Najdi forum

lep pozdrav,
doma smo vsi bl amaterji kar se vrtičkanja tiče….imamo majhen vrtiček…in ponavadi mamo posajene bučke, paradižnik, kumare, solato, korenje, stročji fižol, peteršilj…

no ker obožujem malancane jih mislim obvezno letos posadit….
zdj pa lepo prosim za nasvete….
pa še pomemben podatek sem z gorenjskega konca…
hvala

kar posadite sadike in za kakšna dva tedna prekrijte z Vrtexom. Zmeraj dobro obrodijo.

Edina težava z malancani so koloradski hrošči. Ker zmeraj posadim par grmov krompirja in ga pojemo še mladega, se hrošči nato preselijo na malancane, tako da jih je pač treba redno pobirati.

Tudi jaz nimam večjih težav kar se tiče melancanev. So vako leto polni, res pa je da jih radi napadajo koloradski hrošči, ki pa ti lahko kar dodobra uničijo rastlino, če jih ne pobiraš redno.

Upam Daniella, vam bojo ratali.

malancane posadim v mešanico komposta in zemlje. Ko začnejo roditi, jih 1 x tedensko zalijem s svežimi konjskimi figami, namočenimi v vodi. Isto storim s paradižnikom in papriko. Vse sadike na debelo pokrijem s pokošeno travo , to travo menjam cca 1x mesečno. To je edino delo, ki ga imam čez leto. Nobenega okopavanja, razen , kadar menjam travo, staro “spodkopljem ” v zemljo. Vse bogato obrodi…seveda , če mi ne stolče toča..ta je pa pri nas pogost pojav.

LP

Jaz sem jih imela lansko leto in so tudi brez posebne “skrbi” lepo delali. Edino ko sem kupila sadike mi je “branjevka” svetovala naj čim bolj pognojim da bodo lepo delale. Žal pa so mi jih na koncu požrli hrošči

Ali melancanom dodate kole – fižolevke? Letos jih bom imela prvič na vrtu, pa ne vem, ali sploh rabijo oporo.
Stanka

NI POTREBE. SO MANJŠI GRMIČKI Z MOČNIM STEBLOM.

Ko imajo malancani 4 liste, odtrgam vrsicek. Tako se potem razvijejo 4 glavni vrsicki, rastlina je bolj grmicasta in na stirih glavnih poganjkih je tudi pridelek bistveno vecji. Seveda pa to zahteva vecjo razdaljo med rastlinami in tudi obilnejse gnojenje ( jaz dam k vsaki rastlini kar celo vedro komposta – z umetnimi gnojili pa ne gnojim).
Vsako leto mi tako lepo uspevajo, da se jih ze naprej veselim!

New Report

Close