mali podjetnik
pozdravljeni
Že dolgo se ne oglašam na forumu, berem vas pa vseeno. Vidim da ste že malo zašli iz začetne zasnove, vseeno pa upam da boste znali prisluhniti tudi resnejši zadevi ki me tare.
Kakšnih deset let sem podjetnica z dosedaj uspešno dejavnostjo. Kupila sem tudi poslovni prostor v katerem obratujem. Lani pa se je zaradi razmer na tržišču pričela kriza ki se vedno bolj stopnjuje. Tako sem izčrpala že ves denar za poslovanje in sedaj ravno zaradi pomanjkanja tega ne morem več poslovati,bolj životarim kot delam. Do kreditov je izredno težko priti ali pa sploh ne, banke ga dajejo le tistim ki že tako poslujejo dobro in bi radi še bolje. Nas ki smo se znašli na robu pa nas tam tudi puščajo. Neštetokrat sem že imela namen vse skupaj prodati in se rešiti teh večnih skrbi. A kaj potem? Mlada nisem več, do pokojnine mi manjka še najmanj 15 let. Kaj naj delam potem? V ta posel sem vložila vso energijo, znanje, sebe in denar. Tisti ki se v poslu srečujemo me nagovarjajo naj ostanem, nadaljujem, čaram, tisti ki o tem nimajo znanja pa pravijo naj vse prodam.Jaz bi rada nadaljevala a nimam s čim, nimam denarja. Neke male možnosti priti do vsaj malo denarja oz. posojila še obstajajo, a čas teče, zadeve se vlečejo, posel nazaduje… Napovedi za male podjetnike pa so tako črne. Prišlo naj bi še več tujih velikih podjetij ki bodo pojedla vsa mala, vsi naj bi propadli. Vsako tako mnenje ki ga slišim me spravi iz tira, ne vem več kaj je prav in kaj ne. Iskanje nove službe se mi zdi zelo težko, moja izobrazba ni ravno visoka, našla bi zgolj kakšno slabo plačano delo. Sprašujem vas, kaj vi menite, ali se je vredno truditi, prebroditi to krizo, iskati denar in misliti na boljše čase, ali jih za nas male podjetnike ne bo več? Hvala za vsako iskreno mnenje.
lp
Po moje se splača vztrajat za vsako ceno. Jaz se tudi gibljem bolj v privatnih vodah in če ne bo ravno 3. svetovne vojne, kuge ali lakote, ne grem pod nobeno tujo marelo. Je preveč mizerno, vsaj glede na impulze, ki jih sprejemam od drugih. Sej vsi kar naprej sam jamrajo. Če ti je uspelo stvar furat tako dolgo, imaš že s tem ogromno izkušenj in zaleta, pa verejtno si se navadla določenega stila življenja. Kar se krize tiče je pa seveda povsod. Kdo ti lahko garantira, da pa kje drugje ne bo še hujših problemov. Bolje je vztrajat v neki kolikor toliko stalni in stabilni dejavnosti, kot pa iti v nek negotov eksperimente. Krize pač pridejo in grejo. Določi si tisti minimalni prag, pod katerega ne greš več in do takrat poskusi znotraj svoje dejavnosti razviti kaj novega. Mogoče ti bo pa uspelo, če boš imela še kako železo v ognju, ne samo enega. Sej danes lahko v okviru firme počneš precej stvari. Najdi kaj sorodnega, mogoče tržno uspešnega. Bolje tudi, da se zavestno spustiš za kak nivo ali dva, kot da te v to prisilijo razmere. Preglej preteklo dejavnost, ugotovi, kje so vzroki za padec in poskusi počasi, z manjšimi koraki nadaljevati. Zavaruj zdravo jedro kapitala (ne preveč eksperimentirat z njim). Kar koli boš planirala, nikoli ne sklepaj poslov na ta način, da boš šla v minus (vsaj ne preveč). S firmo je tako kot z breskvo. V začetku je velika in sočna. Včasih začne na površju gniti in ti jo obrezuješ. Če preveč zgnije ti pa na koncu še vedno ostane peška, ki jo lahko posadiš in začneš znova. Predvsem ne obupaj, ker je takih primerov, kot je tvoj, danes veliko. Sreča je pa, kot vemo, vedno s pogumnimi.
Miškolin, hvala za tvoje spodbudne besede, mi je kar lažje. Zanimivo da mi tisti ki so “za”vsi po vrsti pravijo da naj ne grem pod tujo marelo kot praviš ti, ker sem se v toliko letih naučila tudi enega stila dela in s tem povezanega življenja. Še najboljša pa je primerjava z breskvo. Ko zaideš tako daleč kot jaz se ne znaš več odločiti, en dan nekaj bi, drugi pa ne. Se bom morala vzeti k sebi. Hvala še enkrat
lp
Andreja!
