Najdi forum

mama po 40. letu

Pozdravljeni!

Stara sem 42. let in imam 13-letno hčerko. Z možem že nekaj časa razmišljava o drugem otroku. Medtem ko je on kar navdušen, sem jaz precej zadržana. Srbi me predvsem vpliv moje starosti na nosečnost, porod in zdravje otroka. Skrbi me tudi odziv hčerke, ki jo status edinke prav nič ne moti. Dvomim, da bi kdaj našla stik z morebitnim bratcem ali sestrico.
Zelo bom hvaležna mamicam, ki so si upale zanositi v poznih letih, če mi bodo posredovale svoje izkušnje. Imejte se lepo!

Nisem še tako stara, lahko pa ti povem, kako je bilo, ko je moj sin pri 16-ih dobil sestrico. Tudi jaz sem se bala kakšna bo njegova reakcija, saj je bil v puberteti, pa selili smo se v drug kraj, pa prehod na gimnazijo. Toda vsi moji strahovi so bili neupravičeni. Sare je bil zelo vesel, vedno navdušen nad njo,pomagal mi je pri negi.Še vedno sta si zelo dobra brat(ec) in sestrica.Sploh Sara je čisto nora nanj, saj nihče v vrtcu nima tako velikega brata in je prav ponosna na njega.

Kar se pa mene tiče , ti povem, da je bilo tako kot da bi imela spet prvega otroka.Spet vse na novo.Velik plus pa je to, da se mi zdi, da se pomlajujem ne pa staram.Dejansko me je Sara pomladila.

LP,Kaja

Zdravo, tudi sama bom imela veliko razliko pri otrocih, saj bo Jan čez nekaj dni star 14. let, novembra pa pričakujemo novega člana(ico) v naši družini. Pa me nič ne skrbi. Se kar strinjam , kar je napisala Kaja. Sicer sem stara 34. let, a moja mama je mene imela pri 41. letih, ko sta bila moja sestra in brat stara že 20 in 16 let. Pa se dobro razumemo. Sicer kaj prida nismo odraščali skupaj, ker sta že hodila po svoje, a še zdaj sem za njiju ” naša mala”. Kar odloči se in ne delaj si skrbi, po mojem bo prav lušno.

Glede starosti – mislim, da je človek star toliko, kot se počuti. Starostna meja se tako in tako daljša. Mislim, da je le stvar želje in odločitve. Če si želita še enega otroka, ga imejta.

Kar se tiče starostne razlike – imam 13 let mlajšo sestrico. Zelo sem si jo želela. Nisva skupaj rasli, bili sva kot dve edinki, vendar veliki prijateljici. Med seboj si zaupava, si veliko poveva. S fantom skoraj da vsak vikend pokličeta, če gremo skupaj na izlet – pa sta onadava stara 20 in 21 let, midva pa 33. Večkrat popazita tudi moje otroke, tako, da lahko z možem “mrkneva” v kakšen kino ali na kakšen žurček.

Skratka – ljubosumje – nikoli! Ljubezen in zaledje – to pa ja!
Majhna starostna razlika še ni razlog, da se zastopiš…. Mislim, da vse to lahko spleteš tudi pri večji razliki in konec koncev – kri ni voda – vesela sem, da imam sestrico.

Meni se zdi pa to super! Zdaj, ko te hčerka ne potrebuje več toliko oziroma te potrebuje na drugačen način, bi se lahko popolnoma posvetila novemu malčku. Hčerka je tudi izven tistih let, ko bi bila na dojenčka lahko ljubosumna ali bi se čutila prikrajšano. Sicer se posvetuj še z zdravnikom, a menim, da kakšnih posebnih problemov ne more biti. Srečno!

New Report

Close