Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija mala mečava

mala mečava

Spoštovani,

moja dojenčica je stara 3,5 mesecev. Drugače je zdrava in se mi zdi da lepo napreduje. Na internetu sem prebrala, da naj bi se mala mečava zaprla najkasneje do konca 2. meseca starosti. Imam pa občutek, da se njej še ni zaprla – kolikor tipam – občutek je enak kot pri veliki mečavi, za katero vem, da je še veliko časa da se zapre.
Pregled pri pediatru imamo čez en tede – takrat tudi cepljenje. Ali je z deklico lahko kaj narobe? Ali lahko počakam do cepljenja, ali naj jo predčasno peljem do pediatra? Njena pediatrinja je ravno na dopustu, sestrat pa mi je po telefonu rekla, da ne bi smelo biti panike.
Kaj pa je lahko narobe če mala mečava pri tej starosti še ni zaprta? Deklica se je rodila 1 teden čez rok, z elektivnim CR, vse je bilo OK, porodna teža 4130g, velikost 54cm, obseg glavice 37,5.

Hvala vnaprej za odgovor, sem resnično zaskrbljena!

Spoštovana,

pri zapiranju mečav je res velik časovni razpon normalnega – in dejstvo, da pri 4 mesecih mala mečava še ni zaprta, nikakor ni razlog za skrb.

Edini razlog, ki bi bil izven “normalnosti”, bi bilo preveliko nabiranje možganske tekočine – likvorja, ki bi se kazalo še s kupom drugih znakov – od naglega naraščanja obsega glavice, izbočene mečave (tako velike kot male), razprtimi lobanjskimi šivi (da bi torej med kostmi tipali mehke “grabenčke” širine > 5mm), bruhanjem, zaspanostjo… Torej znaki, ki jih ne morete spregledati.

Zato kar mirno uživajte poletje do termina rednega pregleda pri pediatrinji.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close