Nujno potrebuješ knjigo Podjetništvo – izziv za 21.stoletje, pa morda še Končajte v bankrotu ter Živeti bogato. Bestseller pa je Pasti globalizacije. V knjižnici boš vse navedeno našla po naslovih.
Moj odgovor bi bil predolg, zato rabiš pomoč iz knjig. Naj ti ne bo žal nekaj ur
(predvidoma 6 ur za vsako knjigo). Še to: nikar, nikar ne obupaj.
Podjetniki sami odločamo o svojem času in spremembe ustvarjamo, ne pa se jim prilagajamo. Nikoli ne bi zamenjal z rajo, ki gara “od sedmih do treh” (po novem je že kar od jutra do mraka!).
Ko boš prebrala Pasti globalizacije, ti bo jasno, o čem govorim. (še sposojen pregovor: Bolje je o denarju razmišljati eno uro, kot pa zanj garati cel mesec).
Samo brez panike in veliko pravih odločitev, pa bo! lp Andi
Andreja, težko ti je kaj svetovati kar na slepo…..zelo odvisno je namreč s čim se ukvarjaš, kakšna je tvoja dejavnost….kako naj ti jaz svetujem, če niti tega ne vem…..namreč dobiti kredit je verjetno res težko, če je firma v pi*….ampak, če je dejavnost “prava”, pa le izhoda ne poznaš, potem bi se dalo kaj narediti…pripraviš npr. zelo dober poslovni načrt, ga predložiš parim bankam in morda dobiš kredit…..če je dejavnost slaba, potem ti tudi kredit nič ne pomaga, ker boš še bolj zabredla, obresti so visoke, prodaja bo slaba….suma sumarum= bankrot……..
pomisli, kaj ti pomaga kredit, če se boš čez par mesecev znašla v totalni riti….
Zato pravim, da bi morala povedati ta podatek in predvsem kako ti vidiš perspektive te dejavnosti in ne tvoje firme……primer: vsi mali trgovci bodo počasi propadli, ker je Mercator, Spar itd premočan…….in v takšno podjetje nima smisla vlagati, niti najemati kreditov…….boljše je vse takoj čim bolje prodati in začeti nekaj drugega, saj ni treba takoj v službo…..razmisli, kaj bi še lahko počela, s kakšno dejavnostjo bi se še lahko ukvarjala in koliko kapitala bi za to potrebovala………napiši še kaj…..nič vspodbudnega ti nisem napisal, ampak gleda na podatke, ki si jih dala, ti tudi ne morem……
Andreja
Prosim te, če napišeš kaj več o tem kar delaš, kdaj, zakaj se je začela kriza, imaš še koga zaposlenega…. Prav rada ti bom dala kakšen nasvet (moje delovno področje nekje sovpada s tvojim vprašanjem, samo ne morem ti povedati prav nič, če nič ne vem), če ti bi bilo lažje, sa lahko dopisujeva tudi po mailu.
Andreja, za uporaben nasvet bi nam res morala zaupati več podatkov.
Recimo: v katerem kraju je dejavnost (vsaj približno), katera dejavnost je to, kaj ste sama predvidela v poslovnem načrtu in razvojnem načrtu za naslednjih 5 let. Predvidevam, da slednjega nimate. A ga morate izdelati, za vaše dobro. Vsak svetovalec, ki pride v podjetje, vpraša najprej: kje ste in kam greste? Za to je nujen dober (vaš!) poslovni in razvojni načrt.
Že to, da ste krizo podjetja ugotovila, je v redu. Sedaj je nujno ugotoviti vzroke in stopnjo krize, nato pa “zdravljenje”. V Sloveniji je letos ogromno sprememb in ljudje se jih niti ne zavedajo. A je tudi možnosti toliko, kot še nikoli.
Trenutno so zaradi situacije nasploh banke izredno previdne in zato se v zraku čuti negotovost, ki je verjetno zajela tudi vas.
Plačilna nedisciplina je katastrofalna in sili tudi poštene podjetnike v zamike plačil povsem brez krivde, ker gre za sindrom “snežene kepe”. To veste verjetno tudi vi in se zato ne boste uklonila, ampak borila za svoje podjetje.
Imate lasten poslovni prostor (in opremo), motivacijo in cilje, vizijo. Predvidevam, da se bojite vzeti hipotekarni kredit in zaposliti nove kadre. Je pa kar nekaj možnosti (poglejte na http://www.pcmg.si – podjetniški svetovalci “vavčerski sistem” in
na http://www.jsmg-sklad.si za ugodna posojila). Več podatkov prosimo, pa bo! Andi
raja ????
