Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Makrokranija

Makrokranija

Pozdravljeni!

Doma imamo 6 in pol mesecev staro punčko, ki so ji na pregledu pri 6 mesecih izmerili obseg glavice 45 cm. Ker je obseg za to starost velik, nam je pediatrinja dala napotnico za nevrologa ( napotna diagnoza Makrokranija)-na datum še čakamo.
Naj povem, da je imela hčerka ob rojstvu obseg glavice 34.5 cm, ob 1. mesecu 39cm, pri 3 mesecih 42 cm in pri 6 mesecih 45cm ( torej ves čas nad 95. percentilo). Pri prvem pregledu je pediatrinja rekla, da je obseg v enem mesecu preveč zrasel, ampak ker zaenkrat ne kaže na nobeno možgansko okvaro, nas ne bo pošiljala naprej, pač pa, naj obseg merimo. Res smo ga merili in je rasel s hitrostjo 1 cm na mesec.Takrat nas je pošteno prestrašila, vendar sem se potem tudi pozanimala pri drugih pediatrih( v bolnišnici), ki so vsi rekli, da je bil obseg ob rojstvu najverjetneje napačno izmerjen oziroma, da so ga izmerili le takoj po rojstvu, ko je bila glavica preoblikovana zaradi prehoda skozi porodni kanal, ne pa tudi ob odpustu, ko je glavica dobila že drugačno obliko.
Zanima me sledeče- ali je možno, da bi hči imela hidrocefalus, pa se do sedaj simptomi še ne bi kazali?Oz. katera stanja diferencialno diagnostično pridejo v poštev pri makrokraniji?
Naj povem še, da sva bili dvakrat v RA zaradi hipotonije in asimetrije, vedno so ji izmerili tudi obseg glavice, ki ga razvojna pediatrinja nikoli ni omenila.Nikoli nisva obiskovali fizioterapije. Hčerka je pred 14 dnevi splazila, sedaj že nekaj dni nakazuje, da se bo počasi usedla, ob opori se dviguje na kolena, je zelo živahna, čeblja- skratka, ni nekih pokazateljev, da bi se z njo v smislu nevrološkega razvoja karkoli čudnega dogajalo.
Sedaj je 14 dni od zadnjega pregleda pri pediatru in danes je bil obseg glavice približno 45 1/4 cm. Načeloma me zadeva ni skrbela, ker imata tudi mož in tašča dokaj veliki glavi-sem sklepala, da je zadeva dedna, sedaj pa me skrbi zaradi te, vsaj meni se zdi, hitre rasti.

Se opravičujem za tako dolg opis in se Vam zahvaljujem za odgovor!

Lep pozdrav!

Glavica raste skozi na 90-95.percentili, pri 6 mesecih je izmerjena za 2 mm nad 95. percentilo, kar ne pomeni večje rasti od prej.
Znano je, da je obseg glavice, izmerjen v porodničnici manjši, ker merijo druge obsege in ne tistih, ki ga merimo v ambulantah pri pediatru. Obseg glavice novorojenčka je med 32,5 do 36 (izmerjen pa je obseg nad ušesi in nad obrvmi):
http://wikieducator.org/images/5/5d/Measuringheadcircumfrence.jpg

v ambulanti pa merimo največji obseg
http://www.thehatcompany.com/site_images/Image/How_to_measure_your_head.jpg
Če bi merili glavico novoropjenčku v porodnišnici in čez nekaj dni v ambulanti, bi bila razlika zagotovo vsaj cm. V prvih treh mesecih raste glavica 2 cm mesečno, nato 1 cm mesečno.
Hidrocefalus ali vodenoglavost ima poleg makrokranije z razširjenimi šivi tudi druge znake, predvsem je povečan nevrokranij (torej tam, kjer so možgani):

http://1.bp.blogspot.com/_ynYrmQ7EQRI/SZ2Rc8eeAyI/AAAAAAAAAIo/W0m8a4dXgM4/s400/hydrocephalus.jpg
otrok pa bi kazal znake povišanega možganskega tlaka (glavobol, cvileč in boleč jok, nemir, bruhanje, kasneje še drugi znaki), motorično zaostajanje, viden fenomen zahajajočega sonca:
http://missionoftears.ca/photos/custom/hydrocephalus240x320.jpg

Najpogosteje je velika glavica družinsko pogojena, torej ima še nekdo drug veliko glavo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Mi smo imeli pri prvi hcerki podoben primer. Zapovrh je bila mocno hipotona in je zaostajala v motoriki. Pa se prva in malo stikov z drugimi otroki, tako da je bila res drugacna od drugih otrok. Prava mora! Je pa res da imamo iz obeh druzin velike buce. Danes je vse v redu.

New Report

Close