tebi.