Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija madezi-alergija?

madezi-alergija?

Pozdravljena,

Moja 3 letna hcerkica je v nedeljo dobila izredno rdeca licka, brez vrocine. V ponedeljek so me iz vrtca klicali, da je dobila pike po rokah in nogah, da se bojijo da je 5. bolezen oz. celo skrlatinka. Sla sem jo iskat in klicala zdravnico. Rekla je, da je verjetno alergija na sonce. Vrocine nima, je zivahna, v glavnem nic ne izgleda da bi ji kaj bilo. Pike so bile v ponedeljek po celotni povrsini rok in nogic, razlicne velikosti, po trebuscku in hrbtu pa niso prisotne. Licka ji tudi kar zarijo. Zdaj po treh dneh so se umirile, in presle bolj v madeze. S hcerkico sva obe svetle polti in las, tudi sama imam alergijo na sonce in sem takoj polna izpuscajev. Res je, da smo v soboto bili po 17. uri na plazi, ampak zelo namazani z zascitno kremo, pa v nedeljo po 18. uri na kolesu.
Zanima pa me, kako lociti izpuscaje 5. bolezni od izpuscajev alergije? Ne bi namrec rada, da mi v vrtcu se kdaj ocitajo, da sem jo pripeljala bolno in da je nalezla druge otroke (kar mi je bilo v ponedeljek nekako nakazano). Na igriscu so bili pa od 7. ure do 10. na soncu, brez zascitne kreme. Dejstvo je, da zjutraj izpuscajev ni imela( razen rdeca licka).

Hvala in lep dopust! Mi gremo tudi v soboto na morje!

Spoštovana NinaK,
kar nič slabe vesti, v vrtcu bi pa že lahko vedeli, da pri 5. bolezni, ko otrok dobi izpuščaj, NI VEČ KUŽEN! 🙂

Pri peti inf. bolezni je izpuščaj lahko tako raznolik, od pikic, flekcev, lis na ličkih-kot da bi jo kdo mahnil, tudi taki, kot pri koprvnici se lahko pojavijo. Za 5. bolezen je značilno, da ima otrok kakšen teden prej za kak dan morda povišano temperaturo, potem nekaj dni nič, nato pa tak izpuščaj, kot sem napisala.

Zdaj je zelo v modi vsak izpuščaj, ki ga vidimo, pripisati alergiji, naj bo to na sonce ali katerolkoli kremo, da o hrani ne govorim. Še vedno pa velja, da najpogosteje povzročajo izpuščaje virusni infekti, od adenoviroz, herpesvirusnih infektov (ti še najbolj), 5. in 6. infekcijske bolezni, in tako dalje.

V vrtcu kar povejte, da otrok ni kužen od tistega dne, ko se pojavi izpuščaj (pri 5.bolezni) in da ne paničarijo.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close