Malčki že vejo – odklanjanje nastavkov
Tokrat ne pišem, ker bi pričakovala pomoč, ampak da (mogoče?) dodam kaj v vašo zakladnico znanja 🙂 , če kdaj kdo podobno sprašuje.
Ergo, mogoče se spomnite, ko sem pred tednom dni tožila zaradi grizenja 14 mesečnice. Prebrala sem vaš odgovor in navedene linke. Ker so pa moje bradavice bile že precej zdelane (poznali so se ugrizi z vseh strani, potem se mi zlepijo z nedrčkom na mestu ugriza, in nedrček je bil zmeraj krvav), sem se odločila, da bom ZAČASNO uporabljala nastavke za dojenje, vsaj toliko, da se mi bradavice zacelijo. Si jih kupim in prav z veseljem se jih “odpravim” poskusit. Najprej je bila mala zelo začudena, kaj je zdaj to, potem pa je nastavek zgrabla in ga vrgla vstran. Jaz sem vseeno upala, da se bo navadila, ampak prav vsakič je letel po tleh, in zmeraj bolj z ihto. Na koncu sva se seveda dojili brez njih. In sem upala, da bo kaj boljše ponoči, ker se doji napol v spanju. Ampak ne, ni šans, ona pa že ne bo imela v ustih nekaj silikonskega. Tako, da sem nastavke lepo pospravla, saj se je ona odločla, da se pa z nastavki ne bo dojila. To je bil popolnoma zgrešen nakup.
Sedaj mi je jasno, zakaj imajo mamice toliko problemov z nastavki, saj če jih odklanja otrok, ki je navajen dojenja…. Ali pa po drugi strani, je novorojenčka mogoče laže prepričati, sploh če ne pozna drugega.
No, saj počasi se bradavice vračajo v normalno stanje (še dobro, da mirujejo, ko sem v službi), mala pa me tudi ugrizne samo še enkrat na dan. 🙂
Aja, a je ok, če si jih mažem z ribjim mazilom, ker lanolina nimam?
Pozdravčič!
Timoteja,
najlepša hvala za zanimivo izkušnjo in razmišljanja o nastavkih za dojenje.
Mislim, da ribje mazilo ni primerno za mazanje bradavic, saj vsebuje kar nekaj sestavin, zaradi katerih morate bradavice pred podojem izprati. Kar pa ni dobro za navadno zaščitno funkcijo kože na tem predelu, saj s tem psiramo tudi naravno zaščitno plast, ki jo proizvajajo Montgomeryjeve žlezice na bradavičnem kolobarju. Kot mazilo vam priporočam le materino mleko ali čisti lanolin.