Velecenjeni gospod privatnik, dovolite mi da vas spomnim da “raja” pri vas zapravlja denar…
Tudi vi ste za nekoga ” raja ” , zmeraj se najde nekdo še večji, pametnejši, bogatejši…
S spoštovanjem… zame je karakter merilo – ne firma…in ne denarnica. Najdebelejše svinje veliko serjejo, ampak jih tudi najprej zakoljejo…
Tebi Andreja pa veliko sreče. Nobena velika riba ne poje male- če le dovolj hitro plava…
Raja! Definitivno smo raja vsi, ki delamo v večjih firmah. Smo številke, inventar in čisto nič drugega. Delno je za to kriva država oz. sistem, ki goni politiko cenene delovne sile in eden od mehanizmov je ravno spremeniti ljudi v rajo. Precej krivde pa je tudi v nas, ki to dovoljujemo. Nikoli ne bom razumel ljudi, ki so še nedolgo tega vpili prav nasprotno kot vpijejo danes. Še pred nekaj leti je bil po firmah pravi revolt, če si je kakšen od direktorjev privoščil npr. služben avto v privatne namene oz. če se je denar zapravljal za stvari, ki so danes nekaj popolnoma normalnega. Sam delam v neki večji firmi, ki je ogromno denarja zapravila za izgradnjo lastnega imagea, znotraj te bleščeče lupine pa je pravi kaos. In večina jih to brezpogojno sprejema. Celo več, če izjaviš kaj proti, te je tvoj lastni sodelavec, ki je nekoč veljal za najbolj glasnega, pripravljen potunkati, četudi le za ceno trepljanja po rami. Kako naj take ljudi imenujemo drugače kot raja?
Skratka, raja je ena razčlovečena in ustrahovana masa teles, ki so pripravljena žreti drug drugega za prekleto nizko ceno.
Denar pa raja zapravlja vedno manj, ker ga enostavno nima in tudi vedno manj ga bo imela. Tisto malo kar ga ne pobereta Elektro in stanovanjska pa večinoma zapravi ravno v raznih Mercatorjih in Intersparih.
Ponvono: ne bom rekel, da smo zato, da smo raja krivi izključno sami. Je pa precejšen delež krivde tudi v nas.
Res bi bilo dobro dati več podatkov, bom poiskusila, saj veste, ne bi rada da me prepoznate kar se ob prevelikih podrobnostih lahko tudi zgodi. Torej: specializirana trgovina, v prodajnem centru, Mercator je večji in je odnesel veliko naših-mojih strank. Kriza se je začela nekje po uvedbi ddv, malo pred tem sem po premisleku in glede na pretekle rezultate šla v večjo investicijo, kar se je sedaj pokazalo za zgrešeno, vračam kredit, prodaja pa je šla pod vsa možna pričakovanja. Sedaj bi lahko bila boljša pa nimam denarja za zaloge ki so zelo drage. Šla bi tudi na cenejše artikle pa tudi za te sedaj nimam svojega kapitala. Vem da je najbolje prodajati znanje, tega tudi nudim ob enem s prodajo artiklov ker bi brez tega ljudje ne vedeli kaj kupiti. Težko ocenim kolikšna bi bila prodaja zdaj, če bi imela vse tisto kar stranke želijo. Če bo potrebno, vam bom pojasnila še kaj. Svetovano knjigo bom skušala dobiti v knjižnici, hvala. Špela, prosim te, če se mi oglasiš na mail, bom zelo vesela vsakega pametnega nasveta, mene je le ta(mislim na pamet) že kar zapustila.
lp, Andreja
Andreja,
poglejte na spletni naslov http://www.pcmg.si pod Katalog podjetniških svetovalcev, kjer je seznam s podatki 47 svetovalcev z licenco PCMG, razporejenih na 11 območij v Sloveniji. Tako boste našla koga zase. V primeru, da vam uspe dobiti t.i. “vavčer”, vam lahko Zavod za zaposlovanje refundira stroške delno ali v celoti, odvisno od vaše situacije. Poskusite! Preberite si tudi vse o “vavčerskem sitemu”. Andi
Bom še jaz pristavla piskrček-kaj pravite je bolje imeti sp ali doo (če nisi davčni zavezanec)? Kakšne so pravzaprav konkretne razlike glede poslovanja oz.prednosti in slabosti enega pred drugim? seveda me zanimajo konkretni nasveti, kakšno knjigo bom že šla iskat (mimogrede-a kdo kaj predlaga?)
Hvala!!
megaboy, dobro si vprašal, to je vedno riziko, a prepričana sem, da posli potem ne bi več nazadovali. Sem se sedaj veliko naučila. Je pa tako, da biti podjetnik pomeni imeti veliko mero poguma in vere vase. Tega res ne prenese vsak človek. So pa tako negotovi časi, da tudi ostali ki so nekje zaposleni niso izključeni iz tega strahu da jutri ne bodo več imeli delovnega mesta.