Mama samohranilka
Ker bom mama samohranilka (oče bo otroka sicer priznal več pa ne), me zanima, na kaj moram biti še posebej pozorna. Sicer sem zaposelena redno od januarja, dobivam pa normalno plačo. Sedaj pa me zanima, kakšne pravice do uveljavljanja kakšnih podpor in pomoči imam in kako lahko le-te uveljavljam?
Za vse odgovore se vam vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan še naprej, Tonča
Kaj pomeni da bo oče otroka priznal, drugo pa ne.In kaj si mislila z normalna plača.
Veliko več je potrebno za vzdrževanje otroka kot samo očetov potpis. Otrok ima svoje potrebe ,želje, zahteve.
Ne potrebuje samo materijalno podporo,potrebuje tudi moralno podporo kar mu že sedaj preden se je rodil odrekata. Oče ima z tem ko prizna očetovstvo svoje pravice in odgovornosti do otroka.Np: ima pravico do porodnega dopusta (če živita skupaj), otrok ima pravico do preživnine in to je oče dolžan plačevati. Oče ima pravico do stikov z otrokom. Kot vidiš to je samo en majhni del starševske odgovornosti. Otrok odraste v odraslega človeka, pa kljub temu rad ve kdo so mu starši. Mene bolj interesira kakšen je karakter človek ki je pripravljen sklenit takšen sporazum. Mislim da bi bilo manj komplikacij če bi svojo spermo podaril banki sperm,v tem slučaju pa bi bil osvobojen očetovstva. Premisli kaj ti sporoča vajin dogovor. Drugače za vse kar rabiš se posvetuj z ginekologom . Samo socijalno pomoč dobiš na zavodu za socijalno varstvo in družino.